Article_Top_970x250

Što je sve problematično s kandidaturom Diane Zelenika?

osvrt

Što je sve problematično s kandidaturom Diane Zelenika?

lip 05, 2018

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Iako vrh njene stranke tvrdi kako se ona neće boriti za bošnjačke glasove, kandidatura gđe Zelenika ipak dovodi u pitanje poziciju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Iako je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u intervjuu za Dnevnik.ba kazao kako ni Diana Zelenika ni HDZ 1990 ne računaju na glasove Bošnjaka na predstojećim izborima, nešto je ipak fundamentalno pogrešno u kandidaturi gđe Zelenika za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH.

Diana Zelenika je liječnica, zastupnica u državnom parlamentu, uživa određeni ugled u društvu i dugogodišnja je dužnosnica HDZ-a 1990. Kao takva, kvalificirana je ući u predizbornu utrku za bilo koju dužnost u zemlji. No, u ovom konkretnom slučaju, njena kandidatura se mora staviti u kontekst ukupnih političkih odnosa u zemlji.

A te odnose u prvom redu uvjetuje činjenica da Izborni zakon BiH nije promijenjen i da je i dalje otvorena mogućnost da se hrvatski član Predsjedništva BiH izabere bošnjačkim glasovima. Dakle, okvir u kojem ona ulazi u utrku za Predsjedništvo omeđen je fenomenom Komšić.

Iako vrh njene stranke tvrdi kako se ona neće boriti za bošnjačke glasove, kandidatura gđe Zelenika ipak dovodi u pitanje poziciju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Naime, HDZ 1990 i Zelenika nisu željeli zajedno s ostalim strankama Hrvatskog narodnog sabora pokušati doći do zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego su se odlučili na soliranje. Time su doveli HNS u prilično nezahvalnu situaciju, jer je možda i postojala šansa da upravo Zelenika bude zajednička kandidatkinja HNS-a, no sada je ta priča definitivno propala.

Kandidat HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva gotovo sigurno će biti Dragan Čović, koji je to nagovijestio i u intervjuu za Dnevnik.ba. Čović će definitivno u toj utrci odnijeti uvjerljivu pobjedu unutar hrvatskog biračkog tijela, ali Zelenika i dalje potencijalno može stvorit probleme. I to ne Čoviću, nego hrvatskom narodu.

Napomenimo ovdje i kako je HDZ BiH u zadnje četiri godine daleko najjača stranka unutar HNS-a BiH i kao takav ima pravo tražiti da upravo njihov kadar bude zajednički kandidat stranaka HNS-a. To je nešto oko čega stranke mogu voditi diskusiju pa i izabrati nekog tko nije iz HDZ-a, ali HDZ kao najjači igrač unutar HNS-a definitivno ima pravo tražiti da imenuje kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

HDZ 1990 je imao pravo buniti se protiv odnosa unutar samog HNS-a, no to se moralo uraditi puno prije početka predizborne kampanje. Odlukom da u ovom trenutku praktično prekinu sve veze s HNS-om pobuđuje sumnju u njihove namjere.

Čak nije problem što HDZ 1990 izlazi samostalno na izbore na svim drugim razinama osim Predsjedništva BiH. Na svim tim drugim razinama Hrvate trebaju zastupati one političke opcije koje osvoje 50 posto plus 1 glas hrvatskoga naroda. Samo te stranke ili koalicije će imati legitimitet predstavljati hrvatski narod u tijelima vlasti. Ako HDZ 1990 bude poštivala taj princip, a predsjednik Cvitanović je rekao da hoće, onda tu nema problema.

Ali problem ostaje u Predsjedništvu. Naime, već je sad bjelodano da Zelenika ne može pobijediti Čovića unutar hrvatskog biračkog tijela. No, može osvojiti određen broj glasova i time smanjiti ukupan broj glasova koje će osvojiti pobjednik u utrci za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH unutar hrvatskoga biračkoga tijela.

To je pak voda koja se izravno navodi na mlin Željka Komšića – čovjeka koji je utjelovljenje procesa obespravljivanja Hrvata u BiH. Kako su Hrvati žilav narod, već su dva puta preživjeli fenomen Komšić i koliko-toliko očuvali svoju poziciju konstitutivnog naroda.

Veliko je pitanje bi li takav scenarij preživjeli i po treći put. Utoliko je odgovornost svih hrvatskih političara i stranaka veća.

Niti jedna stranka ili pojedinac ne smiju zbog svojih uskih interesa kockati se sa sudbinom cijelog svoga naroda.

To je problem s kandidaturom Diane Zelenika – ona zna da ne može pobijediti kandidata HNS-a, ali time što mu može otkinuti dio glasova zapravo izravno radi za velikobošnjačku politiku koja sama sebe naziva građanskom, a u stvari je riječ o unitarizmu kojem je cilj izbaciti pokoriti Hrvate.

Odgovoran hrvatski političar ili političarka sebi ne bi smjeli dozvoliti da budu alat u tuđim rukama i sredstvo preko kojeg svoje interese ostvaruju oni koji žele Hrvate pretvoriti u nacionalnu manjinu ili zavičajnu zajednicu.

Dnevnik.ba