Article_Top_970x250

SIP BiH je odgovoran za izborni kaos u Mostaru, netko mora odgovarati

izborne muljaže

SIP BiH je odgovoran za izborni kaos u Mostaru, netko mora odgovarati

sij 18, 2021

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Željko Bakalar, predsjednik SIP-a BiH (Arhva)

Na čelo SIP-a ustoličen je Željko Bakalar, dugogodišnji suradnik Željka Komšića, oličenja svega što je pogrešno s izbornim sistemom u našoj zemlji. Sama činjenica da je Bakalar prethodno bio savjetnik Komšića kao drugog bošnjačkog člana Predsjedništva u normalnim bi zemljama značila automatsku diskvalifikaciju za tu odgovornu dužnost. No, kako je u BiH sve naopako, tako je i Bakalara upravo bliskost s Komšićem lansirala na čelo SIP-a.

Kad je SDA početkom prošle godine na prijevaru u cijelosti ovladala Središnjim izbornim povjerenstvo (SIP) BiH, odmah su se mogli naslutiti i razmjeri kaosa koji će Bosnom i Hercegovinom biti posijan u toj izbornoj godini. SIP BiH je državna institucija nadležna za provođenje i nadgledanje regularnosti izbora u našoj zemlji, a rukovodstvo ove institucije imenuje Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Podrazumijevalo se ranije da  članove ove institucije suglasno biraju politički predstavnici triju konstitutivnih naroda, što je jamčilo nepristranost SIP-a. No prošle godine SDA je odlučila tomu „stati u kraj“ i preuzeti skoro samostalan nadzor na institucijom odgovornom za provedbu izbora. I to baš u godini održavanja lokalnih izbora.

Na čelo SIP-a ustoličen je Željko Bakalar, dugogodišnji suradnik Željka Komšića, oličenja svega što je pogrešno s izbornim sistemom u našoj zemlji. Sama činjenica da je Bakalar prethodno bio savjetnik Komšića kao drugog bošnjačkog člana Predsjedništva u normalnim bi zemljama značila automatsku diskvalifikaciju za tu odgovornu dužnost. No, kako je u BiH sve naopako, tako je i Bakalara upravo bliskost s Komšićem lansirala na čelo SIP-a.

Rezultate njegova rada mogli smo vidjeti na proteklim lokalnim izborima koji su obilovali nepravilnostima i otvorenim krađama glasova. Tako su kandidati SDA u više općina pobjeđivali zahvaljujući prednostima od svega nekoliko glasova. Zanimljivo, nigdje nisu gubili takvom razlikom. Sjetimo se samo kaosa s provođenjem izbornoga procesa u Doboju, Travniku, Uskoplju i nizu drugih sredina pa dijelom čak i Sarajevu.

No, sve je kulminiralo na izborima za Gradsko vijeće Grada Mostara koji su održani mjesec dana kasnije u odnosu na izboru u ostatku zemlje. U Mostar se tako 20. prosinca 2020. godine  sjatila sva sila razno-raznih promatrača. SIP je sve svoje resurse usmjerio na Mostar i očekivalo se da će izbori proteći glatko. Posebno jer su i oči međunarodnog faktora bile uprte u Mostar. Veleposlanici su obilazili birališta, u gradu se bio ukazao i visoki predstavnik, visoki dužnosnici sarajevskih stranaka su i sami promatrali izborni proces… No, sve je to bilo nedovoljno da se spriječe izborne krađe koje su odvijale na više frontova.

Iza svega, pak, stoji SDA i SIP kao njihova privatna institucija za provedbu izbora.

I dok se u ostatku svijeta milijuni glasova prebroje kroz 24 sata, 50-ak tisuća glasova u Mostaru broji se već mjesec dana, što samo po sebi budi sumnju da se izbori „nekomu“ namještaju.

SDA  se pak prvo pobrinula „izbiti“ Hrvatima jedan mandat u izbornom području Mostar-Jug i to tako što je organizirano za izborne potrebe promijenila strukturu stanovništva ove izborne jedinice. Pojednostavljeno rečeno, prebacivali su svoje birače iz drugih dijelova Mostara na jug grada kako bi bili sigurni da će doći do jednog mandata na uštrb hrvatskih stranaka. Moguće je da bi do mandata došli i bez premještanja stanovništva, no to su svejedno učinili.

No to je bio samo uvod. Kasnije se pokazalo kako se kralo i od drugih bošnjačkih stranaka ali i unutar same Koalicije za Mostar koju predvodi SDA. Kako je Mostar ipak razmjerno mala sredina i kako „svatko svakoga zna“, krađe nisu mogle ostati nezamijećene te su oštećeni politički faktori sa svojim saznanjima iznijeli javnostima. Čak su i građani iskorišteni za „premještanje“ stanovništva na jug Mostara otvoreno na državnoj televiziji kazali kako su stotine njih bile fiktivno prijavljivane na njihovoj adresi. I nikom ništa.

Zanimljivo je pak da se nije kralo malo, po principu poneki glas tu i tamo, nego se kralo masovno i to uvijek u korist jednih te istih političkih subjekata.

Time je otvorena pandorina kutija izbornih krađa i prijevara koje zapravo potpuno obesmišljavaju izborni proces i urušavaju povjerenje građana u državne institucije te prikazuju tamno lice vodeće bošnjačke stranke. Kakvog smisla imaju izbori ako se glasovi neće ispravno prebrojati? Kakvog smisla ima demokracija, ako izbori ne održavaju volju građana?

No sve je to samo nastavak politike koju SDA vodi prema institucijama BiH a koja se svodi na to da institucijama treba jednostrano ovladati, a ako to nije moguće onda ih treba sistemski urušavati. Takvo ponašanje SDA smo vidjeli nebrojeno puta kroz posljednjih 20-ak godina.

Takvim odnosom prema institucijama na svim razinama u BiH, SDA pokušava ostvariti svoju viziju o unitarnoj državi BiH pod bošnjačkom kontrolom. Za početak to rade na teritoriju Federacije BiH od koje pokušavaju stvoriti bošnjački nacionalni, unitarni entitet po uzoru na Republiku Srpsku.

To rade tako što za početak obesmišljavaju sve institucije koje ne kontroliraju, odnosno izbacuju iz tih institucija svoje političke neistomišljenike a posebno predstavnike nebošnjaka.

Valjda misle da se tako dolazi do proklamirane „građanske BiH“ u kojoj se zna tko je „temeljni narod“.

Dnevnik.ba