Article_Top_970x250

Hrvatska politika mora učiti od sporta: Prvenstva se ne osvajaju nepotizmom i kalkulacijama

Sportska dominacija u bih

Hrvatska politika mora učiti od sporta: Prvenstva se ne osvajaju nepotizmom i kalkulacijama

svibnja 24, 2018

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ono što Hrvati čine u sportu, treba biti uzor koji ćemo slijediti i u svim drugim segmentima društva. Hrvatima, naime, treba izvrsnost. I u sportu, i u politici, i u prosvjeti, i u zdravstvu, i u poduzetništvu…

Hrvatski sportski klubovi su uspjesima ove sezone pokazali koliko hrvatski narod u BiH može biti uspješan, samo kad mu se dozvoli da odlučuje sam o svojoj sudbini. HŠK Zrinjski je prvak države u nogometu, HKK Zrinjski u košarci, MRK Izviđač u rukometu, kao i njihove kolegice HŽRK Grude u ženskom rukometu. K tomu, HMRK Zrinjski ima priliku boriti se osvajanje Kupa BiH u rukometu (dogurali su do polufinala).

Pored njih, Hrvati u BiH su uspješni i u čitavom nizu, uvjetno rečeno, „malih“ sportova, poput karatea, taekwondoa ili boksa. A ovdje nećemo ni spominjati koliko sportaša rođenih u BiH danas ostvaruje svjetski relevantne rezultate nastupajući za reprezentacije Republike Hrvatske.

Ono što Hrvati čine u sportu, treba biti uzor koji ćemo slijediti i u svim drugim segmentima društva. Hrvatima, naime, treba izvrsnost. I u sportu, i u politici, i u prosvjeti, i u zdravstvu, i u poduzetništvu…

No, dok u sportu izvrsnost vlada kao kriterij odabira kadra, dakle sportaša, to se teško može tvrditi za druge segmente života bh. Hrvata.

Tako imamo brojne mediokritete na položajima u politici, ljude koji nisu u stanju artikulirati ni što su danas jeli za ručak, kamoli kompliciranu problematiku ustavno-pravnog okvira Bosne i Hercegovine iz koje proizlazi hrvatska neravnopravnost u BiH.

U prosvjeti imamo cijelu vojsku nastavnika i profesora koji su zaposleni „preko stranke“, zdravstvo grca u dugovima, dok su javna poduzeća pretvorena u ustanove za socijalno zbrinjavanje podobnih…

Uspjeh hrvatskoga sporta u BiH zato treba gledati kao pozitivan primjer koji nam kazuje da se kvalitetnim radom i pravilnim odabirom kadrova, uz poštivanje specifičnih kriterija, uspjeh može postići, pa čak i u ovakvom nakaradnom državnom okviru kakav je BiH.

Ta činjenica, pak, pod povećalo stavlja odgovornost hrvatske političke elite za posljedice negativne, na nepotizmu zasnovane, selekcije kadrova (po babi i po stričevima), koja je cvjetala posljednja dva desetljeća, a cvjeta i danas, u gotovo svim društvenim segmentima. To je, uz druge objektivne razloge, dovelo do devastacije hrvatskog nacionalnog bića u BiH i danas smo suočeni s činjenicom da i Hrvati postavljaju poluinteligente na vrlo odgovorne dužnosti.

Sportski uspjesi trebaju nam biti poziv na buđenje. Samo kvalitetnim i upornim radom može se očekivati da će se doći do uspjeha na bilo kojem polju života.

U prvom redu to se odnosi na političku arenu. Hrvatska politika mora pomno odabrati svoje kadrove, odnosno složiti ekipu koja će biti u stanju nositi se s izazovima koji se pred nju postavljaju. Cilj djelovanja treba biti obnova hrvatske jednakopravnosti u BiH. To je težak zadatak koji može iznijeti samo kvalitetna i uigrana ekipa.

Prostora za kompromis i kalkulacije tu više nema. Ako Hrvati mogu dominirati u sportu, nema razloga da ne dominiraju i u politici.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250