StoryEditor
Paul Bradbury

Britanac iz Dalmacije o sunarodnjacima koji divljaju po Splitu: "Treba ih kažnjavati!"

Piše desk  /  01.07.2023., 12:32h

Paul Bradbury, Britanac koji godinama živi u Hrvatskoj, oglasio se o turistima u Splitu (mahom Britancima) koji postaju veliki problem za lokalno stanovništvo zbog previše alkohola, uriniranja po gradu i spavanja po cesti. Bradbury smatra da se turiste ne kažnjava dovoljno i da mladi Britanci Hrvatsku vide kao destinaciju s jeftinom cugom, seksom, suncem i zabavom.

"Ključna stvar za mlade Britance je 'odredište koje im omogućuje da se ponašaju gotovo onako kako žele'. I mnogi tako vide Hrvatsku. Kad su prije nekoliko godina uhićena dvojica Australaca zbog oštećenja na krovu hvarske katedrale, sutradan su mi rekli da naravno da tako nešto neće učiniti kod kuće.

Hrvatska je sada poznata kao party destinacija i oni su osjetili da mogu divljati koliko žele."

"Treba ih kažnjavati"

"Ne sugeriram ni na trenutak da Hrvatska uvede drakonske zakone, ali dovoljna je kazna i upozorenje da se takve stvari odvrate. Letak Turističke zajednice to jedva čini.

Trenutno se Hrvatska (barem po mom mišljenju) percipira kao seksi mjesto kakvo i jest, gdje nema pravila. Kada je grad Hvar uveo oznake s kaznama za javno pijenje, toples i jedenje u javnosti, to je prije nekoliko godina postalo globalna priča i pomoglo je suzbiti neke od nečuvenijih ekscesa. Ali nakon što je hype utihnuo i uz malo ili nimalo izrečenih stvarnih kazni, prijetnja je izgubila dio svoje važnosti.

To se sada događa u Splitu. Tražiti od ljudi da poštuju grad kada su satima bili nalijevani s previše jeftinog pića samo je pusta želja. Izricanje velike novčane kazne, uhićenje nekoga i plasiranje tih priča u međunarodne medije bit će bolje sredstvo odvraćanja", piše Bradbury za Total Croatia News.

"Treba im dijeliti letke"

"Također bih u zračnoj luci dijelio letke mladim turistima. Vjerojatnije je da će biti trijezni, vjerojatnije je da će ih pogledati i raspravljati o njima s vršnjacima.

Javno uriniranje u povijesnoj jezgri je užasno, a mještani se s pravom zgražaju. Ali stvarnost je takva da moraju negdje mokriti. Ako Ultra može staviti na raspolaganje privremene WC-e, zašto ne bi i Split? Možda ne izgleda tako lijepo, ali je sigurno manje zlo.

Uz pravilnu akciju mislim da bi se problem mogao riješiti relativno brzo, ali nadležni moraju poduzeti čvrste korake. Možda postoji način da promijenimo narativ za bolje turističko iskustvo za naše posjetitelje, kao i bolje životno iskustvo za lokalno stanovništvo", zaključio je.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:45