StoryEditor
OPĆI IZBORI 2022.

Krišto za Dnevnik.ba: HNS će na izbore jer se samo kroz institucije možemo boriti za Hrvate u BiH

Piše G.L.  /  13.05.2022., 12:47h
Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH moraju sudjelovati u političkim procesima jer se samo kroz institucije vlasti mogu boriti za politička prava Hrvata u BiH, izjavila je za Dnevnik.ba Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

“HNS BiH će sudjelovati na izborima jer se samo kroz institucije vlasti može boriti za prava Hrvata“ 

“Na Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora BiH zauzet je zajednički stav, pratit ćemo izborni kalendar i sve ono što je definirano Izbornim zakonom BiH, a paralelno s tim i dalje ćemo ulagati maksimum napora da se dođe do rješenja i osiguraju zakonski uvjeti za provedbu izbora. Bez obzira na sve anomalije kada je u pitanju ovaj izborni proces, upravo izlaskom na izbore kroz zajedništvo unutar Hrvatskog narodnog sabora možemo pokazati i dokazati da su Hrvati konstitutivan narod u BiH i da je Bosna i Hercegovina jedino moguća kao država tri konstitutivna naroda i drugih koji u njoj žive”, rekla je Krišto za Dnevnik.ba. 

“Nema ni pravnih ni političkih uvjeta za provedbu izbora, a ni izbornih rezultata“ 

Iako su Opći izbori ove godine raspisani sukladno Izbornom zakonu BiH, Krišto ističe da je činjenica da ih je raspisalo nelegalno tijelo koje se naziva Središnjim izbornim povjerenstvom i to u trenutku kada nema ni pravnih ni političkih uvjeta za provedbu samog procesa, a ni izbornih rezultata. 

“Zbog neustavnih odredbi Izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH svojom odlukom stavio van snage, a koje govore o izboru izaslanika u Dom naroda, ne postoje niti pravni niti politički uvjeti za implementaciju izbornih rezultata i provedbu izbornog procesa na demokratičan i transparentan način“, kazala je Krišto. 

Zakonski uvjeti za provedbu izbora odnosno implementaciju izbornih rezultata ne postoje, dodaje Krišto, zato što je Ustavni sud BiH Odlukom neustavne odredbe Izbornog zakona BiH koje govore o popuni Doma naroda stavio van snage.

“Jedina adresa za pronalazak rješenja i stvaranja zakonskih uvjeta za provedbu izbora kako bi cijeli proces bio demokratski je Parlamentarna skupština BiH zbog čega je Klub Hrvata u Domu naroda u parlamentarnu proceduru dostavio prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona sukladan Ustavu BiH i koji u okviru postojećeg Ustava nudi rješenje za presudu po apelaciji Ljubić“, ističe Krišto i dodaje kako  „po već uhodanoj matrici, predstavnici bošnjačkog naroda čine sve da do rješenja ne dođe kako bi zadržali status quo i proveli svoju namjeru stvaranja unitarne države što je suprotno ustavnoj strukturi BiH i što u konačnici dovodi u pitanje opstojnost i budućnost BiH“. 

“Aktualni saziv SIP-a imenovan protuzakonito“ 

 Iako je procedura izbora i imenovanja članova SIP-a precizno propisana Izbornim zakonom što znači da izbor njihovih članova provodi povjerenstvo i to javnom procedurom, trenutni saziv nije ni legalan ni legitiman. 

“Povjerenstvo za izbor i imenovanje članova SIP-a, čim su se stekli zakonski uvjeti, započelo je s radom i raspisalo Javni natječaj za izbor i imenovanje članova SIP-a. Bez obzira na to što je javni natječaj bio u tijeku samo dan poslije na 7. sjednici Zastupničkog doma PS BiH 11. ožujka 2020. godine na prijedlog političkih stranaka (SDA, DF-a, SDS-a i PDP-a) mimo svih zakonskih procedura imenovani su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH“, objašnjava i dodaje da su članovi SIP-a predloženi od strane političkih stranaka i imenovani bez ikakvih kriterija. 

O bivšim kadrovima Alijanse i Platforme: Njihovi stavovi govore o njima 

Krišto je komentirala i nastupe Živka Budimira, Bože Skopljakovića, Zvonka Jurišića i drugih kadrova Alijanse za promjene i Platforme koji se sada otvoreno nude Bakiru Izetbegoviću, a koji su mahom govorili da bi 'treći entitet bio poguban za bh. Hrvate'. 

“Njihovi nastupi i stavovi govore sve o njima. Nova 'Alijansa' ili 'Platforma' može biti nečija želja, ali uvjerena sam da će Hrvate predstavljati njihovi legitimni predstavnici i stranke okupljene oko HNS-a BiH“, kazala je Krišto u razgovoru za Dnevnik.ba. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:23