Article_Top_970x250

RIBA SMRDI OD GLAVE Inzko poziva na kršenje Ustava BiH i Daytona, bošnjačka politika samo ga slijedi

Komu odgovara visoki predstavnik?

RIBA SMRDI OD GLAVE Inzko poziva na kršenje Ustava BiH i Daytona, bošnjačka politika samo ga slijedi

stu 28, 2018

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nas je svojim posljednjim skandaloznim izjavama podsjetio što je zapravo prava srž političkih i društvenih problema naše domovine BiH - čovjek koji je zadužen za provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma izravno poziva na kršenje tog sporazuma kao i Ustava BiH. Također, poziva na ignoriranje presuda Ustavnoga suda BiH. Ako to radi Inzko, što onda očekivati od bošnjačke politike?

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svojim posljednjim medijskim istupima izravno i otvoreno je podržao bošnjački entitetski udar na državu, kao i kršenje Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma.

Naime, visoki predstavnik je u svome posljednjem javnom istupu Ustav FBiH stavio iznad Ustava BiH a pozvao je i na ignoriranje presuda Ustavnoga suda BiH. Time je Inzko zapravo izravno pozvao na nepoštivanje odluka najviše sudske instance u zemlji. 

Pravo pitanje je, pak, hoće li visoki predstavnik odgovarati za svoje riječi i djela? Komu Inzko polaže račun? Vode li o njegovim potezima računa oni koji su ga na tu dužnost postavili? Što je danas zapravo uloga visokog predstavnika u BiH? Da pretvori FBiH u unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom u kojem će Hrvati biti nacionalna manjina?

Inzko je, podsjećamo, u intervjuu za Vijesti.ba rekao kako se Središnje izborno povjerenstvo pri izračunu broja mandata u Domu naroda FBiH treba u cijelosti voditi Ustavom FBiH i kad se radi o Popisu stanovništva i kad se radi o tzv. pravilu 1-1-1.

I jedno i drugo pravilo je u suprotnosti s Ustavom BiH ali i presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić. Inzko time, dakle, entitetski Ustav postavlja iznad državnog Ustava i traži ignoriranje presude Ustavnoga suda BiH.

Bošnjačka politika traži da se pri izračunu broja mandata iz svake od županija za Dom naroda FBiH koristi popis iz 1991. godine kako bi lakše došli do šest „svojih“ Hrvata i tako otvorili vrata formiranju Vlade FBiH bez hrvatskih legitimnih predstavnika. 

Iz istog se razloga zalažu i za primjenu tzv. pravila 1-1-1, što znači da se iz svake županije bira po jedan izaslanik svakog od konstitutivnih naroda. Prevedeno, tako se bošnjačkoj politici jamči izbor „svojih“ Hrvata iz Goražda, Sarajeva, Tuzle, Bihaća…

I jedno i drugo pravilo imaju za cilj politički obespraviti Hrvate, tj. na razinu Doma naroda uvesti fenomen Komšić, a istovremeno su u suprotnosti s Ustavom BiH i presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić koja je jasno rekao da je načelo konstitutivnosti krovno načelo Ustava BiH.

Pitanje je pak komu će Inzko odgovarati zbog svojih poziva na nepoštivanje Ustava BiH i presuda Ustavnoga suda BiH.

Uloga visokog predstavnika je da nadgleda provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma, čiji je aneks 4 Ustav BiH, a ne da ga ruši.

Kako očekivati onda od sarajevskih političara da poštivaju Ustav i Ustavni sud ako to ne čini Inzko koji je u biti svojevrstan protektor međunarodne zajednice u BiH. Ako Inzko nema odgovornosti za svoje riječi i djela, kako onda odgovornost očekivati od domaćih političara?

Riba uvijek smrdi od glave, a glava u BiH je upravo visoki predstavnik.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250