StoryEditor
Tereza37 

Film Danila Šerbedžije je hrvatski kandidat za Oscara

Piše hina  /  08.10.2021., 17:10h
Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je igrani film Tereza37 Danila Šerbedžije za hrvatskog kandidata za američku filmsku nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

"Šerbedžijin film izabran je među njih sedam, s većinom glasova u drugom krugu", rekao je na konferenciji za novinare Goran Ribarić, predsjednik 15-eročlane komisije koja je odlučivala o hrvatskom kandidatu.

U konkurenciji su bili još filmovi A bili smo vam dobri Branka Schmidta, dugometražni dokumentarac Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara, Murina Antonete Alamat Kusijanović, Zbornica Sonje Tarokić, Zora Dalibora Matanića i Plavi cvijet Zrinka Ogreste.

Šerbedžija smatra kako Društvo i komisija nisu imali laku zadaću jer je riječ o festivalski uspješnim i jakim filmovima, kaže da se nadao, ali ga je kandidatura i iznenadila.

To mu je već treći put da sudjeluje u kandidaturi za Oscara, prije je Hrvatsku zastupao s filmom 72 sata te Makedoniju s Oslobođenjem Skopja, čiju režiju supotpisuje njegov otac, glumac Rade Šerbedžija.

S obzirom na prethodna iskustva, rekao je da su šanse za domaći film male s obzirom na budžete koji se dobivaju za lobiranje jer čak i nezavisni filmovi jačih kinematografija dobivaju velika sredstva za tu namjenu.

Zahvalan je  HAVC-u na potpori i kaže da to jest puno za njih, ali nije i u svjetskim razmjerima. Kao primjer navodi da je, kada je makedonski film Prije kiše bio u užem krugu za Oscara, pobijedio Nikita Mihalkov koji je za lobiranje dobio koliko i za snimanje.

"Govorimo o milijunima koje na lobiranje troše jače kinematografije poput Njemačke, Poljske, Rusije, skandinavskih zemalja", dodao je.

Šerbedžija kaže kako hrvatski film može zakupiti dvoranu za dva ili tri prikazivanja, a oni za dvadesetak, mogu napraviti puno veće zabave i catering, puno vremena provesti na sastancima, slati puno više promotivnih materijala, davati više intervjua, zakupiti više stranica u Hollywood Reporteru.

"Mi tu kaskamo, moramo se služiti inovativnim metodama. Imam sreće što je moj otac živio tamo i ima poznanstva s nekim velikim holivudskim imenima", napomenuo je.

Svoju priliku vidi u temi koja je zaista bitna i aktualna u Hollywoodu, a to je rodna jednakost, nasilje nad ženama.

"Činjenica da živimo u 21. stoljeću, a da još nismo jednaki meni je poražavajuća s obzirom na to dokle je civilizacija otišla u drugim stvarima. Čak i u filmskoj industriji koja je kao uvijek otvorena i napredna, muški je svijet na prvom mjestu", ocijenio je.

Po njegovim riječima, najbitnije im je da što više ljudi vidi njihov film, da ga uspješno plasiraju i pokažu na američkom tržištu. "Naravno da nismo unaprijed digli ruke, dat ćemo sve od sebe da prođemo što bolje", dodao je.

Film Tereza37 prati 37-godišnju ženu (glumi je Lana Barić, koja je napisala i scenarij za film) koja ne može ostati trudna, zbog čega osjeća sve veći pritisak okoline. Stoga počinje propitivati svoj dotadašnji život, brak, odnose u obitelji, što dovodi do niza neočekivanih događaja.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2022 21:53