StoryEditor
jadransko more

Fascinantni prizori u Hrvatskoj: Kod Visa snimljeno jato kitova

Piše desk  /  02.05.2023., 11:01h

Videosnimka koja je podijeljena na YouTube kanalu portala Morski.hr prikazuje grupu od desetak kitova u blizini otoka Visa u Hrvatskoj.

Premda sama pojava kitova u Jadranu nije toliko iznenađujuća, ono što je neuobičajeno jeste da je jato od njih desetak snimljeno u vodama u blizini Visa.

Snimku je zabilježio Stefan Torres, a za Morski.hr je kazao da su tijekom ribolova "doživjeli zadivljujuću ljepotu otoka Visa iz ptičije perspektive sa snimkama dronom".

"Snimajući kristalno čisto more i razvedenu obalu svjedočili smo impresivnom prizoru kitova u njihovom prirodnom staništu. Ostali smo hipnotizirani", dodao je.

Radi se o vrsti kit perajar ili veliki sjeverni kit koji je već viđen u Jadranu. On je najbliži srodnik plavog kita i poslije njega je sljedeća najveća životinja na Zemlji.

Torresov kolega Branimir Biočić za Morski.hr dodatno je pojasnio kako su snimci nastali: "Snimili smo ga jučer ispred Komiže. I još jedan video na kojem se bolje vidi točna pozicija na kojoj su snimljeni. Najprije smo snimili grupu od 3-5 jedinki, nakon nekih 15-ak minuta spazili smo i drugu slične veličine. Ova snimka je nastala nekih 20-ak minuta nakon što su se ta dva jata spojila i ovdje je nekih 10-ak jedinki".

"Išli su iz smjera Lastova prema Barjacima. Tu prvu skupinu kad smo krenuli snimati i približili joj se dronom, zaronili su i nije ih bilo nekih 10-ak minuta. Vozili smo za njima jer su bili nedaleko od nas", dodao je.

Dnevnik.ba

12. lipanj 2024 20:37