StoryEditor
Nositelj liste HDZ1990 za skupštinu PŽ

Franjo Blažanović: Tražit ću rješenja za probleme iseljavanja i oživljavanja posavskog gospodarstva

Piše Matias Zečević  /  28.09.2022., 10:40h

Nositelj liste za Skupštinu Posavske županije, Franjo Blažanović iz HDZ-a 1990, govorio je za naš portal o programu te stranke za Opće izbore, iseljavanju mladih te podršci Borjani Krišto za člana Predsjedništva BiH.

1.Koji je motiv jednog mladog čovjeka za ulazak u politiku?

Motiva za moj osobni angažman u politici je jako puno s obzirom  na vrlo kompleksnu društveno političku situaciju kako na lokalnoj razini tako i u Bosni i Hercegovini općenito. Smatram da svojim dosadašnjim radnim iskustvom te stečenim znanjem kroz formalno i neformalno obrazovanje mogu doprinijeti pokretanju gospodarske revitalizacije usmjerene prema našim radnicima i poboljšanju njihovog položaja.

2. Koji su po Vama glavni problemi u Posavini i na što će HDZ 1990 posebno obratiti pozornost?

Iseljavanje mladih i loša gospodarska slika su najveći problemi Županije Posavske.Teško mi je gledati sve lošiji položaj mladih osoba, prespektivu koja se nudi sa sve težim uvjetima života i rada u okruženju. Strateška rješenja, iako se o njima često govori, još su na čekanju u mnogim lokalnim zajednicama. Poražavajuće je gledati da su mladi prepušteni sami sebi bez konkretnih rješenja koja bi utjecala na smanjenje negativnih trendova iseljavanja. Mladi u ovakvim ekonomskim okolnostima sve češće i lakše donose odluku mijenjati svoje okruženje i tražiti neke bolje prilike.

3. Ukoliko dobijete povjerenje građana, kako se planirane boriti protiv iseljavanja mladih i školovanih ljudi iz Posavine. 

Kada dobijem povjerenje građana zalagati ću se za sustavno rješavanje položaja mladih na području Županije Posavske koji su temelj društvene zajednice. 

Zagovarat ću ekspanzivnu populacijsku i socijalnu politiku koje imaju za cilj povećanje broja stanovnika i ostvarenja opće i pojedinačne dobrobiti građana. Zalagat ću se za osiguravanje svih preduvjeta kako bismo potaknuli nove investicije i udio stranog kapitala u oporavak gospodarstva. Na taj način se potiče proizvodnja, zaposlenost i primjena novih tehnologija koje će omogućiti opći rast i razvoj koji bi mogao zadržati mlade ljude na ovom području. 

4. Sve političke stranke koje se nalaze u ovoj izbornoj utakmici predstavile su svoj program. Što je ono u programu HDZ-a 1990 u Posavini što vas razlikuje od drugih političkih opcija?

HDZ 1990 je narodna stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskog naroda ali i drugih građana BiH, čiji se program temelji na načelima demokracije i vrijednostima koje su u tradiciji hrvatskog naroda. Program HDZ-a 1990 za opće Izbore koji su pred nama usmjeren je na davanje rješenja a ne obećanja. Mogu slobodno reći da je HDZ 1990 jedina slobodnjačka stranka jer promiče ideju i sustav slobode za svakoga i svugdje.

5. Kandidatkinja za Predsjedništvo BiH, Borjana Krišto, zajednički je kandidat HNS-a BiH, kojemu pripada i vaša stranka. Pozivate li svoje glasače da na izborima podrže gospođu Krišto?

HDZ 1990 je stranka koja promovira i gradi jedinstvo hrvatskih političkih stranaka oko vitalnih hrvatskih nacionalnih pitanja u Bosni i Hercegovini. 

Po pitanju izbora budućeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, HDZ 1990 je zauzela jasan stav prema kojemu gospođa Krišto ima bezuvjetnu podršku naših glasača s ciljem zaustavljanja političkih procesa koji vode ka gubljenju konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Zajedničkim snagama nastojimo osigurati Hrvatima punu ravnopravnost i legitimno predstavljanje hrvatskog naroda.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 16:38