StoryEditor
Mačja metvica

Biljka za kojom su mačke lude: Od nje postaju umiljate, predu, valjaju se...

Piše desk  /  24.09.2022., 20:45h

Mačja metvica (gorska metvica, mačja trava, mačje zelje) je biljka iz roda Nepeta, koja cvjeta od kasnog proljeća do početka jeseni. Ima srcolike listove, oblih rubova i sitne cvjetove.

Uzgaja se još od antičkog doba, a danas se može pronaći kako raste u svim dijelovima svijeta, pored putova, na zapuštenim mjestima ili u šumama. Njena posebnost leži u mirisu koji privlači spolno zrele mačke, a koji mijenja njihovo ponašanje.

Ova biljka sadrži eterična ulja, kiseline, alkaloide te melanine i tanine. Mačja metvica se, kao što samo ime kaže, koristi za mačke. Neke mačke će tako odmah nakon što pomiriše mačju metvicu postati jako umiljate, trljat će se uz biljku ili suhe listove i jesti ih, neke će se smiriti, presti i valjati se, dok će neke, s druge strane početi trčati posvuda i postat će agresivne te se krenuti igrati.

Osim na domaće mačke, ovaj miris djeluje i na divlje mačke kao što su ris, puma ili leopard. Tajna je u ulju koje se nalazi u listovima, sjemenkama i stabljikama, a potrebno je da mačka pomiriši nešto od navedenoga i da promijeni ponašanje. Ipak, ovo će trajati samo oko deset minuta, a isto djelovanje se može ponoviti tek za dva sata. Mačja metvica neće djelovati na sve mačke.

Osim u obliku suhih ili tek ubranih listova, mačja metvica se često stavlja i u razne igračke za mačke, a dolazi i u obliku spreja. Mačja metvica je potpuno sigurna za mačke svih vrsta, piše N1.

Ona može biti učinkovit alat za treniranje mačke. Na primjer, uz pomoć nje se mačka može opustiti i prestati grebati namještaj ili može pomoći mačkama da se naviknu na novi prostor.

Manje poznata upotreba mačje metvice je ta da se koristi kao repelent za komarce i muhe, a listovi se koriste kao začin te za izradu čaja i tinktura. Čaj djeluje kao lijek za različite bolove, prehlade i povišenu temperaturu te smiruje nervozu i anksioznost. U 60-tim godinama mačja metvica se pušila i bila je zamjena za marihuanu te u tom slučaju ima umirujuće i halucinogeno djelovanja.

Mačja metvica može se pronaći u svim trgovinama za kućne ljubimce i to u obliku sušenih listića, spreja ili igračaka koje sadrže mačju metvicu. Na pakiranju proizvoda mora pisati kako sadrži catnip ili ketnip, što je ujedno i drugi naziv za mačju metvicu.

Cijena sušene biljke je oko 30 kuna za 25 grama, dok 30 mililitara spreja koji sadrži mačju metvicu košta oko 30 kuna, a razne igračke s punjenjem od mačje metvice se mogu pronaći po cijeni od 15 kuna i više.

Dakle, mačja metvica je najpoznatija po svojem djelovanju na mnogima omiljene kućne ljubimce – mačke. Tako će kod nekih mačaka izazvati smirenost i umiljatost, dok kod drugih može izazvati agresivno igranje.

Dnevnik.ba

30. studeni 2023 02:52