04.06.2021.,Mostar - Odrzano je deveto zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Slaven Bevanda rrDenis Kapetanovic/PIXSELLDENIS KAPETANOVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
DUŽNOSNIK REPUBLIKANACA

Slaven Bevanda za Dnevnik.ba: Bojkot izbora nije rješenje

Piše G. Lujanović  /  16.05.2022., 13:39h

Nova Alijansa ili Platforma će biti uvijek moguće sve dok su na snazi amandmani Wolfganga Petritscha na Ustav Federacije BiH. Grčeviti otpor bošnjačkih političkih stranaka u provedbi presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, pokazuje njihovu trajnu namjeru za dominacijom. Svi oni koji su protivno izbornoj volji svoga naroda ulazili u takve aranžmane su već nestali s političke scene, te njihovo „ponovno uskrsnuće“ na bošnjačkim sarajevskim medijima nakon 10 godina pokazuje i odnos tih medija prema njima kao „starim političkim žetončićima“ koji se aktiviraju po potrebi, rekao je za Dnevnik.ba Slaven Bevanda, dužnosnik Hrvatske republikanske stranke.

Teško je, dodaje Bevanda, očekivati da će Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo i odnose među članicama Vijeća za implementaciju mira. 

Visoki predstavnik bi trebao izvan snage staviti Petrischeve amandmane na federalni Ustav 

“Visoki predstavnik bi  trebao staviti izvan snage amandmane na Ustav Federacije BiH koje je donio Wolfgang Petritsch 2002.godine, koji se odnose na sastav Doma naroda, izbor Predsjednika Federacije, Vlade Federacije, pitanje položaja Travnika u odnosu na Mostar  itd.. jer su upravo ti amandmani Wolfganga Petritscha napravili najveći problem u odnosima u Federaciji, te bi vraćanjem na izvorne osnove Washingtonskog sporazuma bilo vraćeno ustavno stanje i osigurana ravnopravnost svih naroda“, rekao je Bevanda. 

Tvrdi i kako su HDZ BiH i stranke koje su ih slijedile u proteklom razdoblju zbunjivale hrvatski narod najavljujući bojkot izbora u slučaju da se Izborni zakon ne promijeni. 

SIP će u načinu raspodjele mandata za Dom naroda koristiti svoj famozni Naputak iz 2018. i Popis stanovništva iz 2013. godine

Iz izjava članova Središnjeg izbornog povjerenstva da se naslutiti da će popuna federalnog Doma naroda biti vršena po njihovom Naputku iz 2018. kada su u načinu utvrđivanja raspodjele mandata primijenili Popis stanovništva iz 2013. godine. Imaju faraonska ovlaštenja, a izjave nekih njihovih članova, kojima derogiraju odredbe Ustava BiH, ukazuju na jasnu političku pristranost. Izborni zakon se mora vratiti u zakonodavne institucije, a SIP to nije. Ako jedna strana nastavi opstruirati to, kao što smo imali slučaj opstrukcije dogovora od strane političkog Sarajeva, moramo učiniti sve kako bi natjerali međunarodnu zajednicu na djelovanje. Da bi se to napravilo, Hrvati se moraju okrenuti politikama koje su u stanju to izlobirati u središtima moći gdje se kreira međunarodna politika. Ako nastavimo politikom sastanaka i uvijek istih izvješća „zabrinutosti“ sa sastanaka dvojice predsjednika sestrinskih stranaka iz BiH i Hrvatske, onda nećemo postići apsolutno ništa. 

“Sada kada potpuno ignoriraju to svoje prethodno djelovanje,  snose veliku političku odgovornost za takvo stanje. HDZ BiH je napravio najveću političku grešku kada je pristao da se presuda Ustavnog suda koja se odnosila na Grad Mostar, implementira odvojeno od presude Ustavnog suda u predmetu Ljubić, tako da su tzv. Mostarskim sporazumom, odnosno izmjenom izbornog zakona samo za Mostar, bošnjačke  stranke ostvarile svoje političke ciljeve, tako da su zadržali potpunu ravnopravnost u Mostaru i mogućnost da Hrvatima na nivou Federacije ugroze politička prava i ravnopravnost“, smatra. 

Bojkot izbora nije rješenje 

HRS je, ističe Bevanda, mjesecima upozoravao da takva nejasna najava bojkota izbora nije rješenje, jer to međunarodna zajednica neće prihvatiti kao što nije prihvatila “bošnjački bojkot” lokalnih izbora u Srebrenici 2020.godine. 

“HRS je cijelo vrijeme tražio odgovor od onih koji su pozivali na bojkot izbora da daju odgovor na pitanje je kako bi se u slučaju bojkota izbora uopće formirala vlast u Županijama? Tko bi tada formirao Vladu npr. u Zapadno hercegovačkoj Županiji?  Kako bi se formirala Vlada u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji ? Kakav  bi bio položaj Hrvata ako ne bi bili zastupljeni u tim Vladama ? Tko bi upravljao Javnim poduzećima, Agencijama i Zavodima“, rekao je. 

Predsjedništvo HRS-a će nakon isticanja kandidatura za hrvatskog člana Predsjedništva BiH odlučiti kome će dati potporu, a to ovisi i tko će biti kandidat i tko će ga predložiti. 

 

HNS-ove floskule 

Komentirao je i najave Hrvatskog narodnog sabora BiH da će koristiti 'pravne i zaštitne mehanizme' kako bi osigurali teritorijalni preustroj BiH. 

“Strah me da je riječ o običnim floskulama i frazama jer smo evo svjedoci da npr. predsjednik Federacije od kada je imenovan 2015. godine uopće ne koristi pravne mehanizme i ne podnosi apelacije Ustavnom sudu F BiH protiv zakona i odluka koje je donosila neustavna Vlada – Platforme u periodu 2011.-2015.,  te se uopće ne pokreću pitanja ustavne ravnopravnosti i zastupljenosti hrvatskog naroda u institucijama  Federacije BiH, tako da npr. danas u Federalnom MUP-u na visokim funkcijama uopće nemate Hrvata. Dakle određeni  pravni mehanizmi već odavno postoje, samo je problem u ljudima koji bi ih trebali koristiti“, dodaje Bevanda. 

Očigledno je da se ne radi o nikakvim vrhunskim diplomatskim uspjesima jer niti jedno bitno pitanje koje se odnosi na položaj Hrvata u BiH nije riješeno. Smatram da Republika Hrvatska nije koristila sve mogućnosti  koje ima kao članica EU i NATO-saveza, kao što to koriste druge zemlje članice npr. pogledajmo pristup Turske, koja se bez ikakvih ograda dugi niz godina miješa u unutarnje odnose u BiH, predstavljajući se tzv. zaštitnikom bošnjačkog naroda. Razina tog miješanja je išla toliko daleko da su po zahtjevu ambasade Turske ukidane dozvole školama za rad i oduzimana nagrada književniku i nobelovcu Orhanu Pamuku.

Što nakon izbora? 

Opravdana je bojazan dijela hrvatske javnosti, dodaje, da će se postizbornim inženjeringom pokušati utjecati na formiranje vlasti pogotovo imaju u vidu ranije nelegalne i nelegitimni vlasti Alijanse i Platforme kojima su derogirane ne samo volja birača, nego i Daytonski i Washingtonski sporazumi. 

“Ako se nakon izbora 2022. dopusti još jedno gaženje ne samo političkih, nego i ljudskih prava jednog konstitutivnog naroda bojim se da ćemo ući u jednu krizu koja bi mogla nepovratno utjecati na BiH kao državu. Moramo imati jasnu i nedvosmislenu političku strategiju što i kako napraviti ako netko bude krenuo u taj proces“, rekao je. 

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 12:13