Article_Top_970x250

Za pluća je najopasnije – pušenje!

Umjesto zdravstvenog biltena

Za pluća je najopasnije – pušenje!

tra 08, 2019

Piše: Josip Vričko

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Što god kazao, objašnjavajući otkud sad odjedanput s onima zbog kojih je htio krenuti Sokratovim stopama, njegovi će poklonici – popušiti. Važno je, međutim, da Sekin pacijent prestane pušiti. Jasno ako nije već - popušio

Možda je doista do mene; Možda, naime, imam visoko mišljenje o Željku Komšiću, pa sam, evo, očekivao da će, čim je objavljena vijest o njegovim bolnim plućima, žurno biti formiran liječnički konzilij koji će nas redovito izvještavati o zdravstvenom stanju. Da će se uznemirene Sarajlije spontano okupljati pod bolesnikovim prozorom…

No, nakon što smo doznali da je u srijedu hospitaliziran u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, više nismo informirani o zdravstvenom stanju toga člana troglavoga državnog vrha.

U Ljubljanu ni za živu glavu!

Vjerujem, ipak, da liječnici uspješno saniraju (tešku) upalu te kako ćemo uskoro biti u prigodi čuti dobre vijesti. Uostalom, u dobrim je rukama; Direktorica KSC-a Sebija Izetbegović visoka je dužnosnica SDA, a budući je Komšićeva Fronta, usprkos bolesti svoga predsjednika, u međuvremenu vezala zastave s temeljnom bošnjačkom strankom, nema dvojbe kako će njezinu lideru biti pružena sva moguća njega. Ali ako bi se - ne daj Bože! – pojavile neželjene komplikacije, važno je da predsjednik nipošto ne ide u Ljubljanu.

Upozoravam na to, mada znam da Komšić to i sam zna. Svako ga jutro u uredu - istina samo u ulju i na zidu - dočeka cimer koji je svojevremeno nepažljivo sudbinu stavio u slovenske ruke. I vidjeli smo kako je to završilo; Tito ipak nije živio vječno! Dakle, još jedanput upozoravam: Komšića ne voditi u Ljubljanu! Ni za živu glavu!

Očekujući muštuluk iz KSC-a, podsjećam i da je najomiljeniji - tako nas makar uče listopadski izbori - političar u Bošnjaka još relativno davno pokazivao stanovito zanimanje za medicinu. Kada su, naime, u kasno ljeto 2017. SDP i DF potpisali drugarski pakt, bivši Komšićev jastreb Emir Suljagić se (retorički) zapitao: Je li to zapravo esdeaovski aranžman?! Štoviše: Je li im Bakir Izetbegović platio ručak kojim su proslavili ovaj, navodno, veliki datum za bh. ljevicu?!

Bivši Suljagićev predsjednik odgovorio je svome bivšem prijatelju kako je to što priča malo bolesno i da ulazi u oblast medicinske znanosti. Ali, nije to bio jedini Komšićev izlet u medicinu.

Sokrat - u pokušaju

Samo što je s indignacijom odagnao objede kako se u slučaju zbližavanja njegove stranke i SDP-a, zapravo zna i tko pije i tko plaća, odaslao je otvoreno pismo svim građanima, u kojem je osuo drvlje i kamenje na SDA… te, dakako, i „ostale nacionaliste“.

No, ima u Bakira - osim kod kuće - liječnika i u stranci. Pročitavši poslanicu zlatnog lijana, odmah su uspostavili dijagnozu. A kako je riječ o jednoj ozbiljnoj stranci, odmah su propisali i lijek. Apaurin, naime. E, sad, ne mogu kazati kako je Komšić nezahvalan, no moram podsjetiti kako nije bio zadovoljan procjenom njegova stanja od strane esdeaovskoga liječničkog konzilija. Uzvratio im je zato kako bi - kad vidi što rade - najradije popio otrov.

Bilo je, inače, to vrijeme kada je svoje današnje koalicijske partnere odmilja zvao – kriminalcima… bez ideologije. Citirajmo ga, uostalom:

„Tu više čak ne vidite ni neku ideologiju. Bakir Izetbegović ima ideologiju i on jedini nije bio komunist od svih lidera stranaka u BiH. On ima ideologiju i za mene to nije dobra ideologija. U njegovoj stranci više nema ideologije. Tu se ljudi prijavljuju da dobiju posao i tendere. Izgledaju kao moćna firma“, zborio je početkom studenog 2017. Čovjek koji nikada nije izašao iz Ka Pe Jota, već je čekao da Partija (sama) odumre.

No, bije Ljiljan, ali bije i Firma; Poručili su mu da je obični ublehaš koji je Bosnu napaćenu, samo u posljednjih 12 teških godina, koštao milijun maraka. I kako tu ne kani stati. Ukratko, nije samo ublehaš. Već i uhljeb.

Romeo i Julija - bez otrova

Ali, vidjeli smo prošloga tjedna: sve je to prekrio Ljiljan, snjegovi i šaš… A dokle je sve, evo, došlo, zorno svjedoči dosad nezamisliva situacija – Nermin Nikšić citira Dragan Čovića. U slučaju Komšić, dakako; Nema za njega fotelje u dvorani gdje će se pregovarati o vlasti. U njoj, dakle onoj jednoj bošnjačkoj, sjedi kao klisurina Izetbegović. Jasno, neće zbog toga ovaj Bakirov pouzdanik popiti otrov. On je svoj izborni dug pošteno vratio. A neka se truje, tko hoće.

Slijedom čega treba kazati kako je ova afera između njega i Čovjeka s lošom ideologijom, kao ono između Romea i Julije. Samo se, srećom, nitko nije otrovao. Zasad!

Bit će, ipak, zanimljivo čuti, kad se vrati s bolovanja, Komšićevo tumačenje: Otkud - sad! - s nacionalistima?! (Koje je, istina, u posljednje vrijeme, da valjda ne uvrijedi Firmu, zvao etničkim strankama).

Mada, što god kazao, njegovi će poklonici – popušiti. Kao i do sada. Važno je, međutim, da Sekin pacijent prestane pušiti. Jasno – zbog pluća; Pod uvjetom da nije prošlog tjedna već popušio. 

Dnevnik.ba