StoryEditor
Queen Cleopatra

Egipat bijesan na Netflix zbog Kleopatre crnkinje, podnijeta je i tužba

Piše desk  /  20.04.2023., 10:32h

Ne prestaju reakcije na Kleopatru crnkinju u novoj Netflixovoj seriji "Queen Cleopatra". Nakon što je Kleopatra crnkinja razbjesnila tviteraše, sada stvari postaju ozbiljnije.

Jedan odvjetnik je podnio tužbu protiv Netflixa zbog kršenja zakona o medijima i pokušaja "zatiranja egipatskog identiteta", a najpoznatiji egipatski arheolog uporno ponavlja da je Kleopatra bila "bljedoputa, a ne crna". I producenti dokudrame kažu da je Kleopatrino porijeklo upitno.

Kleopatra je rođena u Aleksandriji 69. godine prije Krista i bila je zadnja kraljica dinastije koju je osnovao Ptolomej, general Aleksandra Velikog. Dinastija Ptolomejevića govorila je grčkim jezikom.

Na tronu je naslijedila oca Ptolomeja XII. 51 godine pr.n.e. i vladala do smrti dvadeset godina poslije. Nakon toga Egipat je pao pod rimsku dominaciju. Identitet Kleopatrine majke nije poznat i povjesničari smatraju da je moguće da je ona bila autohtona Egipćanka ili iz nekog dijela Afrike.

Kleopatru u Netflixovoj seriji glumi Adele James, koja je miješane rase i afričkog porijekla. Producenti kažu da je to odraz "stoljećima duge debate o Kleopatrinoj rasi".

Zahtjev odvjetnika

Jada Pinkett Smith, američka glumica koja je u ovoj drami naratorica i producentica, izjavila je:

- Ne vidimo i ne čujemo često priče o crnim kraljicama i vrlo je važno i meni, i mojoj kćerki, i našoj zajednici da se o takvim pričama zna.

U Egiptu je to naišlo na osudu. Zahi Havas, ugledni egiptolog i bivši ministar za starine, tvrdi da se radi o izmišljotini.

- To je potpuna laž. Kleopatra je bila Grkinja, znači bjelkinja. Netflix pokušava izazvati konfuziju šireći laži da je ishodište egipatske civilizacije crno, kazao je.

Odvjetnik Mahmud al-Semary zatražio je da državni tužitelj poduzme "nužne zakonske mjere" i blokira pristup Netflixovim uslugama u Egiptu. Netflix je optužio za promoviranje afrocentrizma i zatiranje egipatskog identiteta. Glumica Adele James kratko im je odgovorila na Twitteru:

- Ako vam se ne sviđa podjela uloga, nemojte gledati.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:26