Article_Top_970x250

Jasno je zašto Izetbegović gazi Ustav BiH i ratuje protiv Hrvata, nije jasno podržava li ga u tomu Zapad?

Osvrt

Jasno je zašto Izetbegović gazi Ustav BiH i ratuje protiv Hrvata, nije jasno podržava li ga u tomu Zapad?

lip 11, 2018

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bakir Izetbegović želi da Bošnjaci imaju, kao i do sada, mogućnost izabrati dva člana Predsjedništva BiH (fenomen Komšić), napuniti Klub Hrvata u Domu naroda FBiH i BiH „svojim“ Hrvatima – ljudima koji su na političke dužnosti došli glasovima Bošnjaka te naposljetku uspostaviti i izvršnu vlast bez onih političkih opcija koje nose izborni legitimitet hrvatskoga naroda u BiH.

Nema više niti jedan politički Bošnjak koji i malo drži do sebe da do sada nije negirao Daytonski mirovni sporazum, Ustav BiH, presude Ustavnoga suda BiH, principe na kojima se Ustav BiH temelji…

Posljednji u nizu, no daleko najeksplicitniji i po „rangu“ najviši, bio je Bakir Izetbegović. Predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH tako je za kraj ramazana, na Muslimanskoj televiziji Igman, prigodno, poručio kako je neprihvatljivo da Hrvati biraju Hrvate u tijela vlasti u kojima je predviđeno da sjede predstavnici konstitutivnih naroda.

Prevedeno, Bakir Izetbegović želi da Bošnjaci imaju, kao i do sada, mogućnost izabrati dva člana Predsjedništva BiH (fenomen Komšić), napuniti Klub Hrvata u Domu naroda FBiH i BiH „svojim“ Hrvatima – ljudima koji su na političke dužnosti došli glasovima Bošnjaka te naposljetku uspostaviti i izvršnu vlast bez onih političkih opcija koje nose izborni legitimitet hrvatskoga naroda u BiH.

Nema tu mjesta čuđenju – riječ je o politici koju bošnjačka elita i zagovara i provodi već 20 godina. Na to su upozoravali brojni domaći i strani novinari, analitičari i političari. Razlika je jedino u tomu što su do sada glavne bošnjačke političke snage tu činjenicu vješto skrivale pred očima međunarodne javnosti. Domaćoj se javnosti nisu imali potrebe pravdati: davanjem obećanja bošnjačkom biračkom tijelu da će završiti ono što su započeli u ratu zapravo su i dobijali izbore.

A to obećanje, sažeto rečeno, znači da je bošnjačka politika svojim biračima obećavala da će od BiH stvoriti unitarnu državu u kojoj će bošnjačka (demografska) većina vladati svim drugim narodima. BiH će, prema tom narativu, postati nacionalna država Bošnjaka, jer oni su temeljeni narod, a komu se to ne sviđa – široki su mu Europa i ostatak svijeta, ali u BiH nemaju što tražiti.

Ipak, stvari se nisu mogle tako jasno iskazivati i pred međunarodnom javnosti, jer ona je bar u maloj mjeri, držala do onoga što je potpisano u međunarodnim sporazumima;  zna Zapad kako se organizira politički život u višenacionalnim državama, jasno je njima i što je konstitutivnost, što je legitimno predstavljanje… Jasno je njima u što se to ovdje kod nas događa, te je zbog toga u potpunosti neshvatljivo zašto ohrabruju one politike koje BiH vode u sunovrat.

Politika Bakira Izetbegovića sve više poprima totalitarističke oblike kakve u Turskoj provodi njegov uzor Recep Erdogan. Izetbegović bi danas, izgleda, najradije pozatvarao sve one koji se pozivaju na Ustav BiH, konstitutivnost i legitimno predstavljanje naroda. Stavio bi im izbor: ili se asimilirajte ili idite u zatvor ili u „treće zemlje“.

Golemo je stoga licemjerje međunarodne zajednice koja iz dana u dan pokazuju u BiH – najprije su prije 20-ak godina počeli narušavati balans koji smo postigli Daytonskim i Washingtonskim sporazumima, potom su početkom milenija pokušali izbaciti „zločeste nacionaliste“ iz vlasti (Alijansa), potom su ustrajali u vlastitim greškama i izmislili nam fenomen Komšić, kad je i to bilo malo onda su nam podarili platformašku Vladu FBiH. Danas, pak, idu još jedan korak dalje i podanike turskog diktatora ohrabruju da u potpunosti obesmisle Ustav BiH i načela na kojima ova zemlja počiva. Naime, ostajući nijemi na bošnjačka gaženja ustava BiH, oni ih zapravo u tomu aktivno podupiru.

Izetbegović i politički krug oko njega najradije bi nas vratili u osmanska vremena kad su kršćani bili raja koju je šutao tko je stigao i koju se ni za što nije pitalo, osim za porez.

Uzgred rečeno, hrvatski narod mora birati sve Hrvate koje sjede u Domu naroda FBiH i BiH iz prostog razloga da bi postojala veza između naroda i političara koji sjede u tim zakonodavnim tijelima vlasti. Vlast proistječe iz naroda i narodu pripada. Odricanjem tog prava Hrvatima, Izetbegović, odnosno SDA i ostale bošnjačke stranke zapravo pokušavaju oduzeti Hrvatima status konstitutivnog naroda i svesti ga na nacionalnu manjinu.

Ovdje ne čudi što to pokušavaju učiniti Bakir Izetebgović i njegova klika, nego čudi zašto to podržava Zapad? Zašto Zapad ne poštiva osnovne principe na kojima i sam počiva?

Riječ je vjerojatno o kombinaciji više faktora: inerciji iz prošlosti prema kojoj su Bošnjaci samo „najveće žrtve rata“, pranju vlastitih grijeha jer su dozvolili da Srbi masakriraju Bošnjake u istočnoj Bosni, jako niskoj kvaliteti kadrova koje šalju u BiH i koji jednostavno nisu u stanju razumjeti što je to BiH, nego ovdje samo krate vrijeme do nove prekomande…

BiH može opstati samo kao zemlja u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda koji se međusobno poštivaju i uvažavaju. Samo kao takva BiH može krenuti naprijed.

Sve drugo je put u sigurnu propast, jer Zapad, na bošnjačku žalost, nikad neće dozvoliti izgradnju muslimanske države u srcu Europe koja bi k tomu bila i satelit bliskoističnim diktatorskim režimima. Posebno ne zbog toga, što bi onda po automatizmu nastala još jedna takva država (RS) koja bi umjesto Bliskom istoku bila okrenuta Rusiji.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250