StoryEditor
OPĆI IZBORI 2022.

Lidija Bradara za Dnevnik.ba: Hrvati će snagu pokazati izlaskom na izbore, a ne prebrojavanjem i prijetnjama ratom

Piše G.L.  /  24.09.2022., 12:21h

Cilj bošnjačkih stranaka da ‘potope‘ Središnju Bosnu nije od jučer, kao što nije od jučer ni težnja da Hrvate politički i pravno eliminiraju. Ako misle da ćemo se uplašiti prijetnji ratom, naoružanjem i prebrojavanjem, poručujem da nećemo, jer smo opstali na ovim prostorima u najtežim vremenima, rekla je za Dnevnik.ba Lidija Bradara, nositeljica liste Hrvatskog narodnog sabora BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Iako se, kako kaže, i ovi Opći izbori održavaju po neustavnom i nevažećem Izbornom zakonu, Bradara napominje kako je u pitanju „odlučujuća utakmica za Hrvate u BiH“. 

“Bošnjačke su stranke oduvijek pokušavali preko županijskih skupština nametnuti bošnjačkim glasovima izabrane Hrvate, u federalni Dom naroda. Na prošlim izborima pokušaj je bio da se to uradi preko Zeničko-dobojske županije, a na ovim preko Županije Središnja Bosna. Kandidati su visokopozicionirani što je dokaz da će se pokušati delegitimirati volja hrvatskog naroda u Središnjoj Bosni“, dodaje Bradara.

"Računica bošnjačkih stranaka da potope Središnju Bosnu neće uspjeti" 

Sigurna je, kako kaže, da takva 'računica'  neće uspjeti, jer su hrvatski birači u Središnjoj Bosni svjesni o kakvim se podlostima i manipulacijama radi. 

“U Središnjoj Bosni ćemo osigurati najmanje 10 zastupnika u županijsku skupštinu koji će biti legitimno izabrani i odražavati izbornu volju Hrvata, pod uvjetom, da se Hrvati odazovu na ove izbore, ali i da sam izborni proces bude korektan i da ne bude malverzacija s prebrojavanjem glasačkih listića“, napominje. 

Bradara podsjeća da su 2022. godinu, bošnjački dužnosnici najavili kao godinu konačnog obračuna s bh. Hrvatima, pa u tu svrhu i šalju poruke koje su odavno prešle svaku granicu pristojnosti, političkog dijaloga, kulture, tolerancije, ali i zdravog razuma. 

“Iako hrvatska javnost u BiH očekuje da reagiramo na svaku izjavu nekog od bošnjačkih političara što je razumljivo, problem je što su poruke, ne samo antidaytonske i antieuropske, nego se zapitam, kakva je to BiH, kakva se to država stvarno priželjkuje“, dodaje. 

"Snaga Hrvata je u dobroj izlaznosti" 

Dok drugi, kako kaže, zveckaju oružjem, snaga bh. Hrvata je u olovci i dobroj izlaznosti. 

“Dok šalju poruke mržnje, šovinizma, nacionalizma najgore vrste, dok populističkim porukama i ispraznim obećanjima pokušavaju uvjeriti da će doći građanska država, snaga Hrvata je u našoj izlaznosti, u olovci, da pokažemo da ćemo ostati za pregovaračkim stolom i boriti se za naša prava“, poručuje Bradara. 

Predizborna kampanja, ali i politike koje vode bošnjačke političke stranke, smatra Bradara, najviše štete donose BiH. 

“Otvoreno se negira Ustav, negira se postojanje Hrvata, lažiraju se i iskrivljuju povijesne činjenice, manipulira se sadašnjošću i stvarnim političkim uređenjem, sustavom, vrijednostima, a pritom, ne pokazuju nikakvu želju za onim što zovemo – zajednička budućnosti. Zato im poručujem, da će tim lažima i beskrupuloznim postupcima i planovima, najveću cijenu u konačnici platiti BiH“, ističe. 

Sve one koje birače uvjeravaju i prodaju im priče o tome da će preko noći biti uspostavljena građanska država, ističe, uvjeravam kako mi to već sada, na neki način imamo. 

“Zbog toga je i udar na Hrvate u političkom smislu – Dom naroda Parlamenta Federacije, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i hrvatski član Predsjedništva, tri institucije koje štite nacionalne interese i održavaju izbornu volju svakog od konstitutivnih naroda. Sve druge institucije, kao i Zastupnički domovi i federalnog i državnog Parlamenta funkcioniraju po principu – jedan čovjek jedan glas, a da ne govorimo o općinskim i gradskim vijećima“, dodaje. 

Nada se, kako kaže, da je i visoki predstavnik, Christian Schmidt, svjestan ovog, ali i činjenice da će se izborni rezultati neće moći implementirati. 

"Schidmt će najviše pomoći BiH ako poništi odluke svojih prethodnika" 

“HNS BiH je protiv intervencija visokog predstavnika, i ne samo sada, nego uvijek bio. Bh. demokracija se mora razvijati sama od sebe, mora postojati dogovor unutar same BiH, a ne neprestano prizivati OHR da intervenira pa onda kada se jednom neka potencijalna odluka ne slaže s političkim planovima, prosvjedovati“, ističe. 

Schmidt će, dodaje, BiH najviše pomoći ako poništi odluke svojih prethodnika koje se odnose na Ustav Federacije i Izborni zakon.

“Time bi se, ne samo vratila ravnopravnost i suverenitet Hrvatima, nego i sama BiH u ustavne okvire“, smatra Bradara. 

Na koncu razgovora poručuje i poziva bh. Hrvate na izlazak na Opće izbore 2. listopada 2022. godine. 

“Naša snaga je u olovci, a izlazak na izbore bit će najbolji hrvatski odgovor na otvorene planove da nas eliminiraju“, zaključila je Lidija Bradara, nositeljica liste  HNS-a za Zastupnički dom Federacije BiH.

22. srpanj 2024 04:00