StoryEditor

Politike koje odugovlače s izborom gradonačelnika ne žele dobro ni Mostaru ni Mostarcima

Piše Jurica Gudelj  /  06.02.2021., 03:02h

Nakon predugih osam godina, jučer je napokon održana sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara. Novoizabrani vijećnici su položili prisegu, formirani su klubovi konstitutivnih naroda kao i rukovodstvo samog Gradskog vijeća. Unatoč brojnim stankama, nekako se došlo i do glasovanja o izboru novog gradonačelnika.

Osim što je, očekivano, trasiran put izboru novog gradonačelnika, na površinu su isplivali i politički stavovi, koje su neki politički subjekti u Mostaru (ne)vješto skrivali. Sve do jučer. No, krenimo redom.

Tri političke grupacije izašle su sa svojim kandidatima za mostarskog gradonačelnika – HDZ BiH je kandidirao Maria Kordića, Koalicija za Mostar okupljena oko SDA Zlatka Guzina, a BH Blok Irmu Baralija iz Naše stranke.

Rezultati glasovanja bili su u skladu s realnom političkom snagom koju spomenuti politički subjekti imaju u novoizabranom Gradskom vijeću. Tako je Kordić dobio 14, Guzin 11, a Baralija pet glasova od ukupno 35 izabranih vijećnika. Pet vijećnika bilo je suzdržano. Takav odnos snaga u prvom krugu glasovanja u potpunosti korespondira s ostvarenim izbornim rezultatima.

Podsjećamo kako se gradonačelnik Grada Mostara bira posredno u Gradskom vijeću iz reda izabranih gradskih vijećnika. Za izbor gradonačelnika u prvom i drugom krugu glasovanja potrebno je ostvariti dvotrećinsku većinu. Jučer je izvršen samo prvi krug glasovanja, te su u drugi krug prošli Kordić i Guzin, što je i očekivano. Riječ je o kandidatima dviju najsnažnijih političkih stranaka u Vijeću i logično je da su upravo njih dvojica dobili najveći broj glasova.

No, kad se trebalo ući u drugi krug glasovanja i vidjeti može li jedan ili drugi kandidat ostvariti dvotrećinsku većinu, vijećnici Koalicije za Mostar, okupljene oko SDA, napustili su sjednicu i time sabotirali daljnji rad Vijeća. To su učinili iz očiglednih razloga.

Naime, nakon što bi se izvršio i drugi krug glasovanja, vjerojatno je da ni Kordić ni Guzin ne bi imali dvotrećinsku većinu te bi se pristupilo i trećem, konačnom, krugu glasovanja gdje je za izbor gradonačelnika potrebna prosta većina prisutnih vijećnika.

Jasno je kako je u tom slučaju kandidat HDZ-a BiH u prednosti, jer HDZ pojedinačno ima najviše vijećnika te bi stoga bilo i najpravednije i najizvjesnije da će njihov kandidat postati gradonačelnik.

Iako bi i za Grad i za Mostarce bilo važno da se u Gradskom vijeću uspostavi dvotrećinska većina koji bi tvorili i HDZ BiH i SDA, jednako je tako važno da se gradonačelnik izabere što skorije. Pred novim gradskim vlastima je more problema, i nema smisla odlagati njihovo rješavanje.  

Vijećnici SDA-ove Koalicije za Mostar su napuštanjem sjednice sebi kupili nešto vremena kako bi ponovno pokušali okupiti nekakvu svebošnjačku većinu, koja bi uključivala BH Blok (SDP i Naša stranka) te Prvu mostarsku partiju. No, male su šanse da će u tomu uspjeti. Čak i ako bi uspjeli, to im opet ne jamči da bi mogli doći do gradonačelničke pozicije, s obzirom na to da je vijećnica Naše stranke Boška Ćavar nedvosmisleno kazala kako neće sudjelovati u jednonacionalnom izboru gradonačelnika. Pojednostavljeno rečeno, gospođa Ćavar je jasno kazala kako neće podržati Guzina, ako ga ne podrže i hrvatski vijećnici.

Stoga bi Koaliciji za Mostar i SDA puno pametnije bilo da kroz ova dva tjedna koja su pred nama pokušaju doći do dogovora s HDZ-om BiH oko podrške Mariu Kordiću za gradonačelnika. Čak i onima koji samo rubno prate politiku potpuno je jasno da se u Mostaru ništa neće moći učiniti u ovom mandatu ako vijećnici HDZ-a BiH i SDA ne budu imali konsenzus oko rješavanja nekoliko neuralgičnih točaka u gradu, poput problema komunalne djelatnosti (odvoz i deponiranje smeća), urbanističkih planova, nelegalne izgradnje, stanja prometnice… O nekakvom ekonomskom razvoju grada da i ne govorimo.

Kako je HDZ BiH nedvojbeno na izborima ostvarila najbolji rezultat, ta stranka ima puno pravo tražiti za sebe poziciju gradonačelnika. Koalicija za Mostar, kao drugi najjači politički subjekt, treba dati predsjednika Gradskog vijeća te sukladno tomu i preuzeti odgovornost za funkcioniranje grada.

Na kraju će se teško dogoditi drugačiji scenarij, stoga je svako odugovlačenje zapravo izbjegavanje preuzimanja odgovornosti i izbjegavanje početka rješavanja niza problema koji opterećuju svakodnevni život Mostaraca bez obzira na nacionalnu pripadnost. Svi se jednako voze ili šetaju katastrofalnim gradskim ulicama, svima jednako smetaju problemi s odvozom smeća, svima jednako nedostaju zelene površine, svi se bore za parking prostor, sve jednako pogađa opći nered u gradu.

Zbog svega nabrojanog, čudi stav BH Bloka koji je jučer optužio SDA da je u nekakvom dogovoru s HDZ-om BiH. I SDP i Naša stranka su se obrušili na SDA jer je najjača bošnjačka stranka tobože u nekakvom dogovoru s HDZ-om BiH da „Čoviću isporuči Mostar“. Jednako tako, iz SDA došle su istovjetne optužbe kako BH Blok „isporučuje Mostar Čoviću“ nepristajanjem da pruže podršku Guzinu u utrci za gradonačelnika.

Riječ je o malignim konstrukcijama koje su već od ranije prisutne u sarajevocentričnoj javnosti a kojima je cilj opravdati unitarizaciju, odnosno izbacivanje političkih predstavnika hrvatskoga naroda, a time i Hrvata kao naroda, iz političkog života Federacije BiH i države BiH. Naime, kako bi se pred međunarodnom javnosti opravdalo političko obespravljivanje hrvatskoga naroda, uporno se sotonizira Dragan Čović i HDZ BiH kao stranka kojoj hrvatski narod na izborima daje gotovo plebiscitarnu podršku. Riječ je o mitu koji svoje korijene ima još u predratnom periodu a koji je do kraja formiran tijekom rata, kad se govorilo o „poštenim Hrvatima“, odnosno Hrvatima kojima na izborima legitimitet daje bošnjačko biračko tijelo. Najzorniji primjer takvog „poštenog Hrvata“ je Željko Komšić koji je glasovima Bošnjaka izabran na poziciju hrvatskoga člana Predsjedništva.

Unatoč svemu, u Mostaru je danas jako važno prihvatiti realnost odnosa političkih snaga, olakšati i ubrzati izbor gradonačelnika te početi se hvatati u koštac s problemima koji već godinama čekaju na rješavanje.

Sve drugo je čisto politikantstvo kojem cilj nije dobrobit stanovnika Mostara.

Naposljetku, sada do izražaja dolazi i to koliko bi bilo važno i dobro da se gradonačelnik bira neposredno na izborima od strane građana Mostara i koliko je međunarodna zajednica doprinijela da se od Mostara napravi „grad slučaj“ nametanjem svojih nerazumnih rješenja. Posrednim izborom gradonačelnika jamči se kontinuirano podgrijavanje međunacionalnih tenzija u Mostaru, što nikako nije u interesu Mostaraca nego samo otuđenih centara političke moći.

Dnevnik.ba

27. rujan 2021 18:52