StoryEditor
Race for the cure

Nela Husić o "Utrci za ozdravljenje": Slavit ćemo život iako smo fizički odvojeni

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  03.10.2021., 11:33h
“Race for the cure ili Utrka/ šetnja za ozdravljenje” je podrška ženama oboljelima od karcinoma dojke. Race for the cure je aktivnost koja se održava u više od 15 svjetskih gradova. Na utrci sudjeluje nekoliko milijuna ljudi. Utrka se održava kako bi se podigla svijest o karcinomu dojke kod žena. U razgovoru za Dnevnik.ba regionalna direktorica Nela Husić govorila je o utrci i gradovima u kojima će biti organizirana, novcu koji se prikuplja od utrka/ šetnje, te kako im se svi zaintesirani mogu priključiti u utrci/ šetnji.

Što je točno “Race for the cure” i u kojim gradovima će biti organizirane utrke?

 „Race for the cure – Utrka/Šetnja za ozdravljenje“ je najvidljivija aktivnost koja se održava u više od 150 svjetskih gradova, gdje svake godine za unapređenje zdravlja žena šeta/trči nekoliko milijuna ljudi.

Usprkos pandemiji izazvanoj COVID 19, tradicionalna Utrka/Šetnja za ozdravljenje – Race for the Cure će se i ove godine održati u inovativnom, digitalnom obliku na europskoj web platformi www.raceforthecure.eu. I ove godine smo dio najvećeg sportskog događaja koji promovira važnost ženskog zdravlja s ciljem podizanja svijesti o karcinomu dojke i  važnosti redovnih pregleda, pružanja podrške ženama koje prolaze kroz bolest i unapređenja zdravlja kod stanovništva. 

Koliko je novca skupljeno kroz utrke za liječenje raka dojke i što Vam je konačan cilj?

Ne možemo reći točan iznos, jer kampanja još nije gotova. Mi kontinuirano radimo na više polja, educiramo, osiguravamo direktne preglede, psihosocijalnu podršku, paketiće prve pomoći za operirane žene. Planiramo nastaviti sa tim aktivnostima i proširiti ih na dodatne.

Koje su organizacije uključene u Vaš projekt?

Mnoge organizacije su uključene u našu mrežu, imamo tu skoro 20 udruženja pacijentica iz cijele Bosne i Hercegovine.

Hoće li se utrka održavati u Mostaru?

Shodno epidemiološkoj situaciji i preporukama, neće biti velikog okupljanja ove godine. Mi pozivamo timove i solo sudionike/ice da u nedjelju, 3. listopada  u bilo koje vrijeme i na bilo kojoj lokaciji, u prirodi, na planini, na šetalištu ili u vašem naselju, prošetate/trčite/družite se u ime Race for the Cure. Iako fizički odvojeni, bit ćemo povezani i slavit ćemo život zajedno.

 Kako Vam se mogu pridružiti svi zainteresirani?

Veoma lagano, uz nekoliko jednostavnih koraka na stranici raceforthecure.eu  možete se registrirati, pridružiti jednom od timova, napraviti svoj tim ili se pojedinačno registrirati. 

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 10:43