StoryEditor

IZBORNA JEDINICA HRVATSKI MINIMUM Komšić je šansa za početak rješavanja hrvatskog pitanja

Piše Jurica Gudelj  /  11.10.2018., 12:10h

Nekoliko dana nakon izbora, kad se slegla prašina prozuročena izborom Željka Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva, počinju se nazirati konture novog političkog konteksta u BiH. I taj kontekst u biti uopće nije toliko nepovoljan za Hrvate. Naprotiv. Otvara se jako dobra šansa da se neke stvari napokon riješe.

Hrvatski narod u BiH s pravom je osjetio gnjev zbog činjenice da su im susjedi Bošnjaci pokazali kako izgleda život u državi u kojoj dominira demografska većina. Ipak, Komšićev izbor je činjenica koja se neće retroaktivno promijeniti – sljedeće četiri godine Hrvati će biti bez svoga člana Predsjedništva. To pak i nije ništa novo. S tim su se već dva puta susretali i to u periodu od 2006. do 2014. godine. I taj zulum se preživio, a preživjet će se i ovaj aktualni.

No, Komšićev izbor hrvatski politički predstavnici, predvođeni HDZ-om BiH i Draganom Čovićem moraju iskoristiti kako bi se napokon počelo rješavati hrvatsko pitanje u BiH. HDZ BiH je ostvario sjajan izborni rezultat i vrlo je vjerojatno da se vlast na razini FBIH i BiH bez njih jednostavno neće moći formirati (iako je u BiH sve moguće). To je kapital koji se mora iskoristiti. Ali ne u smislu dobijanja većeg broja fotelja u izvršnoj vlasti, institucijama i agencijama, nego u ostvarivanju onoga što hrvatski narod traži od hrvatske politike – političke, ustavne i pravne jednakopravnosti hrvatskoga naroda u BiH.

U tom smislu, prvi i jedini hrvatski zahtjev treba biti izborna jedinica iz koje će Hrvati birati svoje političke predstavnike. To je zapravo jedini način da se Hrvati zaštite od bošnjačke političke majorizacije i to mora biti apsolutni minimum ispod kojeg hrvatska politika ne smije pristati na bilo kakav dogovor o ulasku u bilo kakvu vlast. Hrvatskoj politici u prilog ide i činjenica da se tek treba pronaći trajno rješenje za način popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH tj. da se treba provesti presuda Ustavnoga suda u predmetu „Ljubić“.

Istina, HDZ BiH i stranke HNS-a trebaju uspostaviti vlast u županijama gdje žive Hrvati, ali vlast na razinama FBiH i BiH trebaju uvjetovati uspostavom hrvatske izborne jedinice.

Ukoliko Bošnjaci na to ne budu pristajali, onda neka ni ne bude nikakve vlasti u sljedeće četiri godine.

Ako Hrvati u ovom slučaju popuste, onda je s hrvatskom konstitutivnosti u BiH gotovo za sva buduća vremena. Bošnjaci nikad neće pristati na uspostavu hrvatske ravnopravnosti u BiH bez pritiska. U posljednjih 20-ak godina su pokazali kako oni zamišljaju suživot u BiH – i tog i takvog suživota se možemo samo groziti.

Hrvatska politika sada mora zauzeti jasan i nedvosmislen stav – Hrvati moraju moći birati i izabrati svoje legitimne političke predstavnike na svim razinama. Oko toga više ne smije biti kompromisa.

Hrvate su politički kalkulanti, između ostalih, i doveli u poziciju u kojoj se sada nalaze. Povjerenje koje im je hrvatski narod pružio obvezuje HDZ BiH i Dragana Čovića da osiguraju da se fenomen Komšić više nikad ne ponovi. U suprotnom, povijest bi ih mogla upamtiti kao osobe i stranku koja je sa „šaku fotelja“ prodala vlastiti narod.

Izbor Željka Komšića za drugog bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH u stvari uopće nije loša stvar. Puno je bolje da su ga izabrali sada, nego za četiri ili osam godina.

Sad je vrijeme za mudre, promišljene i hrabre poteze. Fotelje ovoga puta ne smiju biti cilj!

Dnevnik.ba

08. prosinac 2023 20:18