StoryEditor
Gradonačelnik Mostara

Mario Kordić za Dnevnik.ba: BiH treba slijediti primjer Mostara, treba nam uključivost a ne dominacija

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  24.09.2021., 12:39h
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u intervjuu za Dnevnik.ba govorio je o funkcioniranju Gradskog vijeća Grada Mostara i javnih gradskih poduzeća, dovršetku trenutnih javnih radova, planovima za izgradnju sportske dvorane i razvoju IT industrije u gradu. Također, osvrnuo se na političko-pravno uređenje Mostara kazavši kako je upravo Mostar primjer koji treba slijediti cijela BiH.

Gradonačelniče Kordiću, kako ste zadovoljni funkcioniranjem Gradskog vijeća Mostara? Jesu li se međustranački odnosi “složili” i imate li podršku potrebnu za nesmetan rad, s obzirom na to da su samo hrvatski vijećnici podržali Vaš izbor za gradonačelnika? 

Izrazito sam zadovoljan! Osobno sam cijelo vrijeme kampanje jasno komunicirao kako samo zajedništvom svih izabranih vijećnika možemo ostvarivati rezultate za Grad Mostar, pa sam sretan da danas imamo doista funkcionalno Gradsko Vijeće i imamo potrebnu prohodnost svih odluka. Donijeli smo proračun u prvom čitanju, sve odluke se donose gotovo konsenzusom i vjerujem da će se to nastaviti i u budućnosti.  

Kakvo ste stanje zatekli u Gradskoj upravi i posebno u gradskim javnim poduzećima?  

Ovo vrijeme koliko sam gradonačelnik provodim u svakodnevnoj komunikaciji i radu sa svim tijelima Grada Mostara. Prilično je zahtjevno zbog kompleksnosti gradskog sustava razumjeti sve procese. Krenuli smo redoslijedom kako mislim da se i moralo krenuti,  prvo smo pokrenuli projekte koji su godinama na čekanju zbog nepostojanja Vijeća. Gradska uprava sa pet odjela, osamnaest službi je dosta zahtjevna za upravljanje, ali sigurno da  je jednim racionalnim pristupom moguće. Ako smo svi opredijeljeni za bolji život svih naših građana, onda nema razloga da ne uspijemo. Kada su u pitanju gradska poduzeća, to je često tema javnosti i to s razlogom. Rad poduzeća je od presudnog značaja za kvalitetu života u gradu. Ono što je sada konkretan proces, da su u tijeku imenovanja nadzornih odbora u svim poduzećima, a imenovani nadzorni odbori će imenovati vd. direktore. Zadatak koji svi oni imaju je da sve ovo što danas imamo kao manjkavosti u radu promijene i da imamo kvalitetniji rad koji će se ogledati u čistoći grada, urednom mirujućem prometu, održavanju zelenih površina i dr. Siguran sam da to i biti tako.  

Iako su neki pomaci vidljivi, građani i dalje čekaju na dubinsko rješavanje problema komunalne djelatnosti. Hoće li biti moguće riješiti probleme u tvrtkama koje se bave komunalnom djelatnosti a kojih je čak pet u gradu? 

Da, kako sam često i ranije komunicirao, čudna je brojka od pet komunalnih poduzeća i to će se izvjesno mijenjati u budućnosti. Međutim, naglasak bih stavio na njihov rad, a ne na brojnost. To se upravo tiče vidljivosti odluka koje donosimo. Onoga trenutka kada nove uprave preuzmu poduzeća imaju zadatak staviti ih u maksimalnu funkciju. To je ono što sve građane najviša zanima, a naravno da ćemo se onda svi zajedno baviti brojem poduzeća, mogućnostima smanjenja broja itd. Važna nam je struka, nećemo odluke donositi ishitreno bez konkretnih analiza i pokazatelja.  

Mostar je trenutno veliko gradilište, obnavljaju se ulice, grad se “ušminkava”. Kad možemo očekivati dovršetak započetih radova i koji su još radovi u planu? 

Tako je, Mostar je veliko gradilište i zbog toga sam zadovoljan. Naravno, nisam nesvjestan da nam je možda i otežano svakodnevno prometovanje po gradu zbog toga, ali vrijedi strpljenja. Dugo smo svi zajedno čekali da se infrastrukturno Mostar pokrene, kada su u pitanju prometnice, dvorane, odvodnja. Postavili smo kao prioritet pokrenuti projekte koji su iz objektivnih razloga dugo na čekanju. Kada je u pitanju trajanje radova, siguran sam da ćemo ove, uvjetno rečeno, velike projekte poput avenije završiti u ovoj godini. Radi se osim toga rekonstrukcija pločnika, te brojni drugi projekti. Ovom prilikom molim građane za strpljenje, siguran sam da se isplati i da ćemo svi biti zadovoljni kada se radovi završe, bitno će poboljšati svakodnevni život u gradu. Kako sam već rekao, cilj je bio pokrenuti radove, u tom kontekstu u idućem razdoblju imamo cilj sve jasno komunicirati, ubrzati procese gdje je to moguće i onda će biti sve jednostavnije. Moguće je.  

Hoće li Grad u Vašem mandatu ulaziti u nekakve kapitalne investicije, poput dovršetka izgradnje sportske dvorane ili neke druge infrastrukturne projekte? 

Naravno, jako puno ideja i projekata svakodnevno dolazi na dnevni red. Naša ideja je podignuti na najvišu razinu sudjelovanje na europskim projektima i privlačenju stranih i domaćih investitora. Postoji u gradu služba Business servis centar (BSC) i tu imamo dosta posla, ali sam uvjeren da ćemo ostvariti rezultat. Jedna od možda i najzastupljenijih tema u javnosti dugi niz godina je sportska dvorana. Naravno da smo se odmah nakon stupanja na dužnost uhvatili dvorane i napravili analizu svih informacija koje imamo. Trenutno je prema mišljenju struke u fazi predprojektiranje i dobit ćemo prijedlog rješenja. Dosta stvari se promijenilo, prije svega infrastrukturno na lokalitetu gdje je započeta dvorana, tako da je potrebno novo rješenje, koje će biti u skladu s potrebama i mogućnostima. Dovest ćemo to do kraja, vrlo brzo ćemo javnosti prezentirati novi projekt.  

Mostaru vrlo malo nedostaje da postane jedno od najboljih mjesta za život ne samo u BiH, nego i šire. Što je potrebno učiniti da Mostar ostvari svoje potencijale? 

Zajedništvo, povjerenje i naporan rad. Vrlo jednostavno.  

Možda to na prvi pogled nije vidljivo, ali u Mostaru je prilično živa i jaka IT poslovna scena. Što Grad može učiniti da potakne daljnji razvoj te industrije? 

U pravu ste, često nismo svjesni što sve imamo u Mostaru. Grad ima ulogu koordinatora u povezivanju i suradnji svih industrija, posebno IT. Upravo prošli tjedan smo unutar programa Mostar Open City imali konferenciju “Mostar city of future and tehnology” na kojoj su sudjelovale tvrtke iz Mostara koje imaju nevjerojatan potencijal koji se odnosi na zapošljavanje ljudi, ali i privlačenje stranih partnera. Sretan sam da smo konstruktivni i proaktivni jedni prema drugima, osobno sam i na konferenciji kazao kako smo mi kao gradska uprava samo servis poduzetnicima i tako ćemo postupati. Bit ćemo partneri svakoj dobroj ideji i projektu, bez obzira iz kojega područja i djelatnosti dolazio.  

Mostar je godinama imao negativnu stigmu “grada slučaja”, no stvari se evo posljednjih mjeseci mijenjaju na bolje pa je prije nekoliko dana zamjenica šefa izaslanstva EU u BiH Ekaterina Dorodnova izjavila kako Mostar treba biti primjer drugim gradovima u BiH po svojoj inkluzivnosti, razumijevanju i dogovaranju različitih nacionalnih zajednica koje žive u gradu. Pokazuje li Mostar uistinu vlastitim primjerom kako bi se mogli urediti politički odnosi u BiH s obzirom na to da je balans političke moći u Mostaru jasan i da se niti jedna važna odluka ne može donijeti mimo volje političkih predstavnika jednog naroda? 

Siguran sam u to. Dogovor oko izbora u Gradu Mostaru i sve ono što je uslijedilo, kao i stanje koje danas imamo kada je u pitanju funkcioniranje vlasti je primjer za sve druge u Bosni i Hercegovini. Odluke koje donosimo, način na koji se donose, uključivost svih i nemogućnost da se bilo kome nameću odluke i predstavnici apsolutno je primjer. Mišljenja sam da je upravo okvir koji je postavljen, koji predviđa zastupljenost i otklanja bilo kakvu dominaciju najzaslužniji za stanje koje imamo. Nadam se da će politički akteri na višim razinama slijediti ovaj pozitivan primjer i da će i cijela država biti uređena na ovaj način.  

Koliko su politički odnosi s viših razina uteg oko vrata Mostaru i Mostarcima? U kolikoj je mjeri Mostar žrtva nefunkcionalnosti države BiH? 

Kada su u pitanju nadležnosti i funkcioniranje, jasno je da je jedinica lokalne samouprave ovisna o višim razinama vlasti. Tako je sa svim općinama i gradovima, pa i Mostarom. Živimo u istoj državi, sustav nadležnosti je takav kakav jest i moramo se tome prilagođavati. Često nismo sretni da ne možemo dosta procesa samostalno završiti jer bi onda bilo lakše operativno. Jedna od tema koje bih volio da su jasnije je pitanje deponije Uborak, koja je regionalna. Upravo taj prefiks regionalna govori da bi se općine i gradovi iz regije trebali također uključiti u rješavanje problema tamo. Ipak je to u javnosti percipirano kao mostarska deponije.  Međutim, nisam sklon pesimizmu, radije preuzmem odgovornost za onaj dio koji možemo napraviti. Ne treba se „vaditi” na višu razinu kada su komunalne teme u pitanju, tu smo da ih rješavamo. Kako od početka i govorim, naš zadatak u Gradu Mostaru je biti servis građanima, rješavati pitanja u svakodnevnom životu, a ne baviti se previše visokom politikom. 

Dnevnik.ba  

25. listopad 2021 13:25