StoryEditor
PET CENTAR MOSTAR

Veterinarka Tošić za Dnevnik.ba: Kućne ljubimce ne treba kupovati zbog zabave i atrakcije

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  22.01.2022., 08:50h
Pet centar Mostar otvoren je 2018. godine, a svojim kupcima nudi prodaju hrane za ljubimce, veterinarsku opremu uz širok izbor suplemenata, medicinskih dijeta , šampona te raznih elektroparazitika i endoparazitika. U razgovoru za Dnevnik.ba voditeljica prodaje u Mostaru i veterinarka Armina Tošić govorila je o njezi i brizi za životinje, ponudi koji imaju u poslovnici u Mostaru.

Pet centar u Mostaru otvoren je 2018. godine u ulici Ante Starčevića, svojim kupcima nudi prodaju hrane za ljubimce, opremu te veterinarske ljekarne koja ima širok izbor suplemenata, medicinskih dijeta, šampona te raznih ektoparazitika i endoparazitika. 

Osim prodaje Pet centar svoje djelatnike educira kako bi pomogli kupcima za njihove životinje od pravilne skrbi do pravilne prehrane jer smatraju da je prevencija jedan od glavnih zadataka kada je zdravlje ljubimaca u pitanju. 

Direktor Borko Blagojević osnovao je kompaniju „Royal Pet co“ davne 2007. godine u Bijeljini. Kompanija se bavi uvozom i distribucijom mnogobrojnih svjetskih brendova hrane i opreme za kućne ljubimce. Kao što su Royal canin, Nobby, Ferplast, Padovan i Canina. Prva maloprodajna poslovnica otvorena je u Banja Luci 2013. godine, a Pet centar se sastoji od pet shopova u Bosni i Hercegovini. 

image

Pet centar Mostar

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

U mostarskom Pet shopu možete kupiti ribice, ptice, zamorce, hrčke, ali i popularnog afričkog ježa 

„U ponudi uvijek imamo široku ponudu toplovodnih i hladnovodnih ribica,ptice kao što su tigrice,kanarinci,nimfe te povremeno zebe. Od ostalih životinja imamo zamorce, kuniće, hrčke kako sirijske tako i kineske i u posljednje vrijeme mnogo popularnog Afričkog ježa“, rekla je Armina Tošić. voditeljica prodaje Pet centra u Mostaru. 

Osim što je voditeljica prodaje u Mostaru Armina Tošić je veterinarka koja se brine o svim životinjama u Pet centru zajedno s kolegama i kolegicama. 

image

Pet centar Mostar

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Armina ističe kako je prvenstveno potrebna iznimna ljubav, pažnja i osnovno znanje o skrbi ljubimaca. 

„S malo truda i odgovornosti vrlo lako se pobrinemo za naše životinje u pet shopu. To uključuje svakodnevno čišćenje, hranjenje, i rutinske preglede. Posebnu pažnju obraćamo na životinje koje su tek stigle u pet shop i pratimo njihovo zdravstveno stanje jer su bili izloženi stresu tijekom transporta“, kazala je Tošić. 

Mostarci sve više kupuju životinje: najčešće ribice jer se naizgled čini kao najmanja obveza

Tošić dodaje kako Mostarci kupuju životinje i da je taj broj u stalnom porastu. 

„Neki ljudi preferiraju zlatne ribice jer se naizgled čine kao najmanja obaveza. Drugi vole papige jer se za razliku od ribica mogu maziti a treći ne mogu odoljeti krznenim prijateljima na što su i djeca najslabija. U svakom slučaju bez obzira na prodaju i potražnju svakako naglašavamo kako se životinje ne kupuju zbog privremenog zadovoljstva ili atrakcije, kako mnoge od njih, posebice ptice vole i trebaju društvo i teško podnose samoću“, rekla je Tošić.

image

Pet centar Mostar

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Ističe kako je jako važno prilikom kupovine naglasiti kupcima potrebe njihovih budućih kućnih ljubimaca. 

„Ako se odluče za ptice, moraju znati da pojedine vrste kao što su tigrice, nifme, rozenkolisi preferiraju društvo, a kada im to nije omogućeno, vrijeme provedeno u samoći ne bi trebalo biti duže od 5 sati dnevno“, rekla je. 

Ljubimci kao što su hrčci, zamorci i afrički jež su više aktivni noću, dodaje, pa bi se budući vlasnici morali priviknuti na njihov neobični životni ritam.

image

Pet centar Mostar

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Ljubimcima su potrebni ljubav, vrijeme, posvećenost 

„Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje higijene koja neće uključiti agresivna kemijska sredstva za čišćenje. Hrana kojom se hrani ljubimac treba biti provjerene kvalitete kako bismo bili sigurni da ljubimac dobiva sve što mu je potrebno“, ističe. 

 Ako se daje sirova hrana kao što su maslačak, salate i drugo bilje važno je znati da hrana nije tretirana pesticidima ili nije ubrana na mjestu gdje je izložena ispušnim plinovima automobila i slično.

„Veličina životnog prostora poput kaveza, boxa  za bilo kojeg ljubimca mora biti prilagođen njegovim potrebama. Tošić dodaje kako je bitno posvetiti puno ljubavi i vremena za svoje ljubimce“, upozorava. 

image

Pet centar Mostar

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Bogatstvo odnosa koji nema cijenu

Briga je jako važna i glavni je preduvjet za mentalno i tjelesno zdravlje životinje. 

„Tako nećete ignorirati svog prijatelja kada traži društvo, pružit ćete mu utočište ako prepoznate da se nečega boji i reagirat ćete na njegove inpute baš kao i on na vaše. Tako zajednički ostvarujete bogatstvo odnosa koje nema cijenu“, zaključila je Tošić.  

18. travanj 2024 20:24