Article_Top_970x250

A možda je, ipak, problem što predsjednica studira uz rad

Učiti, učiti i samo učiti...

A možda je, ipak, problem što predsjednica studira uz rad

velj 01, 2018

Piše: Josip Vričko

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Uz to što je šef(ica) države, Kraljica Balkana, majka i supruga, Ona je i redovita studentica na doktorskom studiju.Puno je to obveza, čak i za takvu jednu ženu! Možda zato i ne treba zamjeriti Kolindi Grabar Kitarović što je, evo, u Zagreb pozvala promotora četništva. Ničim izazvana!

Izuzmemo li 23. lipanja prošle godine kada je Kolinda Grabar Kitarović predsjedničku inauguraciju Aleksandra Vučića iskoristila i za babine, te gospođi Vučić, za maloga Vuksana, darivala medaljon Majke Božje od Kamenitih vrata, svaki je hrvatsko-srpski susret na najvišoj razini, zapravo uvertirta za njega, obilovao napetostima.

Uoči, primjerice, teatralnog susreta u lipnju 2016. na mostu koji spaja hrvatsku i srpsku stranu Dunava, srbijanski je veleposlanik Duško Lopandić uputio oštar prosvjed europskoj vladi zbog izložbe u Europskom parlamentu o blaženom Alojziju Stepincu, koju je organizirala europarlamentarka Marijana Petir u suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskim katoličkim sveučilištem.

Kolinda te zove!

No, biju Srbi, al' biju i Hrvati; Petir je, naime, uzvratila, upozoravajući kako je 20. lipnja., kada su hrvatska predsjednica i tadašnji srbijanski premijer, netom što su sišli s dunavskoga mosta, potpisali tzv. povijesnu Deklaraciju o hrvatsko srpskim odnosima, vrlo neprikladan datum. Toga je dana prije 88 godina, upozorila je ta sad već bivša haesesovka, srpski radikal Puniša Račić u jugoslavenskoj Skupštini smaknuo i(li) ranio prvake HSS-a, slijedom čega se pokazalo proročkim to što je jedan od njih, Stjepan Radić samo malo ranije upozoravao kako ne treba srljati ko guske u maglu (u tu troglavu kraljevinu). Jasno, nametnula se i konotacija – Račić radikal, Vučić radikal. Doduše, bivši...

Nije se, međutim, Grabar Kitarović osvrtala na bespuća povijesne zbiljnosti. Štoviše, s neskrivenim je simpatijama primila Vučićeve ruže nasred mosta. Napisao sam tada - nije da se hvalim! - Ne vjeruj Srbinu ni kad cvijeće nosi, a sve što je potom uslijedilo, osim onih beogradskih babina, bio je nastavak srpsko-hrvatskog rata drugim sredstvima. Agresor je uvijek isti.

Evo, i sad, samo nekoliko dana prije negoli će, pa gotovo ničim izazvana, hrvatska predsjednica pozvati oca malog Vuksana u Zagreb, Hrvatska je uručila diplomatsku notu Srbiji zbog izložbe o Jasenovcu u prostorijama UN-a. Nakon čega su najviši srbijanski dužnosnici, s bivšim glasnogovornikom vožda Slobe, Ivicom Dačićem na čelu, udarili u stare tambure (tj. gusle), obračunavajući se s navodnim ustašama u Hrvatskoj. Najbolje im je odgovorila, inače prilično samozatajna, šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić, kazavši kako su promotori četništva na čelu Srbije. I točka!

Ma, vraga, točka, eto promotora i 12. i 13. veljače usred Zagreba. Ali, ne kao u pjesmi Davorina Bogovića Zagreb te zove, nego Kolinda te zove... što nikada, nema nikakve opasnosti, neće biti opjevano.

E, moj narode!

Uostalom, iako Grabar Kitarović vjeruje kako je je potrebno okrenuti stranicu boljih odnosa i kako to „moj hrvatski narod i svi hrvatki građani to žele“ i bla, bla , bla... činjenica je kako su se njezinu pozivu „promotoru četništva“ razveselili samo po zapadnim veleposlanstvima u hrvatskoj metropoli. Američko se, primjerice, oglasilo prvo, onako baš trumpovski- na Twitteru. U Bruxellesu - vatromet! A u domicilnom Ministarstvu vanjskih poslova – konsternacija.

Dok su Kolindi izvana poručivali: Bravo, mala, samo tako nastavi, iz hrvatskog je MVP stiglo priopćenje u kojem se uz ino kaže: „... Nažalost, ustrajnost hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srbijanske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. u UN-u. Vlada RH je reagirala vrlo čvrsto na takve postupke srbijanske strane te retoriku visokih dužnosnika RS. U toj perspketivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susret visokih dužnosnika.“

Diplomatski, ali potpnuo jasno i adresirano na čarobni brijeg hrvatski Pantovčak gdje stoluje prva hrvatska predsjednica. Slijedom čega će biti vrlo zanimljivo hoće li biti realiziran, također najavljeni, susret Vučić-Plenković. Ne vjerujem, naime, da je rečeno priopćenje, odmah nakon što je predsjednica uhvatila muštuluk „svom hrvatskom narodu“ objelodanjeno bez premijerove autorizacije.

Vučićev miraz?!

Nije, dakako, ni hrvatska oporba propustila prigodu poentirati na slučaju Vučić. Kronično razigrani Miro Bulj ide (baš) u glavu pa podsjeća kako se Hrvatska hvali da na čelu države ima karijerne diplomate. A ovo je politika, kratko će i jasno Bulj, Glup, gluplji, najgluplji. Jasno, pretjeruje taj Mostaovac. No, situacija je, ako ne glupa, onda sigurno zbunjujuća; Još je jesenas, naime, visoki beogradski gost trebao pohoditi Zagreb. Ali, baš je tada srbijanska Vlada podignula monumentalni spomenik srpskom Prsanu, majoru Tepiću koji je umalo od Bjelovara napravio Hirošimu, a Vučićev jastreb (i imenjak) Vulin bulaznio o građanskom ratu.

Grabar Kitarović je, tumačeći zašto će ostati bez ruža, kazala kako srbijanski predsjednik u Zagreb mora donijeti miraz. I što je sad taj miraz? Još jedan srbijanski falsifikat usred UN-a?! Je li, pitam se, hrvatska predsjednica u posljednje vrijeme propustila ponešto od sustavnog siktanja s one strane Dunava?

Moguće je. Jer, Kolinda studira uz rad. Uz to što je šef(ica) države, Kraljica Balkana, majka i supruga, Ona je i redovita studentica na doktorskom studiju. Možda, dakle, ne stigne na sve. A i tko bi?! Grabar Kitarović je, treba i to napomenuti, još ranije magistrirala međunarodne odnose, a sad bi - samo što nije – trebala i doktorirati. Nakon poziva Vučiću, mogu samo potvrditi njezine odlične ocjene. Iz teorije! Srećom, ne ocjenjuje se praksa na doktorskom studiju. A i ne predaju Bulj i  Pejčinović Burić.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250