Article_Top_970x250

Je li BiH bošnjačka država?

OSVRT

Je li BiH bošnjačka država?

sij 11, 2019

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bošnjaci, naime, smatraju kako je „Bosna“ ekskluzivno njihova država. U toj državi ima, naravno, mjesta za Hrvate i Srbe, ali oni moraju biti „pošteni“.

Pitanje iz naslova je, naravno, retoričko. Nije BiH bošnjačka država, kao što nije ni hrvatska ni srpska. BiH je podjednako država triju konstitutivnih  naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba te svih njenih građana. Vlasništvo nad državom BiH je dakle 1/3, odnosno na nju jednako pravu polažu sva tri naroda koja odvajkada ovdje žive.

To je jasno danas svima, osim bošnjačkoj politici, bošnjačkoj javnosti i bošnjačkom narodu. Oni, naime, smatraju kako je „Bosna bošnjačka babovina“ te se tako i ponašaju prema svojim susjedima Srbima, ali u prvom redu Hrvatima.

Kako Srbi imaju Republiku Srpsku, koja je ustavno-pravni i teritorijalni okvir koji štiti srpsku konstitutivnost u BiH te im zbog toga Bošnjaci ne mogu ništa, pozornost sarajevocentrične javnosti usmjerila se na Hrvate.

Tako jedan komentator na društvenim mrežama kaže: „ne smetate vi (Hrvati) nama (Bošnjacima), ali ako ste mislili da ćemo vam dozvoliti da preko Čovića i Dodika rušite našu državu, onda ste se debelo preračunali“.

Iako je ovo jedan komentar anonimnog čovjeka upitne pismenosti, izvučen iz mora jednakih, on zapravo vrlo dobro oslikava stanje svijesti bošnjačkoga naroda koje neprestano podgrijavaju bošnjačka politika i mediji.

Bošnjaci, naime, smatraju kako je „Bosna“ ekskluzivno njihova država. U toj državi ima, naravno, mjesta za Hrvate i Srbe, ali oni moraju biti „pošteni“.

Primjerice, „pošteni“ Hrvati su Željko Komšić, Slavo Kukić, fra Ivo Marković, otac i sin Pejić, Štefica Galić, fra Drago Bojić, Zoran Mikulić, Lana Prlić, Ivo Komšić, Franjo Topić, fra Petar Jeleč, fra Mile Babić… Dakle, svi oni koji podržavaju velikobošnjački nacionalizam i velikobosanski unitarizam. Svi oni koji negiraju konstitutivnost vlastitome narodu, ignoriraju njegove žrtve te u svakoj prigodi ocrnjuju vlastiti narod prikazujući ga kao pobunjenike protiv vlastite domovine. I to nije dovoljno. Traži se da se istovremeno veliča barem Alija Izetbegović i „merhametluk“ bošnjačkog naroda naspram zločestoće vlastitoga.

I iz toga izviru gotovo svi aktualni problemi Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci naime nisu spremni dijeliti BiH ni s kim. Spremni su prihvatiti samo one koji dijele njihove uskogrudne stavove, a sve ostale označavaju fašistima. Tako onemugućavaju i da se završi rat jednako kao i da država BiH „prodiše“.

Isprazna je to i neodrživa priča za sve, osim za same Bošnjake. Upornim perpetuiranjem jedne te iste lažne priče, oni svakodnevno i iznova uvjeravaju vlastiti narod da je on zapravo „temeljan“ u BiH.

Pri tom ne oklijevaju poslužiti se svim i svačim, a najviše medijskom i političkom manipulacijom. Tako danas bošnjački mediji više ne proizvode fake news. Ne. Njihove su vijesti danas deepfake news. Izdignuli su medijsku manipulaciju na višu razinu. Sjetimo se samo kako su prije dva dana izmislili da se Dragan Čović tobože slikao s mrtvim vojnikom Vojske RS.

No, sav taj posao ima svoj smisao – a smisao je pretvoriti FBiH u unitarni entitet s bošnjačkom većinom u kojem su Hrvati svedeni na zavičajnu zajednicu i dokaz bošnjačkog „merhametluka“ odnosno hinjene multietničnosti.

BiH ima budućnost samo ako se tri naroda međusobno krenu uvažavati. Podmetanja i manipulacije nužno vode u propast.

Dnevnik.ba