StoryEditor
SABORSKI ZASTUPNIK

Pavliček za Dnevnik.ba: Federalna jedinica s hrvatskom većinom je rješenje za BiH, to treba podržati i službeni Zagreb

Piše G.L.  /  03.05.2022., 12:16h
Jedina opcija izlaska BiH iz krize je novi teritorijalni preustroj u kojem bi Hrvati dobili svoju federalnu jedinicu. Samo na taj način će se sačuvati opstojnost hrvatskog naroda, jer se dosad pokazalo da postojeći sustav jednostavno ne funkcionira. Hrvata je iz godine u godinu sve manje te se, unatoč ustavnim pravima, polako pretvaraju u nacionalnu manjinu. BiH kao država jednostavno ne funkcionira, nego je jedna vrsta protektorata međunarodnih institucija, rekao je za Dnevnik.ba Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista u hrvatskom Saboru.

Očekivalo se, dodaje Pavliček, da do izmjena Izbornog zakona BiH neće doći jer, kako kaže, SDA i druge bošnjačke stranke imaju tvrda stajališta po tom pitanju.

“Hrvati će i dalje ostati građani drugog reda u BiH u usporedbi sa ostala dva konstitutivna naroda. Ovakav izborni zakon doprinijet će dodatnim podjelama u BiH te nefunkcionalnosti brojnih institucija“, rekao je Pavliček i dodao kako bi rješenje krize u BiH bila federalna jedinica s hrvatskom većinom unutar BiH.

Hrvatska treba tražiti reviziju Daytona, Hrvati će postati manjina u BiH 

“Zasebna federalna jedinica, koja bi obuhvaćala općine koje je HVO držao tijekom rata  pod kontrolom i oslobodio, bila bi sigurno jamstvo opstanka Hrvata, posebice u središnjoj Bosni. I krajnje je vrijeme da i službeni Zagreb otvoreno o tome počne razgovarati, jer su svi dosadašnji pokušaji promjene izbornog zakona nažalost neslavno završili“, rekao je Pavliček.

Hrvatska treba, dodaje, kao potpisnica Daytonskog sporazuma tražiti reviziju jer Dayton jest zaustavio rat i ništa više od toga.

“Nije uspio BiH pretvoriti u funkcionalnu i modernu državu. Čak suprotno, BiH se pretvorila u međunarodni protektorat, državu u kojoj živi sve manje ljudi, bez obzira na nacionalnost, no u usporedbi sa ostala dva naroda, Hrvata je ipak najviše iselilo iz BiH. A s obzirom da se radi o najmalobrojnijem narodu, uistinu postoji bojazan da će, ukoliko se ovi trendovi nastave, Hrvati postati uistinu nacionalna manjina u BiH“, izjavio je.

Milanović, za razliku od prethodnika, imao hrabrosti odlikovati generale HVO-a

"Predsjednik Milanović je za razliku od svojih prethodnika imao hrabrosti odlikovati generale HVO-a, te je čest gost među Hrvatima Bosne i Hercegovine, i vjerujem da pokušava  svojim istupima pripomoći, međutim ne može uvjetovati ulazak Finske i Švedske u NATO savez, dvije neovisne države sa izmjenom izbornog zakona u BiH. Ovdje je pobrkao kruške i jabuke."

Bošnjačka politika forsira građansku državu koja bi bila nacionalna država Bošnjaka 

Bošnjačka politika je, dodaje, vrlo mudra jer kroz tzv. građansku BiH žele ostvariti nacionalnu državu jer su najbrojniji narod.

“A to tzv. građanstvo je na zapadu, posebice u EU rado prihvaćeno, bez da su svjesni što se krije iza toga. Žalosno  je da je očigledno utjecaj bošnjačkih političara u EU jači od službene hrvatske politike, koja ima svoje europarlamentarce već  devet godina u Europskom parlamentu“, rekao je i dodao da se očigledno  nije dovoljno lobiralo i upoznalo sve europske institucije o nepravednom izbornom zakonu, kojim Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva BiH.

“Da je Plenkovićeva Vlada učinila dovoljno, onda bi izborni zakon u BiH bio promijenjen. Nitko ne spori da hrvatska diplomacija nije pokušala riješiti probleme BH Hrvata, međutim rezultat je nažalost izostao. Problem Hrvata, odnosno nepravednog izbornog zakona se provlači već gotovo 20 godina. Nažalost niti jedna Hrvatska vlada nije odradila svoj posao što se tiče zaštite hrvatskog naroda u BiH“, rekao je Pavliček.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:18