StoryEditor
bizarno

Ante osuđen jer je bratu rekao da je je*ač. Viši sud ga oslobodio: "Pa to nije vrijeđanje, to je kompliment"

Piše desk  /  11.07.2023., 11:30h

Visoki prekršajni sud RH prihvatio je Antinu žalbu i oslobodio ga svih točki optužbe nakon što ga je Općinski građanski sud u Zagrebu proglasio krivim te osudio na 600 kuna kazne i naknadu paušalnog troška prekršajnog postupka u iznosu 300 kuna.

Naime, 30-godišnji Zagrepčanin Ante osuđen je za psihičko nasilje u obitelji prema bratu Marku (28) nakon što je bratu u svađi rekao da je "je*ač iz Prečkog". Sve se dogodilo u ožujku prošle godine u 20.30 sati u dvorišnom prostoru obiteljske kuće u naselju na širem zagrebačkom području, piše Danica.hr.

Ranije je Općinski građanski sud u Zagrebu odlučio kako se Ante nasilnički ponašao u obitelji prema bratu jer ga je verbalno vrijeđao pogrdnim riječima govoreći mu "je*aču iz Prečkog", čime je kod Marka prouzročio povredu dostojanstva i uznemirenost.

Ante se žalio i u žalbi naveo kako te riječi, kada su izgovorene između dva punoljetna muškarca, mogu imati i pozitivne, tj. pohvalne konotacije.

"Te riječi uopće nisu bile podobne da kod Marka izazovu uznemirenost i povredu dostojanstva", pisalo je u žalbi.

S Antinom žalbom složio se i Viši sud, navodeći u presudi kako izrečene riječi nemaju težinu psihičkog nasilja, odnosno nemaju potreban stupanj agresivnosti da bi kod žrtve nasilja uzrokovale posljedice ugroženosti ili povrijeđenosti, što je biće inkriminiranog prekršaja.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 09:02