Article_Top_970x250

Vrijeme je za hrvatsko-bošnjačku pomirbu

Opstanak države

Vrijeme je za hrvatsko-bošnjačku pomirbu

tra 16, 2018

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Hrvati od BiH danas žele stvoriti modernu i funkcionalnu državu, u kojoj se poštivaju prava konstitutivnih narodi ali i svakog pojedinca. Samo takva BiH je jamac opstanka hrvatskoga naroda na ovom prostoru.

Ako se želi spasiti država BiH, odnosno osigurati nastavak njena postojanja, onda je nužno pomiriti Bošnjake i Hrvate. Hrvatsko-bošnjačka pomirba jedini je jamac opstanka Bosne i Hercegovine. Nastavak političkog sukoba koji je danas postao samo zamjena za onaj oružani, sustavno urušava državu i olakšava izdvajanje Republike Srpske iz BiH.

Iako bošnjački plan da FBiH pretvore u građanski/unitarni entitet u kojem bi kao narod imali potpunu kontroli nad izvršnom, zakonodavnom i sudbenom vlasti, ima neku svoju unutarnju logiku, ako se stvari promatraju s bošnjačke točke gledišta, taj će plan dugoročno dovesti do propasti države.

Hrvati jednostavno ne mogu prihvatiti biti građanima drugog reda u vlastitoj domovini, a narod je uvijek ispred države.

Kratkovidnost Sarajeva

Bošnjački političari i mediji uspješno uvjeravaju svoj narod da je moguće „povaliti“ Hrvate u FBiH kao i da su Hrvati upravo to i zaslužili. Argumentira se kako su Hrvati koji se danas zalažu za principe legitimnog predstavljanja i konstitutivnosti naroda, sukladno Ustavu BiH i presudama Ustavnoga suda BiH, „sljedbenici politika udruženog zločinačkog poduhvata“ i kao takve ih se na zloban i jeftin način diskreditira.

No, to je kratkovidna politika koja ne donosi, a neće ni donijeti očekivane rezultate. Bošnjaci jednostavno ne mogu „pobijediti“ Hrvate u toj igri osim ako se Hrvati sami ne predaju, a to se neće dogoditi. Zna to i Sarajevo te iz tog razloga izmišlja kojekakve bože skopljakoviće i slične tipove s ciljem da se baci kost među Hrvate i podijeli ih se na one iz Bosne, Posavine i Hercegovine.

Hrvati od BiH danas žele stvoriti modernu i funkcionalnu državu, u kojoj se poštivaju prava konstitutivnih narodi ali i svakog pojedinca. Samo takva BiH je jamac opstanka hrvatskoga naroda na ovom prostoru.

Takva BiH, pak, danas ne postoji, nego imamo državu koja je na jednoj polovini teritorija dominantno srpska i u kojoj su Hrvati (i Bošnjaci) zapravo građani drugog reda, a na drugoj polovici teritorija sve se radi da to postane dominantno bošnjački prostor. Hrvati su u tim vizijama prepoznati kao „neto višak“. Zbog tog ih se demonizira pričama o „nasljednicima UZP politike“ i sličnim gluparijama.

Ponovno se aktualizira narativ o „poštenim“ i „ekstremnim“ Hrvatima, kako bi se zamaglila činjenica da su konstitutivan (tvorbeni) narod ove države. Bez konstitutivnih Hrvata, nema ni (funkcionalne) Bosne i Hercegovine.

Ne vidi se da se u procesu dekonstituiranja Hrvata upravo urušava država BiH. Procesom dekonstituiranja Hrvata, Bosna i Hercegovina se pretvara u labavu uniju dva građanska entiteta-države koje gotovo ništa ne povezuje osim međusobne netrpeljivosti Bošnjaka i Srba. Realizacijom tog plana BiH, dakle, postaje država s ograničenim rokom trajanja.

Izlječenje

Prvi korak u hrvatskoj-bošnjačkoj pomirbi treba biti postizanje dogovora oko izmjena Izbornoga zakona i to na način da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike.

Cilj donošenja tog zakona treba biti relaksacija međunacionalnih odnosa, a ne njihovo zaoštravanje. Cilj treba biti omogućiti konstitutivnim narodima da biraju i smjenjuju svoje političare kako bi ih se moglo pozivati na odgovornost za (ne)učinjeno. Cilj treba biti jačanje pravne države, a ne njena destrukcija.

Građani Bosne i Hercegovine i njihovi političari trebaju napokon početi voditi računa o sebi, svojoj državi i svojoj te budućnosti svoje djece. Čini se kako sada Sarajevo igra za Erdogana, Banja Luka za Putina, a Hrvati se bore za goli opstanak kao narod u svojoj domovini.

Zato im je i najviše stalo do izgradnje funkcionalne BiH – države jednakopravnih konstitutivnih naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba, jer samo u takvoj državi kao narod imaju budućnost.

Dnevnik.ba