15.07.2021., Zagreb - Na konferenciji za medije zastupnik Mato Frankovic kometirao je nove antiepdemijske mjere u Dubrovniku.rPhoto: Patrik Macek/PIXSELLPATRIK MACEK/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
MATO FRANKOVIĆ

Dubrovački gradonačelnik za Dnevnik.ba: Pelješki most omogućit će razvoj Neuma, a zračna luka u Trebinju je politički projekt Srbije

Piše G.L.  /  10.06.2022., 08:38h

Republika Hrvatska je članica Europske Unije, članica NATO saveza te naša sigurnost nije ničim ugrožena, ali pozivi na zveckanje oružjem nikada ne zvuče ugodno i takve izjave za rezultat mogu prouzročiti, ako ništa drugo, privremenu percepcijsku štetu nesigurne zone, rekao je za Dnevnik.ba Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Svatko onaj tko zaziva rat prvenstveno se mora prisjetiti da smo ne tako davno imalirat, ističe Franković, koji je odnio brojne živote i od kojeg se svi skupa još uvijek nismo oporavili.

“Davno je u Dubrovniku rečeno da je rat poguba ljudske naravi, stoga za takve izjave i političare koji im pribjegavaju ne bi trebalo biti mjesta u javnom medijskom prostoru jer svojim takvim izjavama štete svima, a prije svega Bosni i Hercegovini“, izjavio je. 

Franković je istaknuo i vjeruje da će Pelješki most, nakon dugo godina čekanja, omogućiti građanima Hrvatske povezivanje s ostatkom države, a bez prolaska granice. 

“Osnovna funkcija mostova jest da povezuju ljude i obale pa će tako i ovaj most. Siguran sam da će benefiti mosta biti i značajni po gospodarstvo Pelješca i cijelog juga Hrvatske, a uvjeren sam i da će Neum konačno 'prodisati' tako da prestane biti tranzitni grad te da se razvija u punom smislu kao turističko odredište“, rekao je Franković. 

Gledajući ekonomske razloge izgradnje navedene zračne luke, oni jednostavno nepostoje. A ako izostaju ekonomski razlozi, onda se jedino nameću politički motivi. Tu moju tvrdnju potvrđuje i činjenica da Republika Srbija investira u zračnu luku na teritoriju druge države. Koji je interes Republike Srbije za investiciju u ekonomski neodrživu zračnu luku u BiH, ako to nije politički?

Gradonačelnik Dubrovnika osvrnuo se i na položaj bh. Hrvata i kazao kako „onemogućavanje izbora svojih predstavnika prije svega na mjesto jednog od tri člana Predsjedništva BiH jest poništavanje svega onog što bi BiH  trebala biti. 

“Pojedine političke strukture u Bosni i Hercegovini, a pritom mislim na SDA i Bakira Izetbegovića, ne razmišljaju državnički i u interesu budućnosti Bosne i Hercegovine nego se isključivo vode parcijalnim stranačkim interesima, a to je pogrešno“, dodaje Franković. 

Republika Hrvatska maksimalno radi u okviru svojih mogućnosti na zaštiti interesaHrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, istaknuo je.

“Neprovođenje izbornih zakonskih izmjenamože se definirati kao političko, ali i pravno, nasilje nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini“, rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik za Dnevnik.ba 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:43