StoryEditor
hnk mostar

Bogat repertoar Hrvatskog narodnog kazališta Mostar u veljači

Piše desk  /  13.02.2023., 13:10h

Program Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar nastavlja se u utorak, 14. veljače, predstavom "Noć s Aleksom" po tekstu Marka Tomaša i redateljskom palicom Ivice Buljana.

"Noć s Aleksom" nije dokumentaristički prikaz života Alekse Šantića, nego uranjanje u njegov unutarnji svijet koji je bio jednako bogat kao i njegova poezija. Tomašev tekst nudi posve novu perspektivu na Šantićev život, u intimističkoj formi problematizira odnos pojedinca i društva, priopćeno je iz HNK Mostar.

Tradicija održavanja predstava za srednje škole u HNK nastavlja se izvedbama predstave "Zid" 16. veljače u 11.30 i 17. veljače u 12 sati. Ova predstava nastala je prema prvonagrađenom tekstu "Zid" Ružice Aščić s natječaja za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za autore do 35 godina.

Predstavu je režirao Christian Jean-Michel Jalžečić, koji je odabran na natječaju za mladog redatelja do 35 godina, dok je autorica adaptacije i dramaturginja Dorotea Šušak.

Kultna predstava "Ajmo na fuka" igra 20. veljače. To će biti 70. izvedba i osma godišnjica premijerne izvedbe predstave koja osvaja publiku svakim novim igranjem.

Predstava "Isus, sin čovječji" na rasporedu je 24. veljače, a mostarsko kazalište s tom predstavom gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku 27. veljače.

Ovo predstava iznimno je raskošna scenska sinteza suvremenih vizualnih rješenja i srednjovjekovnih prikazanja, živih prizora iz Isusovog života i živih obrada istih tema sa slika svjetskih poznatih autora od renesanse do 19. stoljeća (Caravaggio, Rubens, van Honthorst, Ciseri), te monologa pripovjednog stila i kratkih dijaloških dionica, naveli su iz HNK Mostar.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 23:37