StoryEditor
večeras finale

Eurosong ove godine s puno promjena u sustavu glasanja

Piše desk  /  13.05.2023., 09:25h

Ovogodišnji Eurosong donio nam je i nove velike promjene u samom sustavu glasovanja. Eurosong se "otvorio" prema cijelom svijetu, žiriji, koji nisu imali pravo glasa u polufinalima, to imaju u velikom finalu, tu je i aplikacija "Eurovision song contest", kao i stranica preko koje možete dati svoj glas.

Na stranici Eurovision TV navode da ćete, ako glasate preko službene aplikacije, dobiti i video poruku vašeg omiljenog izvođača kojem ste dali glas…

Cijena SMS poruke s kojom glasate u Hrvatskoj je 0,49 eura, a poziva 0,50 eura.

Evo kako su s Eurosonga saželi postupak glasovanja u finalu:

Po prvi puta u povijest gledatelji iz država koje ne sudjeluju mogu glasovati na Eurosongu.

Svi gledatelji mogu glasovati i preko službene aplikacije "Eurovision song contest" i na stranici www.esc.vote.

Gledatelji iz svih 37 zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjem Eurosongu mogu glasovati za 26 pjesama u finalu.

Oni koji Euroviziju prate iz država koje sudjeluju mogu glasovati preko službene aplikacije Eurosonga i(li) putem telefona i SMS poruka. Brojevi će biti prikazani na TV ekranima.

On koji gledaju u državama koje ne sudjeluju mogu glasovati na stranici www.esc.vote ili putem linka preko službene aplikacije.

Glasovanje se otvara nakon posljednje pjesme i trajat će 40 minuta.

Deset pjesama koje prikupe najviše glasova "ostatka svijeta" dobit će bodove od 1-12 (1, 2, 3, 4, 5 , 6, 7, 8, 10 i 12). Glasovi "ostatka svijeta" vrijede kao glasovi jedne države.

Publika, iz država koje sudjeluju u finalu i onih koje nisu, daje ukupno 2204 boda (58 od "ostatka svijeta", 2146 države sudionice).

U finalu se boduju i glasovi nacionalnih žirija. Njih 37 daje ukupno 2146 bodova. Ti bodove se dodjeljuju odvojeno od bodova publike, dakle svaka država daje dvaput bodove od 1 do 12.

U slučaju da dvije države imaju jednak broj bodova u finalu, prednost ima ona koja je dobila više bodova publike.

Još od 1975. godine svaka država tj. stručni žiri te države dijele bodove natjecateljima. Prije su se svi bodovi čitali, od 1 do 8, zatim tko je dobio 10 bodova i konačno tko osvojio maksimalnih 12. Kako je glasanje putem telefona postalo sve popularnije krajem ’90-ih godina, odlučeno je da se kombiniraju ti glasovi i glasovi žirija. Javljanje svake države je kratko: bodovi od 1 do 8 i 10 prikazani su na ekranu, a prestižna dvanaestica žirija se čita.

Za Hrvatsku, dodajmo još i to, ne možete glasovati ako ste u Hrvatskoj…

Glasanje iz aplikacije je praktički identično kao glasanje preko SMS poruke/poziva. Preko aplikacije odaberete za koga želite glasati, a aplikacija vam otvori poruke, napiše poruku za vas i upiše kome trebate slati i vi samo stisnete šalji, prenose 24 sata.

Podsjetimo, u veliko finale plasirali su se i hrvatski predstavnici Let 3 s pjesmom "Mama ŠČ!", a u subotu će nastupiti 25.ćDnevnik.ba

19. lipanj 2024 02:37