StoryEditor
"Čarobnjak sa škarama"

Nagrađivani frizer Stipe Filipović za Dnevnik.ba: Kosu sam prepoznao kao materijal za izradu rukotvorina

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  06.10.2021., 14:42h
"Čarobnjak sa škarama”, Gruđanin Stipe Filipović dobitnik je mnogih frizerskih nagrada. U razgovoru za Dnevnik.ba govorio je o današnjim trendovima, nagradama, povratku frizura iz prošlog stoljeća. Za naše čitatelje i čitateljice podijelio je i savjete o očuvanju kose u jesenskim i zimskim danima.

Kako ste se odlučili postati frizer i koliko dugo se time bavite?

Kroz ovih više od 20 godina u kosi sam prepoznao osnovni materijal za izradu rukotvorina što je izazov koji me dodatno motivirao za ovaj poziv.

Što su današnji trendovi kod uređivanja kose?

Danas je teško pričati o trendu, a nerijetko komercijalni stil prepisujemo trendu. Dogodili su se utjecaji novih generacija koji bez posebnog pokrića daju naputke o trendu. Uvijek kažem da trend za svakoga treba biti ono u čemu se osjeća dobro.

Tko su Vam uzori?

Uzor su mi svi ljudi koji su se sami izborili za svoje mjesto u ovom svijetu punom prepreka.

Vraćaju li se frizure iz 70 ih i 80 ih godina prošlog stoljeća?

Apsolutno, sedamdesete i osamdesete su nam pokucale na vrata već i prije, te smo ih krenuli polagano usvajati.

Koliko ste do sada nagrada dobili i koja je na Vas ostavila dubok trag?

Neskromno ću reći da je nagrada do sada bilo poprilično dosta, a moram priznati i da svaka od njih na mene ostavlja i neku vrstu tereta. OMC Globe Award 2018 g u Parizu, te ista dvije godine kasnije u New Yorku, nagrada za doprinos struci malo kome je pošlo za rukom. Nagrade su to koje se najčešće dodjeljuju ljudima u poodmakloj dobi, no evo u mojem slučaju s nepunih četrdeset godina našle su se u mojim rukama.

Kako ste se osjećali povodom nominacija The Visionary Award?

Uzmemo li u obzir da je ovo druga godina za redom da sam ušao u finale vizionara godine u Londonu, emocije sam morao kontrolirati. Samim ulaskom u finale doprinosim AHS organizaciji kako bi se prikupilo što više novca za djecu oboljelu od leukemije, i mogu reći da samim tim sam svoj cilj ispunio.

Smatrate li kako ste doista "čarobnjak sa škarama" kako Vas mediji opisuju?

Kroz medije svatko dobije neki prefiks, a mene je zapao ovaj, da li ga opravdavam možda je najbolje pitati moje klijente.

Imate li savjet za naše čitatelje i čitateljice kako očuvati kosu u jesenskom i zimskom periodu?

Ne postoji čarobni štapić koji će našu kosu očuvati ako je ne budemo konstantno pazili i njegovali. S vremena na vrijeme kosu je potrebno nahraniti maskom te što manje je izlagati raznim kemijskim i mehaničkim oštećenima.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 02:46