StoryEditor
iHome i iForm

Ilija Bukovac: U Širokom Brijegu želimo proizvoditi električna vozila

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  13.01.2022., 11:00h
Ilija Bukovac izvršni direktor tvrtke iHome d.o.o u razgovoru za Dnevnik.ba govorio je o misiji, viziji i ciljevima tvrtki iHome i iForm koje su sestrinske tvrtke, a nalaze se u Širokom Brijegu. Gospodin Bukovac pojasnio nam je što je Tropos i koji su njegovi ciljevi, dotaknuo se zelene tranzicije u Bosni i Hercegovini, partnera s kojima žele surađivati... Otkrio nam je kako je biti izvršni direktor uspješne tvrtke na području Bosne i Hercegovine, podijelio je savjet za mlade koji žele biti uspješni u svom poslu.

Koji su misija, vizija, ciljevi tvrtke i čime se bavite?

Ako pitate za tvrtku iForm d.o.o misija je nastaviti raditi projekte kvalitetno i odgovorno te zadržati standard kvalitete koji smo stekli s godinama. Tvrtka se bavi proizvodnjom alata i dijelova za renomirane Njemačke proizvođače vozila kao što su: Audi, BMW, Mercedes i PSA grupacijom. Tvrtka je nastala prema ideji da budućnost pripada električnim automobilima. iHome d.o.o. je prvi na tržištu koji nudi multifunkcijsko električno vozilo. Glavna djelatnost tvrtke iHome d.o.o je usluga prodaje Tropos električnih gospodarskih vozila na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Makedonije.

Koji su planovi tvrtke za budućnost?

Tvrtka iForm d.o.o je establirano ime. Cilj iHome d.o.o je proizvoditi vozila u Širokom Brijegu, koja trenutno distribuiramo na području regije Balkana.

image

Tropos Motors

TROPOS MOTORS -

Nedavno ste predstavili Tropos možete li nam reći što je Tropos i koji mu je cilj?

Tropos je električno, kompaktno i svestrano vozilo na četiri kotača koje je dio digitalnog ekosustava. Vozilo koje je kompaktno od 1.40 metra, a dugo je 3.70 metra i visoko je 1.90 metara idealno je elektroničko vozilo za tvorničku i gradsku logistiku. Tropos ABLE dizajniran je kao električno vozilo u kojem su koordinirane sve komponente: lagani okvir vozila izrađen od specijalnog čelika visoke čvrstoće koje je otporno na koroziju, lako manevriranje zahvaljujući preciznoj stražnjoj osovini te kočnice na sva četiri kotača koje omogućuju vozilu sigurno zaustavljanje.

Zahvaljujući pametnom skladištenju podataka, klijenti jednostavno rade na podacima o planiranju ruta, pregledu i planiranju, upitima o korištenju vozila poput kilometraže, razine i dosega baterije, sljedeća planirana upotreba, oštećenjima koja se online zabilježavaju , stanje popravaka za vozila koja su trenutno na popravku, pregled prijavljenih oštećenja, procjenama i pregledima učinkovitosti troškova. Također možemo prilagoditi vaša Tropos vozila zajedno s vama!

Zahvaljujući tihom radu električnog motora od 10 kW, Tropos ABLE radi gotovo bez buke i lokalno bez emisija. Subjekti koji na terenu imaju koristi od Tropos ABLE su: gradovi, Zoološki vrtovi, zabavni parkovi, industrijska mjesta, hotelski resorti, parkovi, naselja, poljoprivreda, gradska logistika, poljoprivredne trgovine i mnogi drugi.

Partnere koje želimo za suradnju su: lokalni partneri na području proizvodnje, servisa i montaže kao i distribucije iz područja specijalne konstrukcije vozila, organizacije za planiranje javnog prometa te upravljanje mobilnošću u gradovima, javna komunalna poduzeća, Smart city inicijatore, te industrijska poduzeća.

Imate li u planu proširiti svoju tvrtku na svjetsko tržište?

Tropos Motors je aktivan na sjeverno američkome tržištu sa sjedištem u Kaliforniji, na europskome tržištu pod vodstvom Mosolf grupacije u Njemačkoj te kao već rečeno na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Makedonije pod našim vodstvom.

image

Tvrtka iForm

IFORM -

Znamo da su električni automobili budućnost imate li u planu proizvesti novi električni automobil koji će služiti ljudima u osobne svrhe kao što Rimac proizvod?

Gospodin Mate Rimac proizvodi sportsko električno vozilo i drago nam je što je uspio nastaviti suradnju s drugim brendovima. Tropos Able je namjensko vozilo i služi ljudima u vlastite svrhe. Ako mislite na putničko vozilo, ne planiramo razvoj istoga. Trenutno radimo na razvoju dva nova modela koja na tržište dolaze u KW27 2022 godine.

Kako će ići zelena tranzicija u Bosni i Hercegovini, hoće li napredovati da sebi građani Bosne i Hercegovine mogu priuštiti takav automobil?

Nažalost još uvijek nemamo sufinanciranje od strane države, te je zbog toga otežana kupnja gospodarstvenicima. U siječnju nudimo povoljne načine financiranja te ćemo tako potaknuti “zelenu tranziciju” u našoj državi.

Što su idući projekti tvrtke iHome?

Tropos Motors i njegovi modeli su u razvoju i suradnji s matičnom firmom iForm d.o.o i Mosolf grupacijom.

Kolika je odgovornost biti izvršni direktor uspješne tvrtke?

Kada dobijete povjerenje vlasnika za tako veliki projekt, te mjesto izvršnoga direktora za područje osam država naravno da je i odgovornost velika.

Kolege iz uprave rade vrlo odgovorno i pedantno, zato bih dodao da bez njihovih poslovnih sposobnosti funkcioniranje tvrtke ne bi bilo tako učinkovito.

image

Tropos Motors

TROPOS MOTORS -

Što svojim zaposlenicima nudite i koliko trenutno zaposlenika imate?

Tvrtke trenutno imaju 100 zaposlenika, uključujući i vanjske suradnike kojih čine 120 radnika.

Koja je definicija uspjeha i koji je Vaš životni moto?

Ključno je za svakoga da je marljiv. Red, rad i disciplina su po meni ključni za ostvarivanje cilja, ali i sebe. Ako pitate za "business development", u pravo vrijeme raditi ključne ali sigurne korake.

Imate li savjet za mlade koji žele postati uspješni u svom poslu?

Smatram sebe mladim. Stremiti ka tomu da radite ono što volite, najbolje što možete.

„Sva budućnost vam je pod šeširom“ - John Oldham.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 04:38