Article_Top_970x250

Tko preživi pričat će

Bratoubilački rat u Bošnjaka

Tko preživi pričat će

stu 06, 2018

Piše: Josip Vričko

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Počelo je, odmah nakon što su izbrojani glasovi, s ekskluzivnim piarosvkim muštulukom da Radončićevo srce nije baš najbolje podnijelo to što (opet) neće biti Bakir umjesto Bakira, a nastvaljeno misterioznom pričom s onkologije. U kojoj je značajnu ulogu imao i vojni helikopter.

Zapravo je Bakir Izetbegović prvi uveo medicinsku terminologiju u poslijeizbornu etapu Tisućljetne i Nedjeljive. Razumljivo,  žena mu je, kao što je znano, liječnica. A baš kao i u svakoj kući - tako i u predsjedničkoj - žena drži tri kuta. Ukoliko je, kao u konkretnom slučaju, još žena vlasnica i pola kuće, onda je jasno da muška glava slijedi svoju bolju polovicu.

Pređimo, dakle, na stvar; Slaveći (relativnu) izbornu pobjedu lider temeljne stranke u Bošnjaka ponovio je svoj stari refren kako je SDA stranka koja u najvećoj mjeri predstavlja bošnjački narod i to onaj koji brani identitet, koji je privržen osnovnim i bazičnim vrijednostima Bošnjaka – vjeri i kulturi.

A opservirajući mogućnost da tzv. lijeve/građanske stranke formiraju vlast bez toga bošnjačkoga bastiona vjere i osobito kulture, Izetbegović II. žurno je uspostavio dijagnozu „Pokušati takvu stranku iščupati i ukloniti, praktički slomiti kičmu političkog života u BiH, vrlo je rizična stvar“.

 

A kičma ljevičarska?

Potom, uvjeren, valjda, kako kičma nije u prevelikoj opasnosti, otišao je na odmor. Ostavivši, kako to tvrdi - uvijek, kada je o Bakiru riječ, pouzdani Avaz - svojim pouzdanicima u amanet da, dok se on ne vrati, slome Nermina Nikšića koji se, inače, više puta zakleo (u druga Tita!) da s SDA-om neće ni za živu glavu. Meta je, kaže Najstariji i Najutjecajniji list u Bošnjaka, i Željko Komšić. No to je Bakir, javlja nam isti izvor, sa zlatnim ljiljanom riješio još prije odmora. Možda mu je, tko zna, zato predah i trebao... Jer, predmnijevam, moralo je u tim razgovorima biti i zavrtanja ruku. Da uši i ne spominjem!

Gotovo istovremeno, lansirana je vijest kako, inače, kameno srce Fahrudina Radončića nije moglo izdržati to što opet nije uspio biti Bakir  umjesto Bakira. Štoviše, morao je intervenirati dr. Mirsad Kacila. Neka svoga u stranci kardiologa! Je li stranački liječnik uspio izvidati rane Fahrina srca ranjenoga, ne zna se. Nije bilo vijesti. Nikakvih!

A onda, dok smo - ili makar moja malenkost - čekali da poslijeizborna Be i Ha pređe iz oblasti medicine u oblast matematike, Najstariji i Najutjecajniji objavio je vijest o misterioznom pacijentu koji je prošloga četvrtka operiran na sedmom katu Centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Nije, naime, Fahrino čedo najdraže bilo sigurno tko je od Izetbegovića, Sebija ili Bakir, podvrgnut operaciji koja je, navodno, trajala osam sati. A zbog ozbiljnosti toga slučaja, u pripravnosti je bio i helikopter. Vojni!

Dvojbu je, nakon dan-dva, neizvjesnosti, riješio Avaz u sjeni, portal The Bosnia Times. Nije Bakiru ništa, Seki se bolest vratila, objavljeno je, čime je praktički interes za ovaj slučaj naglo prestao. 

Pa bismo se konačno mogli vratiti postizbornoj kombinatorici na nižim razinama, makar; Početkom tjedna stigla je vijest da su SDA, HDZ BiH i Stranka za BiH dogovorili koaliciju u Zeničko-dobojskoj županiji, kao, u biti, odgovor na nedavno formiranje bloka SDP, DF i Naša stranka na istoj teritoriji. Nitko još nema većinu, pa tu tek predstoji teški boj.

 

Principijelno o foteljama

Zanimljivo je, međutim, da su stranke tzv. ljevice obznanile kako svakodnevno pregovaraju o formiranju vlasti u Županiji Sarajevo. Što me, priznajem pošteno, prilično zbunjuje. Naime, te samoproklamirane predvodnice građanskog Sarajeva, plus, tj. naročito on, Konakovićev Narod i pravda listom su se očitovale kako neće s SDA-om. Uz to, kazale su kako je osnovni princip koaliranja program, a ne fotelje. Pokazalo se, međutim, kako  bi se - a čast principima! - Konaković rado vratio na premijersku poziciju. Može se pritom kazati kako je dobar račundžija. Relativno, međutim; SDP, Naša Stranka i DF imaju 12 ruku u Županijskoj skupštini. A treba im 18. I baš ex-premijer raspolaže s tih šest. Presudnih! Ne mogu jedni bez drugih?!

Možda. Ali već kruže glasovi da je Konaković progutao žabu, ili makar ponešto od onoga što je u kampanji izgovorio kontra Radončića te kako se, zajedno s lidereom NLB Ibrahimom Hadžibajrićem, ovih dana skrušeno šuljao u pravcu najvećeg tornja na Balkanu. Uskoro ćemo, eto, znati je li Utemeljiteljevo srce išta mekše, nakon što je prošlo kroz pozdane ruke dr. Kacile.

A trebali bismo znati i je li dobar prognozer onaj jedan živopisni esdeaovac, upamćen, uz ino, i po tomu što je na jedan vrlo orginalan način brojao glasove na lokalnim izborima u Stocu prije dvije godine. Taj jurišnik temeljne stranke tvrdi, naime, kako svaki čas treba očekivati da, neki od ovih što se zaklinju da mogu sa svakim osim s SDA, pokucaju na vrata u Ulici Mehmeda Spahe.  Jer, kičma je kičma, a vlast je vlast!

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250