StoryEditor

Dvije iznenađujuće namirnice koje liječe mamurluk

Piše desk  /  10.09.2023., 09:36h

Jeste li se probudili s teškim mamurlukom koji uništava vaše jutro? Imate sreće, jer, prema pisanju NY Posta, rješenje za to možda se krije na polici u trgovini.

Prema tvrdnjama jednog stručnjaka, kombucha i kimchi ključ su za rješavanje snažnih glavobolja i mučnine jutro nakon izlaska u grad.

Fermentirani proizvodi promiču bolje zdravlje crijeva zbog svojeg probiotičkog sadržaja.

“Održavanje dobrog zdravlja crijeva može ojačati funkciju crijevne barijere, tako da je manje pogođena alkoholom, poznatim nadražiteljem crijeva koji može utjecati na pokretljivost crijeva, propusnost i apsorpciju hranjivih tvari”, kazala je za NY Post registrirana nutricionistica Lucy Kerrison.

Zbog dehidrirajućeg djelovanja alkohola mamurluk često potiče konzumaciju slanih, masnih grickalica bogatih ugljikohidratima, dodala je.

Sol, dakle, pomaže zadržavanju vode.

“Fermentirana hrana koja je bogata solju, poput kimchija i kiselog kupusa, može biti korisna”, objasnila je. “Također sadrže žive bakterije koje mogu pozitivno utjecati na našu mikrobiomu crijeva, nešto što može biti oštećeno pretjeranom konzumacijom alkohola”, dodala je.

No, zdrav probavni trakt nije jedina korist od kombuche – vjeruje se da ovaj fermentirani napitak pomaže u kontroli razine šećera u krvi i ublažava simptome sindroma iritabilnog crijeva.

“Većina alkohola bit će apsorbirana u gornjem dijelu crijeva, pa osim ako ne pijete pretjerano, vrlo malo će stići do debelog crijeva gdje se nalazi većina bakterija”, rekao je registrirani nutricionist Dr. Duane Mellor, koji je savjetovao da je najbolji lijek za mamurluk ograničiti konzumaciju alkohola.

Naime, pretjerano konzumiranje alkohola ne ostavlja samo mamurluk s teškom migrenom i mučninom sljedeće jutro, već je alkohol također povezan s nizom zdravstvenih posljedica, poput bolesti jetre i raka.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:27