Article_Top_970x250

Bošnjački cilj je stvaranje vlastite samouprave, a to pokazuje i Zvizdićevo pismo Plenkoviću

osvrt

Bošnjački cilj je stvaranje vlastite samouprave, a to pokazuje i Zvizdićevo pismo Plenkoviću

lis 19, 2018

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zvizdić ne staje na privatizaciji institucije Vijeća ministara i dijeljenu lekcija iz pristojnog ponašanja Plenkoviću, nego i otvoreno laže o političkom položaju Hrvata u BiH. To je sada postala već uobičajena praksa SDA kadrova.

SDA nikako da se odluči želi li graditi zajedničke institucije Bosne i Hercegovine, kako su one definirane Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom, ili želi graditi jednonacionalne, čak i stranačke institucije koje onda domaćim i međunarodnoj javnosti potura pod institucije države BiH. Pitanje je dakle, gradi li bošnjačka politika zajedničku upravu ili bošnjačku samoupravu?

Ta dvostruka igra SDA zorno se mogla vidjeti i iz otvorenog pisma predsjedavajućeg Vijeća ministar BiH Denisa Zvizdića hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. Zvizdiću nije bilo dovoljno to što privatizira Vijeće ministara i svoj osobni ili stranački stav potura pod službeni stav Bosne i Hercegovine, nego još i dijeli lekcije hrvatskom premijer iz dobrog ponašanja. Nepatvorena komedija!

No, Zvizdić ne staje na privatizaciji institucije Vijeća ministara i dijeljenu lekcija iz pristojnog ponašanja Plenkoviću, nego i otvoreno laže o političkom položaju Hrvata u BiH. To je sada postala već uobičajena praksa SDA kadrova.

„Siguran sam da Plenković zna da su, u skladu s odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na cijelom teritoriju BiH, te da u bilo kojoj instituciji na nivou BiH: Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH, ne može, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena nijedna odluka suprotno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda. Štoviše, nivo tolerancije koji posebno pokazuje bošnjački narod, je takav da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Tako, naprimjer, hrvatski narod, kojeg je po posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, ima dvostruko više rukovodećih funkcija - skoro 30 posto, što u potpunosti demantira bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti", rekao je Zvizdić.

A da bi sve začinio, Zvizdić još iznosi i laž da je tobože eto HDZ BiH odbio sve prijedloge promjena Izbornoga zakona BiH. Laž na laž!

U prvom redu, Vijeće ministara nije Vlada BiH i Zvizdić nije premijer nego predsjedavajući Vijeća ministara i kao takav on nema mandat niti pravo iznositi bilo kakve stavove u ime Vijeća ministara ako ih Vijeće ministara nije prethodno usuglasilo. Zvizdić može govoriti samo u svoje osobno ili u ime SDA, a to i čini, samo što te stavove pokušava prikazati kao stavove Bosne i Hercegovine, što je jedna notorna ali i prozirna prijevara.

Kad govori o hrvatskoj zastupljenosti u tijelima vlasti, Zvidzić prešućuje činjenicu da je bošnjačkim glasovima izabran hrvatski član Predsjedništva BiH a da se isti taj inžinjering pokušava ostvariti i na razini domova naroda. Toliko o bošnjačkoj tolerantnosti!

Legitimno političko predstavljanje je samo prva razina jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Institucije BiH su institucije triju konstitutivnih naroda i ostalih građana BiH i kao takve i trebaju biti izgrađene od predstavnika tri naroda. Dakle, ne dijele Bošnjaci Hrvatima pozicije u institucijama BiH, nego one, kako je definirano Ustavom, Hrvatima pripadaju. Druga je stvar što Bošnjaci žele prisvojiti sve institucije i samostalno ih kontrolirati, odnosno nisu Hrvati krivi što Bošnjaci i SDA u BiH prave svoju samoupravu. Stoga se Hrvatima u BiH sustavno krše ustavna prava, oduzimaju im se ovlasti, nameću politički predstavnici, izbacuje ih se iz vlasti i s pozicija koja im po Ustavu pripadaju, opstruiraju se odluke Ustavnog suda koje idu njima u korist, itd..

Međutim, potezi poput Zvizdićevog su sada već postali uobičajena praksa bošnjačkih političkih dužnosnika. Oni sve institucije države doživljavaju kao bošnjačke institucije, a nikako kao zajedničke. One institucije kojima ne mogu ovladati, bošnjačke elite svim silama nastoje obezvrijediti i urušiti. Najbolje je pogledati što danas rade Središnjem izbornom povjerenstvu.

Odgovor na pitanje s početka teksta se nameće samo: Bošnjaci već duže vremena pokušavaju uspostaviti vlastitu samoupravu Bosni i Hercegovini. Hrvati im u tom procesu smetaju, jer se ne žele tek tako povući iz zajedničkih institucija.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250