StoryEditor
ravnomjerniji razvoj

Mario Mikulić o raspodjeli javnih prihoda: Sarajevu nije ništa “oteto”, samo je izglasana pravednija podjela javnih novaca

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  25.01.2022., 16:48h
Zastupnik HDZ-a BiH u zastupničkom domu Parlamenta FBiH u intervjuu za Dnevnik.ba govorio o jučerašnjem usvajanju Prijedloga zakona o javnim prihodima, pravednijoj raspodjeli javnih prihoda u FBiH, iznio je podatke o povećanju prihoda po županijama, a osvrnuo se i na političku dimenziju izglasavanja ovog zakona.
Podjela milijuna

Kroz ovaj izračun HNŽ imala bi samo u 2022. godini prihod veći za 10,6 milijuna maraka, ZHŽ za oko 4,7 milijuna, HBŽ za 4 milijuna, a Posavska županija za 2,5 milijuna. Najveći benefit od ovakve raspodjele javnih prihoda imala bi TŽ s prihodom većim za 21,6 milijuna KM, ZDŽ s  18,2 milijuna te SBŽ i USŽ s prihodom većim za oko 12 milijuna u 2022 godini.

Gospodine Mikuliću, kakve su posljedice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojenih promjena pondera za raspodjelu javnih prihoda kantonima u FBiH?

Usvajanjem ovakvog zakona promijenio bi se ponder za Sarajevsku županiju s 2 na ponder 1,5 u prvoj godini primjene, a svake naredne kalendarske godine ponder bi se umanjio za dodatnih 0,1, sve do krajnjeg koeficijenta 1.3. U praksi, to bi značilo da bi se primijenila pravednija raspodjela javnih prihoda na području cijele Federacije BiH i da bi na djelu imali koliko-toliko ravnomjerniji razvoj svih županija koje čine Federaciju BiH.

Kakva je daljnja procedura, kad se može očekivati da usvojeni zakon stupi na snagu?

Ono što je sljedeći korak u procesu donošenja Zakona o javnim prihodima u Federaciji BiH jest da ovaj zakon dođe na dnevni red sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH te da bude usvojen u tom domu. Tek nakon toga možemo govoriti o njegovom stupanju na snagu. Naravno, sve ovisi o tome kada će se ovaj zakon naći kao točka dnevnog reda sjednice Doma naroda i hoće li ga izglasati većina, kao što se to dogodilo jučer u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Važno je apostrofirati kako je obilježje ovoga mandata upravo činjenica kako neke klasične parlamentarne većine u Parlamentu Federacije BiH nema.

Na koji način će se sada raspodijeliti 86 milijuna KM koje je Sarajevo povlačilo na uštrb ostalih županija?

Najprije ovdje želim jasno kazati kako su deplasirane teze koje su se jučer mogle čuti i na sjednici Zastupničkog doma kako se Županiji Sarajevo nešto tobože otima ili oduzima. Ono što smo izglasali jeste pravednija raspodjela javnih prihoda, koju su podržale županije i sve jedinice lokalne samouprave s izuzetkom onih u Sarajevskoj županiji.

Kroz ovaj izračun Hercegovačko-neretvanska županija imala bi samo u 2022. godini prihod veći za 10,6 milijuna konvertibilnih maraka, Županija Zapadnohercegovačka za oko 4,7 milijuna, Hercegbosanska županija za 4 milijuna, a Posavska županija za 2,5 milijuna konvertibilnih maraka.

Najveći benefit od ovakve raspodjele javnih prihoda imala bi Tuzlanska županija s prihodom većim za 21,6 milijuna konvertibilnih maraka, Zeničko dobojska županija s prihodom većim za 18,2 milijuna te Srednjobosanska i Unsko-sanska županija s prihodom većim za oko 12 milijuna u 2022 godini.

Za i protiv

Svi zastupnici u Klubu HDZ BiH – HNS podržali su ovaj zakon. U drugim strankama i klubovima to većinom nije bio slučaj, niti su svi zastupnici iz stranke SDA podržali ovaj zakon, a niti su svi zastupnici stranaka koje čine vlast u Sarajevskoj županiji bili protiv ovakvog zakona.

Kako komentirate činjenicu da su pri glasovanju za ovaj zakon zastupnici istih stranaka glasovali različito?

S obzirom na ishod glasovanja, ključna uloga u izglasavanju ovoga zakona bila je teritorijalna, a ne stranačka pripadnost. Većina zastupnika vodila se odgovornošću, pa tako i ja osobno, prema svojoj županiji i sredini iz koje dolazi. Pohvalno je što je konačno većina u Zastupničkom domu glasovala da se otkloni višegodišnja nepravda prema svim županijama u Federacija na uštrb Sarajevske županije. Mislim da jučerašnje glasanje može biti primjer dogovora za otklanjanje nepravednosti sustava u BiH.

Koliko usvajanje ovog zakona ima veze s činjenicom da je SDA izgubila vlast u Sarajevu?

Ne bih želio ulaziti u analizu toga. Ono što mogu reći jeste da su svi zastupnici u Klubu HDZ BiH – HNS podržali ovaj zakon. U drugim strankama i klubovima to većinom nije bio slučaj, niti su svi zastupnici iz stranke SDA podržali ovaj zakon, a niti su svi zastupnici stranaka koje čine vlast u Sarajevskoj županiji bili protiv ovakvog zakona. To je ono što je činjenica, tako da mogu samo opet konstatirati da je najveću ulogu u donošenju ovakvog zakona imala teritorijalna pripadnost i otklanjanje višegodišnje nepravde prema drugim županijama.

Je li ovo naznaka početka pravednijeg razvija FBiH?

Nadam se da će nakon potvrđivanja ovog zakona u Domu naroda i njegove primjene, razvoj Federacije napokon postati ravnomjerniji te da ćemo federalizam u Federaciji imati u pravoj mjeri u praksi. Donošenje ovoga zakona učinit će da puno više sredstava dospije ravnomjerno u sve sredine u BiH, što bi trebalo utjecati na pozitivne ekonomske parametre u svim županijama.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:36