StoryEditor
dio kulturnog nasljeđa unesco-a

Deset zanimljivih činjenica o bečkoj kavani: Znate li zašto se čaša vode obvezno servira uz kavu?

Piše FENA  /  15.10.2022., 13:45h

Znate li zašto se čaša vode servira uz kavu ili u kojoj tradicionalnoj bečkoj kavani visi disko kugla? U Beču je kavana institucija za sebe. Sljedećih deset činjenica možda nije svima poznato.

1. Zašto je kultura bečkih kavana dio kulturnog nasljeđa UNESCO-a?

Tipične bečke kavane plijene pažnju jedinstvenom atmosferom sa svojim ložama, Thonet stolicama, i stolovima za novine i mramornim stolovima, kao i kavom u svim varijantama, od melanža do mokka kave sa šlagom i šećerom u prahu koja se zove Einspänner. Tradicionalna kultura bečkih kavana se stoga, kao i bečka vinska kultura, smatraju nematerijalnim kulturnim nasljeđem. "Kavane su mjesto gdje se konzumira vrijeme i prostor, ali samo ako na računu stoji kava", stoji u obrazloženju UNESCO-a.

2. Zašto se jedna vrsta kafe zove Einspänner?

Ime za ovu vrstu kave povezano je s razvojem konjske zaprege ("Einspänner" - kola u koja se upreže jedan konj). Kada je kočijaš držao kavu u ruci, ona je trebala ostati topla što je duže moguće. Zbog toga je mokka (dupli espresso) obilno ukrašena šlagom na vrhu. Danas se Einspänner servira u staklenoj čaši s ručkom.

3. Zašto se uz kavu servira čaša vode?

Čaša vode uz kavu se prvobitno koristila za odlaganje žličice za kavu. Kasnije su time htjeli pokazati kvalitetu vode za pripremu kafe. To je 1873. godine postalo posebno važno jer je iste godine počeo s radom prvi vodovodni sustav grada iz planinskih izvora. Kavedžije su stoga željeli pokazati da svoja pića pripremaju s kristalno čistom izvorskom vodom. Do danas se čaša vode uz kavu smatra dobrim manirom, a usvojile su ga i kavane i kafići u Bosni i Hercegovini.

4. Od kada je bečka kavana poznata širom svijeta?

Bečke kavane su također 1873. godine, kada je serviranje čaše vode uz kavu postalo uobičajena praksa, postale poznate u svijetu. Svoj procvat su doživjele krajem 19. stoljeća. U kavane se išlo da bi se čitalo, igralo, diskutiralo, filozofiralo i pisalo.

5. Koji značaj ima čuveni kafić Landtmann?

Poznati kafić Landtmann na bečkoj Ringstraße u centru grada otvoren je 1873. godine, a 2023. godine slavi svoj 150. rođendan. Davne 1873. godine kafić je obio okružen gradilištima. Zgrade vijećnice, sveučilišta i parlamenta su tek bile u izgradnji. Međutim, kafić je od samog početka bio uspješan. Procvjetao je u vremenu zlatne ere kavana. Danas je uz kafić Schwarzenberg jedan od nekoliko preostalih primjera nekadašnjih legendarnih 27 kafića na Ringstraße koja okružuje centar grada.

6. Gdje se nalazi najneobičnije mjesto za kavanu?

U Beču i groblje ima svoju kavanu. Centralno groblje je zaista neobično mjesto za kafić, ali je to još jedan dokaz posebnog odnosa stanovništva prema smrti. Tako slastičarna Oberlaa poziva na kratki predah nakon obilaska groblja.

7. U kojoj tradicionalnoj bečkoj kavani visi disko kugla?

Disko kugla i tradicionalna kavanska atmosfera nisu kontradikcija što dokazuje kafić Schoppenhauer u 18. okrugu. Ova stara prigradska katana je s ukusom renovirana, a moderni štih je dobila disko kuglom i lijepim barom. Ovdje se i dalje igraju bridž, tarok (igra s kartama koja je nastala u prvoj polovici 15. stoljeća u Italiji) i šah.

8. Koje dvije kavane nose isto ime?

Često dođe do zabune kada postoje dvije kavane s istim imenom. Kafić Ritter se nalazi u popularnoj šoping ulici Mariahilfer Straße te nudi odličan predah poslije kupovine. Drugi se nalazi u okrugu Ottakring, a obje kavane vrijedi posjetiti.

9. Tamo gdje se gostima ne obraća direktno

S ukusom osmišljeni izlozi i vitrine poslastičara Demela iz perioda austrougarske vladavine mame pecivima i poslasticama koje je carica Elizabeta voljela, a koji i danas impresioniraju posjetitelje kafića. U ovom kafiću i 200 godina poslije goste uslužuju samo žene u crnobijelim uniformama, tzv. Demelice. Gostima se obraćaju ne koristeći drugu osobu jednine, pitanjem: "Haben schon gewählt?"

10. Na čemu sjede gosti u klasičnim bečkim kavanama?

Thonet i bečke kavane su nerazdvojno povezani. Klasična Thonet stolica broj 14 je tradicionalna stolica u bečkim kavanama. Naslonjač ovog 1859. godine prvi put proizvedenog komada namještaja sastoji se od dva drvena luka te je time odličan primjer rada firme Thonet koja se specijalizirala za proizvodnju drvenog namještaja. Ovaj tip stolice danas se najviše proizvodi, ali sada pod brojem 214. Na ovim stolicama posjetioci Beča mogu sjediti i u jednom od najstarijih kafića, Frauenhuber ili u nešto modernijoj varijanti, Adlerhofu, priopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 19:50