StoryEditor
dobitnik rektorove nagrade

Domagoj Zelenika: Pisana riječ itekako dopire do ljudi

Jurija MilovićPiše Jurija Milović  /  09.09.2021., 13:47h
Domagoj Zelenika naizgled je običan mladić. Ima 23 godine i na završnoj je godini diplomskog studija. Osim što je student odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, on je i autor romana „Izabrani“ i dobitnik Rektorove nagrade za umjetničko djelo.

Ljubav prema pisanju dio je njega otkako zna za sebe, a budući da je cijeloga života nešto pisao, roman „Izabrani“ bio je samo kruna njegova dugogodišnjeg rada. 

„Da budem iskren, ne znam kada sam zavolio pisanje. Cijeloga života pišem. U osnovnoj školi sam uvijek imao pohvale za svoje radove, ali sam mislio da svatko zna pisati, samo se ostalima to ne radi. Recimo da mi je u srednjoj školi sve to postalo zanimljivo. Uživao sam u komentarima svaki put kada bih nekome pokazao što sam napisao“, prisjeća se Mostarac Domagoj Zelenika za Dnevnik.ba.  

Da je studij i vrijeme provedeno na fakultetu jedno od najbitnijih razdoblja u životu, potvrdio nam je i Domagoj. 

„Studiranje je dosta utjecalo na mene, uvijek to spominjem. Imao sam priliku slušati mnogo stručnjaka i učiti od njih. Osjećam se dosta potkovano“, dodaje Zelenika.  

Mostarac je svoj prvi roman izdao početkom 2020. godine. Roman ''Izabrani'' žanrovski je smješten u roman za mlade, radnja prati dva stara prijatelja koji se sastaju nakon mnogo godina. 

„Komentari su bili izvrsni kroz čitav taj proces. Imao sam podršku čim sam rekao da planiram nešto napisati, a onda se sve to povećavalo više i više. Pomalo me to i iznenadilo, nisam očekivao toliko pozitivnih reakcija, ali drago mi je da je ipak bilo tako. Najviše me obradovalo to što se knjiga svidjela i ljudima koji su dosta stariji od mene. Trenutno mi je najdraža stvar na svijetu činjenica da imam svoj vlastiti roman“, izjavio je Domagoj. 

Smatra kako pisana riječ itekako dopire do ljudi, a kao jedan od alata za to spominje i društvene mreže. 

„Objavljivao sam sve bitne informacije oko knjige i dobio odličan feedback, ali daleko je to od onoga što sam planirao. Bilo je previše posla oko same knjige pa nisam mogao sve stići. Za novu knjigu imam gomilu novih ideja i u njih spadaju i društvene mreže. Jedva čekam početi. Ako bude sve kako sam i planirao, bit će dosta zanimljivo.“ 

Mladi književnik smatra kako na bh. društveno-umjetničkoj sceni ima prostora za umjetnike. Bitno je dati kvalitetan sadržaj, uvjeren je.  

Domagoj je dobio i Rektorovu nagradu za umjetničko djelo. 

image

Domagoj Zelenika

PRIVATNI ALBUM -
 

„Bio sam jako ponosan. Uvijek je dobro vidjeti da netko prati i nagrađuje vaš trud, pogotovo kada ste umjetnik. Baviti se umjetnošću znači zauvijek  biti na tankom ledu, tako da svako priznanje daje neki balans.“ 

Domagoj inspiraciju pronalazi posvuda oko sebe, a još uvijek nema formulu vječne inspiracije, onu formulu koja će raditi uvijek (ako to uopće i postoji). Inspiriraju ga sitnice, uvijek mu nešto sitno zapadne za oko i onda od toga pokušava napraviti nešto veće. S druge strane, ima dana kada ga ne pomiče baš ništa, ispričao je za Dnevnik.ba 

Mladi autor u planu ima mnogo toga 

„Trenutno radim na tome da moja karijera tekstopisca konačno dobije zeleno svjetlo, jedan od mojih tekstova se nalazi kod ozbiljne pjevačice. Sve su to dosta dugi procesi, ali znate kako se kaže: strpljen-spašen.  Inače ne volim govoriti o takvim stvarima previše rano,  ali nadam se da ću se i tu ostvariti. Karijera tekstopisca je moja najveća želja i iskreno se nadam kako ljude pisana riječ nikada neće razočarati“, zaključio je Domagoj za Dnevnik.ba. 

Dnevnik.ba 

21. travanj 2024 21:30