StoryEditor
spoj umjetnosti i sporta

Mostarska balerina Katja Jurić: Ples će zauvijek biti dijelom moga života

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  12.10.2021., 13:36h
Mostarska balerina Katja Jurić u razgovoru za Dnevnik.ba govorila je o baletu, nastanku baletske škole u Mostaru, uzorima, nastupima i drugim temama.

Koliko dugo se bavite baletom?

Uvijek kada me netko pita ovo pitanje, zastanem. Imam osjećaj da živim ples od kada znam za sebe. Zapravo, doktorica mi je u 4. razredu osnovne škole kako bih izbjegla moguće poteškoće u motoričkom razvoju predložila da upišem ples ili plivanje. I evo, bavim se baletom već 10 godina.

Je li balet težak i mukotrpan posao?

Balet je spoj umjetnosti i sporta te je zasigurno potreban mukotrpan rad kako bi postigli ono čemu svaka balerina teži - izvedbi fizički zahtjevnih elemenata uz elegantnost samog pokreta. Balet zahtjeva mnogo odricanja. Gust raspored treninga, natjecanja i masterclassova te ostavlja malo mjesta za društveni život. No, ako bilo što želiš, možeš se organizirati jer imaš vremena onoliko koliko sebi sve posložiš.

Kako je nastala baletna škola u Mostaru?

“Prva baletska škola” iz Banje Luke prije osam godina sklopila je sporazum o suradnji sa Športskim plesnim klubom Zrinjski. Zainteresirane balerine i baletani upisuju izvanredno odjeljenje 1. razreda osnovne baletne škole te se s profesorima baletne škole pripremaju za polaganje razreda, a u prostorijama ŠPK Zrinjskog se odvija teorijska i praktična nastava. Učenici na kraju godine polaganjem završnog ispita stječu školsku svjedodžbu o završenom razredu.

Za veoma kratko vrijeme, ova škola uključila se u kulturne aktivnosti u okruženju i stvorila mnoga prijateljstva s partnerskim školama te drugim javnim i privatnim institucijama. Široj publici balerine Zrinjskog poznate su po osvojenim odličnim rezultatima na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a svojim koreografijama uljepšale su i brojne kulturne događaje.

Doprinos baletne škole u kulturnom smislu za Hercegovinu je ogroman, samim time što je školovanim balerinama i baletanima obogaćena kazališna scena te su stvorene pretpostavke za daljnji razvoj baletne umjetnosti na višim nivoima obrazovanja. Samim tim, stvara se objektivna podloga za nastanak i razvoj baletne scene u Mostaru, koja do sada nije postojala.

image

Katja Jurić

PRIVATNI ALBUM -

Tko Vam je uzor u baletu?

U baletnom svijetu ima mnogo imena iz kojih crpim motivaciju i inspiraciju. Uz plesače Briar Nolet, Kylie Shea, Sofie Lucie i Michaela Dameskog  veliki utjecaj na mene imali su i koreografi Travis Wall i Kyle Hanagami.

Što mislite koliko se danas promijenio balet i koreografija u odnosu na prijašnje godine?

Balet je dio kulture te se kroz godine mijenjao zajedno s njome. Razni društveni događaji i tehnologija znatno su utjecali na promjene i u svijetu plesa. Tehnologija je stvorila veliku platformu koja omogućuje pojedincu širenje vlastitog znanja te upijanje istog od ostalih umjetnika (plesača) iz cijeloga svijeta.  

Što mislite kamo će Vas put odvesti nakon plesne karijere?

Ples zauzima važno mjesto u mom životu. Počevši od sitnih koraka male balerine pa sve do znatnijih koraka, pokreta, koreografija, nastupa, natjecanja… sigurna sam da će ples zauvijek biti dio moga života. Unatoč fakultetu i fakultetskim obvezama te svemu što mi budućnost donosi to je nešto u čemu ću uvijek pronalaziti vlastiti mir tj. sebe. Trenutno osjećam da mi se životni put nastavlja u smjeru trenerice plesa i koreografkinje. Željela bih podići zanimanje djece za plesnu umjetnost te ih upoznati s dobrim stranama bavljenja tjelesnim aktivnostima. 

Postoji li neki poseban jelovnik za balerine prije nastupa?

Često znamo čuti kako se balerine izgladnjuju, što zapravo uopće nije istina. Našem tijelu, zbog mnogo treninga, je itekako potrebna hrana koja će mu dati energiju. Naravno, u pitanju je hrana bogata nutrijentima, a koja neće teško pasti na želudac te nakon koje možemo nastaviti s probama. Mi uglavnom u svojim kratkim pauzama često grickamo oraščiće ili energetske pločice te pijemo puno vode. Također, naša škola surađuje i s nutricionistima, koji nam daju savjete vezano za zdravu prehranu, kao i osobne planove prehrane. Zdrava prehrana  je važna za zdravlje, energiju pa čak i raspoloženje. Konkretno u mojoj prehrani ima svega, voća i povrća, ribe, mesa, slatkoga, ali ni u čemu ne pretjerujem.

Kako se pripremate prije nastupa?

Većinom se pred nastup zajedno zagrijemo i ponovimo koreografije. Osim tjelesnog, bitan je mentalni trening svih sportaša, koji dokazano utječe na rezultate. Na taj način pokušavamo razbiti tremu. Odrađujemo mentalne pripreme, slušamo glazbu, razgovaramo, pomažemo jedni drugima pri spremanju, igramo igre za opuštanje… Trudimo se zadržati pozitivnu atmosferu u backstage-u.

image

Katja Jurić

PRIVATNI ALBUM -

Gdje ste sve nastupali kao balerina?

Naši plesni koraci su, osim BiH, dotaknuli i Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Češku, Italiju, Austriju, Makedoniju, Španjolsku, Poljsku, itd..

Kako ste se snašli kao balerina u spotu Josipa Palamete?

Biti dio Josipovog spota mi je, moram priznati, jedno od ljepših iskustava. Ekipa je bila odlična, sve je bilo dobro organizirano te nije bilo mjesta za tremu. Toliko sam zahvalna i sretna sto sam upoznala drage ljude. Bila mi je čast biti dio tog projekta. Josip je definitivno obećavajuće ime u svijetu umjetnika.

Koja Vam je najzanimljivija anegdota s nastupa?

Svako natjecanje obilježi bar jedna anegdota. Samo jedna od njih je kada smo zaboravile ponijeti rekvizit ili ga pak iznijeti na pozornicu, ili kada smo zakasnile na nastup... (ulazak na isti, u sred koreografije  je bio prilično spektakularan). Kada bolje razmislim svaka anegdota se svodi na to, koliko god tada bilo stresno, na kraju dana pri povratku svojim domovima upravo njima se i smijemo.

Kada kreću upisi u baletnu školu?

Upisi u baletnu školu su u tijeku. Sve zainteresirane djevojčice i dječaci do 15 godina su dobrodošli. Sve informacije zainteresirani mogu dobiti na telefon 063/424-685 (Marina).

Dnevnik.ba

26. lipanj 2022 00:25