StoryEditor
izaslanica u domu naroda fbih

Zdenka Džambas za Dnevnik.ba: Skrivanje informacija o namjenskoj industriji otvara prostor za strah građana

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  10.11.2021., 09:28h
Zdenka Džambas, izaslanica u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH u intervjuu za Dnevnik.ba govorila je o razlozima svoga interesa o stanju u namjenskoj industriji, utjecaju političkih centara moći na tu industriju kao i o razlozima skrivanja informacija o namjenskoj industriji.

Gospođo Džambas, zatražili ste od Vlade FBiH informaciju o tomu koliko oružja i koje vrste proizvodi Federacija te kome ga prodaje i gdje ga izvozi. Što Vas je motiviralo da zatražite takvu informaciju?

Proteklih dana smo imali priliku pročitati izjave pojedinih političara da namjenska industrija nikada do sada nije tako dobro radila. Također, da smo proizveli svoju pušku, završavamo proizvodnju svoga drona (za vojne svrhe), imamo 200 tenkova itd. Živim i radim u Novom Travniku, gradu poznatom po tvornici BNT i prije rata. To je bio kombinat koji je imao različite tvornice ( Tvornica traktora, Kovačnica,) ali i tvornica namjenske proizvodnje gdje smo proizvodili minobacače, raketne bacače, topove, bestrzajne topove i drugo oružje i oruđe poznato u vojnoj industriji van granica bivše države. Rezultati takve proizvodnje bili su vidljivi u našem gradu (u smislu razvijenosti) što nas je svrstavalo u prvih pet općina bivše države.

Nakon rata, odlukama nekih krugova međunarodne zajednice, bilo je zabranjeno baviti se proizvodnjom naoružanja u BiH. Tada je ova vrsta proizvodnje pala na niske grane, ali ukidanjem nametnutoga embarga, Vlada FBiH je kroz Proračun  odlučila kao većinski vlasnik pomoći namjensku proizvodnju. Vlada postavlja uprave tih poduzeća, dobija izvješća kao i za sva ostala javna poduzeća čiji je osnivač, poput elektroprivrede ili pošte. Nakon toga, izvješća se upućuju u skupštinsku proceduru. S obzirom na to da samo o ovim poduzećima namjenske proizvodnje nemamo nikakve informacije, postavila sam pitanje Vladi.

Kad očekujete da biste mogli dobiti odgovore?

Prema Poslovniku Doma naroda FBiH, Vlada i ministri su dužni odgovoriti izaslanicima na postavljena pitanja u roku 30 dana.

Raspolažete li ikakvim neslužbenim informacijama o stanju namjenske industrije u FBiH?

Prema informacijama koje imam, zabrinjava me veliki je broj privatnih poduzeća koje se bave vojnom proizvodnjom. Tek o ovakvim poduzećima nemamo nikakve informacije, dakle, što proizvode, kome isporučuju ili  prodaju svoje proizvode? Tko im odobrava i kontrolira proizvodnju?

Prema Vašem mišljenju, zbog čega se značajan dio informacija o radu namjenske (vojne) industrije u FBiH drži daleko od očiju javnosti?

Upravo zbog naše neinformiranosti od institucija FBiH, ima se osjećaj da se nešto skriva. U trenutnoj složenoj političkoj situaciji, ovo može postati političko pitanje, ali i proizvesti strah kod građana FBiH.

Tko upravlja namjenskom industrijom? Je li ona u službi samo određenih političkih centara?

Naravno, Vlada po Zakonu o Vladi FBiH upravlja ovom proizvodnjom preko Ministarstva industrije i rudarstva. Zato sam pitala resornog Ministra da mi dostavi podatke, među ostalim, o privatnim poduzećima i njihovoj proizvodnji. Ukoliko i dalje mi, zastupnici i građani ne budemo informirani, stvorit će se sumnja da samo neki politički centri imaju korist, ali i moć od ove industrije.

Imaju li Hrvati ikakav utjecaj na rad namjenske industrije u FBiH?

Ako Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH nema informacije, nema ni utjecaj na rad ove industrije.  

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:22