StoryEditor
nove tehnologije

Evo na kojim automobilima više nije moguće lažirati kilometražu

Piše desk  /  21.09.2022., 07:32h

Prevaranti povećavaju vrijednost u prosjeku za 3000 eura po automobilu, varajući kupce rabljenih automobila ili lizing kuće.

Odredba Europske unije iz 2017. godine o zaštiti od manipulacije s brojačem kilometara se još ne primjenjuje dok istraživanje Njemačkog autokluba (ADAC) dokazuje da se kilometražom automobila i dalje može lako manipulirati.

Međutim, dva njemačka proizvođača automobila sada tvrde da imaju rješenje.

Namještanje kilometraže je danas rutina i nudi se već od 50 eura. Policija pretpostavlja da je svakom trećem prodanom rabljenom automobilu u Njemačkoj namještena kilometraža.

Prevaranti povećavaju vrijednost u prosjeku za 3000 eura po automobilu, varajući kupce rabljenih automobila ili lizing kuće. Procijenjena ukupna šteta u Njemačkoj je oko 6 milijardi eura godišnje, navodi Revija HAK.

Uredba EU 2017/1151 formalno propisuje da se kilometraža u automobilu mora sustavno čuvati. Zakon se od rujna 2017. primjenjuje na nove modele vozila, a od rujna 2018. na sve nove automobile.

Međutim, sve do danas nedostaje detaljna lista kako bi ta zaštita trebalo izgledati i koje neutralno tijelo bi to sve trebalo provjeravati. Rezultat svega toga – varanje se nastavlja, ali ne na svim automobilima.

Prilikom pregledavanja relevantnih stranica s rabljenim vozilima, stručnjaci ADAC-a su primijetili da se to više ne odnosi na Audi A3 (od 2020.) i VW Golf 8 (od kraja 2019.).

Ovi modeli su bolje zaštićeni od prevare s kilometražom od mnogih konkurenata. Razlog su novi kompjuterski čipovi s HSM-om (Hardware Secure Module) koji se koriste za zaštitu kilometraže.

Volkswagen najavljuje i nove mjere za sprječavanje namještanja kilometara.

Dnevnik.ba

26. rujan 2022 07:50