Article_Top_970x250

Zašto je Luka Modrić najbolji? Zato što s 18 nije umislio da je novi Zidane ili Totti već da se treba još 'kaliti'

Od kapetana do kulture

Zašto je Luka Modrić najbolji? Zato što s 18 nije umislio da je novi Zidane ili Totti već da se treba još 'kaliti'

velj 08, 2019

Piše: Toni Raspudić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FIFA

Poražavajuće je da toliko hrvatskih igrača mlađih od 23 godine boravi negdje po Europi i igra za rezervne momčadi njenih klubova. U svojim matičnim bi bili zvijezde.

Zašto je Luka Modrić trenutno najbolji nogometaš svijeta i povijesti Hrvatske? Naizgled tako teško pitanje, a na kraju krajeva tako jednostavan odgovor!

Zato što je od samog početka bio skroman dečko i nije živio u zvijezdama!

Kada mu je bilo 18 godina nije učinio tu grešku i mislio da može biti zvijezda najvećih europskih klubova. Ne, on je krenuo suprotnim putem... Tek punoljetan došao je u jednu od najlošijih europskih liga da se prvo u njoj pokaže. Došao je u BiH, zaigrao za Zrinjski i bio najbolji. Bio je najbolji po izboru navijača tog mostarskog kluba što je i najveće mjerilo u dodjeli nagrada. Još uvijek volim vjerovati da se nogomet igra zbog navijača i gdje ćeš onda većeg i boljeg priznanja od onog Ultrasa.

Ni nakon Zrinjskog nije pomišljao na odlazak vani. Vratio se u Dinamo i, nakon jednogodišnje avanture u Interu, i tamo bio najbolji još tri sezone. S 23 je tek otišao u pohod da pokori Europu i Svijet. 23 godine su tako mlade godine, ali u današnjem vremenu hrvatski nogometaši se s njima osjećaju kao 'đuturumi' u HNL-u. I zbog toga nisu, niti će ikada biti kao Luka Modrić...

Kada je Hrvatska ušla u Europsku Uniju dobila je toliko privilegija, ali su mladi sportaši izvukli toliko mana. Kao što i drugi građani mladi odlaze u europske zemlje, učinili su to i nogometaši. Više se ne vode kao stranci u europskim klubovima i nastao je problem koji bi mogao skupo koštati hrvatski nogomet. Sada, s 18 godina i ne pomišljaju na dolazak u BiH ili slične lige na 'kaljenje' već se već vide kao nositelji igre klubova najjačih liga Europe. Ali, na kraju ti nositelji igre ostanu samo u svojim glavama, a više se viđa snijeg u Sahari nego li oni u postavi tih klubova.

Poražavajuće je da toliko hrvatskih igrača mlađih od 23 godine boravi negdje po Europi i igra za rezervne momčadi njenih klubova. U svojim matičnim bi bili zvijezde. U domaćim sportskim rubrikama bi punili retke, a vjerojatno bi i privukli veći broj navijača na stadione. Ali ne, oni odlaze i misle da su dostojni biti novi Messi ili Totti čim dođu na odredište. Samo par godina strpljenja je bilo potrebno i imali bi puno veće šanse za to. Ali, oni nisu željeli čekati...Ruku na srce ni naši domaći klubovi tome nisu krivi. Kada jedva preživljavaju kako onda ne prodati igrača za koji milijunčić.

Što se hrvatskih klubova tiče, svaki je odradio najbolje što može, zaradio je dobro za nažalost opstanak. I tu sada dolazi ona stvar da je više državnog novca dato kulturi nego li sportu...

Dok Srbi u današnjem vremenu snimaju stvarno brutalne serije, dok BiH osvaja Oskare za najbolji film, s čim se Hrvatska može pohvaliti u kinematografiji. S čim recite mi?

Koliki novci se prosipaju na onog oronulog Radu na Brijunima, a garantiram Vam da bi tako 'podcijenjeni' Bare s tim primanjima napravio novi Woodstock u Slavoniji.  U toj kulturi koja dobiva trostruku veću cifru financiranja od sporta, nije napravila NIŠTA! Oni još uvijek glume one debilne priče o Hamletu, koja je na kraju krajeva tako i debilna knjiga, ali ju se mora čitati zato što ju je napisao Englez!

Onima koji su odlučili dati toliko novca kulturi samo želim reći SRAM VAS BILO!!! Sram Vas bilo sa svakim onim fotografiranjem s našim blistavim sportašima, sram Vas bilo za svaku njihovu medalju s kojom ste također okovječili trenutak, a ni mali svoj napor niste dali za nju!

Sram Vas bilo što ste svakog novog Luku Modrića u startu 'ukinuli', sram Vas bilo za hrvatsku košarku koju ste uspjeli 'preuzeti'...  Sram Vas bilo za taj sport! Nek' Vam se vucaraju te VELIKE zvijezde po savezu i upropaštavaju ga. Sram Vas bilo za sve one preuzete zasluge što ste stvorili košarkaša od dečka s 2,10 cm. S tim se Vi ponosite je li? Pa stvori, međede, košarkaša od 1,90cm da ti vodi igru, a ne da se ponosiš kako si stvorio centra kojeg ti je sama majka priroda dala.

Od drugih momčadskih spotova još se uvijek držimo u rukometu i vaterpolu. Možda taj Dubrovnik daje primjer kako opstati, tako što se opredjeljuje za jedan momčadski sport. Taj povijesni ograđeni grad uvijek je dao Hrvatskoj najbolje vaterpoliste i treba mu spomenik dignuti za to! Ali, i njemu treba pomoć. To sam najbolje vidio neku večer u utakmici Lige prvaka između Olympiacosa i Juga. Grci su uložili tolike novce u taj klub prepun zvijezda, da uopće ne smije izgubiti. Daj mu nekoliko peteraca, pa nek izvuče remi... I o tome nitko danas ne priča. Za koju godinu grčki će vaterpolo biti jak, a europski suci će jedva dočekati oštetiti Barakude jer su im dosadili u tom sportu i tek onda će se početi pisati i pričati o sudačkim krađama...

Možda nisu imali timskog sportaša, ali Istra i Kvarner se mogu ponositi zlatnim olimpijcem i najvećim hrvatskim boksačem povijesti (znam, ima ih još, al' bi kolumna predugo trajala). Ja se Mate Parlova ne sjećam, ali me je umalo srce prekinulo dok sam gledao Giovannija Cernogorza kako pogađa zlato za Hrvatsku. Ako sam ja iz Mostara, koji je po mišljenju nekih 'viđenijih' ljudi, u drugoj državi, toliko živio za taj pucanj, kako li su se tek osjećali sportski zaljubljenici tih pokrajina.

Što bi Hercegovac, što bi Hrvat iz Bosne samo dao da se bori za boje Hrvatske. Najlakši odgovor je sve! 110% od sebe, svu svoju snagu i moć. Hercegovci i Hrvati iz središnje Bosne i Posavine još uvijek daju sve od sebe za Hrvatsku i davat će i u budućnosti. Ali, morate shvatiti kako mi ovdje imamo još goru situaciju.  Mi ovdje nemamo uvijete ni  vrhunske trenere mlađih uzrasta u klubovima koji bi stvorili nove igrače za Hrvatsku. Imamo samo roditelje koji žrtvuju sve od sebe kako bi njihovi sinovi i kćeri (opet sinovi) bili najbolji.

Ja Vam sada sa sigurnošću mogu reći da mi u Mostaru još nemamo sportsku dvoranu. Naši najveći dvoranski klubovi igraju u oronuloj ŠKOLSKOJ dvorani. I naši klubovi u tim uvjetima bivaju osvajači prvenstva i Kupa države. Nogomet i Zrinjski i ne želim spominjati. Na oronulom stadionu najuspješniji klub države...

Zato se vraćam na pitanje raspodjele novca u djelatnosti.  Nema potrebe davati tolike pare za kulturu u kojima naši glumci na svjetskoj sceni samo zbog naglaska glume sporedne uloge ruskih zlikovaca. Koliko je godina prošlo, a naš niti jedan glumac nije ostvario zapaženu ulogu, naš niti jedan redatelj nije napravio zapaženo djelo, niti je i jedan pisac napisao nešto čitanja vrijedno. Pa, čak ih je i Nives Celzijus u tome pobijedila, s čim ne želim podcijeniti uspjeh dotične, nego joj od srca čestitati na  tome. Nek' si ih dotukla kraljice!

Sport i turizam mogu i već jesu najprepoznatljivije grane Hrvatske. Izgleda da je to svima jasno, samo ne političarima!

Pobogu, ulažite u sport i da se izvinem na nekulturnom izražavanju - odjebite tu kulturu. Ali, dajte i koji novčić da se izgradi i dvorana u Mostaru. Ja Vam obećavam da ćemo Vam sav uloženi novac vratiti kroz sportaše.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250