StoryEditor
IZASLANIK U FEDERALNOM PARLAMENTU

Džeba za Dnevnik.ba: SIP je političko tijelo SDA i DF-a, provode ustavno nasilje

Piše G. Lujanović  /  07.05.2022., 09:40h
Rezultati Općih izbora neće se uopće moći provesti jer za to nemamo pravila, ne postoje odredbe Izbornog zakona za provedbu izbora jer ih je pobrisao Ustavni sud BiH koji je ranije pobrisao odredbe za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. Ovakav SIP BiH može svašta uraditi isto i kao što je raspisao izbore iako nema uvjeta za to. To je čin sile, ustavnog nasilja, rekao je za Dnevnik.ba Damir Džeba, izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH

Izbori u BiH sa neustavnim Izbornim zakonom – ustavno nasilje

Kada god smo, dodaje Džeba, imali silovanje Ustava i zakona izrodile su se najgore i najkorumpiranije vlade u povijesti BiH – vlade tzv. Alijanse za promjene i Platforme i to uz potpore viokih predstavnika.

“Središnje izborno povjerenstvo (SIP) nije i ne može biti zakonodavac niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. SIP nije izabran i imenovan sukladno odredbama Izbornog zakona BiH. Ako se Izborni zakon ne bude izmijenio sukladno prethodnim točkama  i unatoč tome u tim uvjetima budu raspisani i provedeni Opći izbori, HNS će ih smatrati suprotnim slovu Ustava te duhu i načelima Daytonskog mirovnog sporazuma. Takvom postupku predstavnici HNS-a suprotstavit će se svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.Kojim pravnim i političkim sredstvima će to biti odlučit će HNS BiH“, rekao je Džeba.

SIP je političko tijelo SDA i Demokratske fronte

Izborni zakon BiH je još uvijek bez odredbi za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije nakon što ih je Ustavni sud BiH pobrisao jer su neustavne, diskriminatorne i nedemokratske.

“Potpuno isti slučaj smo imali i za Mostar te Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH) nije raspisivalo izbore za Mostar 8 godina. Sad se SIP BiH potpuno drugačije ponaša, nema isti pristup, te je postalo svojevrsno političko tijelo SDA i DF-a, a predsjednik SIP-a je na dan raspisivanja izbora davao skandalozne i političke izjave. Što se tiče izlaska na izbore konačan stav će donijeti Predsjedništvo HNS-a BiH sukladno zaključcima sa zasjedanja Sabora HNS-a BiH“, izjavio je Džeba.

Postoje svi uvjete, dodaje Džeba, da visoki predstavnik nametne Izborni zakon sukladno odluci Ustavnog suda BiH U-23/14 i sukladno presudama Europskog suda za ljudska prava.

“Izbornim zakonom koji je ustavan, demokratski i europski bi se stvorili uvjeti za pravilne, pravedne i poštene izbore koji odražavaju standarde parlamentarne demokracije i legitimnog političkog predstavljanja“, dodaje.

“Visoki predstavnik treba nametnuti izborna pravila koja nedostaju u Izbornom zakonu BiH“

S obzirom da je BiH u pravom i političkom smislu, ističe Džeba, protektorat međunarodne zajednice, najbolje za BiH, u ovom trenutku, bi bilo da se nametanjem popune izborna pravila koja nedostaju u Izbornom zakonu BiH.

“Nejasno je zašto OHR ne radi na pomirenju Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH nego otvoreno svojim djelovanjem dodatno pravi razdor omogućujući da Bošnjaci ponovno, kroz neustavni i nedemokratski izborni procesi, opet biraju Hrvatima političke predstavnike“, ističe.

Nametanjem provedbe odluke Ustavnog suda BiH,  vezane za izborni zakon, a već ih preko stotinu nametnutih, tvrdi Džeba, izbjegla bi se priča proglašavanja izdajica 'probosanskih snaga' ili bošnjačkih stranaka koje bi poštovale i provele odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

“Hrvatima se otvoreno i javno prijeti. Negiraju se stravični ratni zločini Armije BiH nad Hrvatima u BiH. Generali Armije BiH su i pravomoćno presuđeni za ratne zločine a negiraju ih bošnjački politički predstavnici u vlasti te otvoreno pozivaju na rat“, dodaje

Za sve ovo, tvrdi Džeba,  nema jasne i nedvosmislene osude bošnjačkih radikalnih političara od strane međunarodne zajednice na način kako kritiziraju i osuđuju Hrvate i Srbe po istom osnovu.

“Radikalne bošnjačke stranke su već najavile organizirani izborni proces kako bi opet Hrvatima izabrali političke predstavnike po starom neustavnom i pobrisanom Izbornom zakonu“, rekao je.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 15:20