StoryEditor
popularna pjevačica

Dua Lipa dobila albansko džavljanstvo: "Jako sam ponosna"

Piše desk  /  28.11.2022., 15:10h

Predsjednik Albanije Bajram Begaj uručio je britanskoj zvijezdi albanskog porijekla Dua Lipi albansko državljanstvo zbog, kako je naveo, uloge ove umjetnice u promoviranju slike Albanaca na međunarodnoj razini kroz glazbu.

"Posebno mi je zadovoljstvo talentiranoj i svjetski poznatoj pjevačici uručiti dekret o albanskom državljanstvu. Uoči 110. godišnjice proglašenja neovisnosti Albanije odajemo počast svima onima koji svojim doprinosom u različitim oblastima promoviraju albanski nacionalni identitet i čine nas ponosnima", napisao je na svojoj Facebook stranici.

Dodao je da je umjetnica kao što je Dua Lipa "bogatstvo za glazbeni svijet, a u isto vrijeme i ponos Albanije, Kosova i svih područja gdje se govori albanski jezik". Smatra da je ona i "simbol talenta i predanog rada".

Dua Lipa: Sada sam Albanka i na papiru

Ova svjetski poznata pjevačica albanskog porijekla istaknula je kako je sretna što je dobila državljanstvo. Za nju i njezinu obitelj priređen je i svečani prijem u rezidenciji predsjednika Albanije. 

"Sada sam Albanka i na papiru", rekla je Lipa poslije polaganja zakletve državljanstva u gradskoj skupštini. Objavila je i niz fotografija na društvenim mrežama i još jednom zahvalila na priznanju.

"Hvala, predsjedniče Begaj i gradonačelniče Erion Veliaj, na ovom priznanju. Dobila sam albansko državljanstvo. Jako sam ponosna", napisala je u opisu objave na svom Instagram profilu i dodala emotikon srca.

Lipa je rođena u Londonu 1995. godine. Njezini su roditelji imigranti, Albanci Anesa i Dukagjin Lipa s Kosova. Počela je pjevati već s pet godina, a velik utjecaj na njezinu ljubav prema glazbi imao je i njezin otac, bivši pjevač i gitarist rock grupe. 

Svoje pjesme počela je stavljati na YouTube kada je imala 14 godina. Njezin prvi album objavljen je 2017 godine. Već dvije godine nakon toga pjevačica je osvojila Grammy za najboljeg novog izvođača. 

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 06:35