Article_Top_970x250

Zar smo se zato borili, druže Tito?!

kinezi dolaze...

Zar smo se zato borili, druže Tito?!

tra 25, 2019

Piše: Josip Vričko

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Razmišljao sam na koji način obilježiti svibanj, mjesec kada se rodio i (navodno) umro najveći sin svih naših naroda i narodnosti. A onda su navalili Kinezi! Na Kumrovec

A sve je zapravo izgledalo samo kao dobar fol. Rakijska posla; jedan je, inače, istarski vinar, koji je inzistirao na anonimnosti,  2015. proizveo, ili kako to naš narod kaže ispekao rakiju. Ne zna se je li joj bio i kum, ali ta je divna tečnost dobila jednostavno ime – Tito. Ne zna se koliki je interes pokazan na domaćem tržištu, ali predsjednica Hrvatsko-kineskog kulturnog centra Liu Liyang odmah je kupila 3 tisuće boca. Rakija i kultura! Što još ima?!

U biti, tada je počela ova, danas tako aktualna kineska priča; Ne želim, dakako, reći kako su Kinezi p(i)jani odlučili graditi na Pelejšcu ćupriju, ali sve ove puste najave da će graditi nekoliko stadiona po Hrvatskoj, spasiti Uljanik i koješta… Možda je sve to od lošeg pića. Mogao bi mamurluk biti nezgodan. A kakav i može biti…

 
Made in Yu

A tek ovo da će od glasovite - ili, svejedno, zloglasne -  Političke škole u Brozovu rodnom selu napraviti hotel s najmanje četiri zvjezdice?! E, takva se odluka nije mogla donijeti trijezne glave. Pa, ipak, Kinezi tvrde da je kod njih stroga prohibicija kada je o nesretnim parama riječ.

Eh, sad trijezni ili p(i)jani – ne znam, ali da su lukavi, priznat im se mora; Tako su, eno, ovih dana u Kumorvec u izvidnicu poslali gospođu Yu. Nešto kao ono nekad Made in Yu. Ali ne, riječ je o gospođi Jiang Yu koja vodi kompaniju Z-Run Well Ton Industry Co. (Ma što to značilo.) Zna gospođa, čije, inače, prezime u prijevodu znači “dragocjeni dijamant, za druga Tita. Jer, dakako, drug je Tito bio drug  druga Mao Tse-tunga. I prijatelj Kine. Nešto, ‘ajde da cijelu priču aktualiziramo, kao što je, primjerice, Stjepan Mesić prijatelj Bosne napaćene.

No, gospođa “dragocjeni dijamant” tvrdi kako je nije motiviralo to što su komunisti nekada vladali Yu baš kao što će, sigurno misli, dovijeka vladati Kinom, nego čisti interes. Dive se, naime, okolišu u cijelom Zagorju (zelenom), a Kumrovac bi se - zbog Maova druga - mogao efektno i profitabilno brendirati.

Kako trenutačno stvari stoje, Zagorci su ozbiljno shvatili gospođu Yu. Objavili su javni natječaj za prodaju Političke škole koji traje do 7. svibnja ove godine. Ne mogu vjerovati da su previdjeli 4. svibnja, dan kada je (navodno)  uvenula ljubičica plava. Tko zna?! - možda u njegovu zavičaju još vjeruju da Tito živi vječno. Ali, zašto onda nisu odredili 25. svibnja kada se kumrovečki vragolan, navodno, rodio?!

 
I pošten i j….n

Ne zna se, dakle, hoće li nekadašnja Titina PŠ, što bi bilo logično, u ruke drugarice YU, ali da ima anegdota vezanih za Brozov zavičaj – nitko ne može kazati da nema. U Kumrovcu je tako još 1953. osnovan Memorijalni muzej maršal Tito, koji je smješten u njegovoj rodnoj kući. Navodnoj.

E, zamislite sad lika koji je gotovo trideset godina prije no li će ga unijeti u plavi vlak u Ljubljani, sebi uredio muzej?! Pa, to ni Mao nije radio. (No, vratit ćemo se još Maou!)

Ali, nije tu kraj kumrovačkim zajebancijama; Glavni akter ove druge je jedan drugi  - ili, ovisi tko kako gleda, prvi - glasoviti Zagorac. Dakle, kad su došle povijesne devedesete, škola pored Sutle u koju je, navodno, išao i mali Joža, zvala se Osnovna škola maršala Tita. Neki su, dakako, odmah htjeli maknuti Titu. 

Ali, Franjo Tuđman je vratio stari dug te iz Zagreba izd’o naređenje: Brozu ne pakirati! I pronađeno je kompromisno rješenje, školu su nazvali Osnovna škola Josipa Broza Kumrovec. Tako je, eto, volšebnik iz Velikog Trgovišća pokazao kako možeš biti i pošten i ono drugo. Pokoj mu duši!
 

 Broz je drastično oštećen

I kao što sam obećao, evo (još) malo Mao Tse-tunga. Dvojicu starih - i Bogu hvala!- pokojnih (mada za Titu uvijek postoji sumnja leži li ili ne ispod onog bijelog kamena na Dedinju…) drugova veže jedna top lista. Kada je prvi put objavljena, predstavnik naše (u to doba) zemlje, drug Tito, naime, bio je na sedmom mjestu, a Mao uvjerljivo prvi. Ja, da ne zaboravim; Riječ je top listi svjetskih zločinaca. Top zločincima, zapravo.

I tada sam mislio kako je trostruki narodni heroj zaslužio bolji plasman. No nepravdi nikad kraja; Nije prošlo dugo, Bild je objavio kako je “naš predstavnik” pao na deseto mjesto.  A, evo, nedavno je izašla tablica na kojoj Mao i dalje ne ispušta lidersku poziciju, a Broz je tek trinaesti. Pretekao ga - čak! - i Sadam Husein. Ma, tko je uopće on?!

Možda je, sve u svemu, dobro što Kinezi dolaze na ove naše prostore. Možda oni, uz sve ono što će izgraditi, mogu malo uprijeti da se glede top list stvari malo drugačije urede. Da se, primjerice, uzme u obzir broj stanovnika. Jer, lako je bilo drugoplasiranom Staljinu i nepobijedivom Maou… Dakle, sad kad smo dobri s Kinezima, red je i da stari drugovi budu bliže. Neka druga Brke između njih, ali ovi ostali?!

Da, i sretan vam Dan mladosti! Tko slavi… 

Dnevnik.ba