StoryEditor
predsjednica hrvatskog kluba u parlamentu bih

Bradara za Dnevnik.ba: Zbog federalnog Doma naroda moramo na izbore, jedina obećanja koja bošnjačka politika ispunjava su ona o političkom nasilju nad Hrvatima

Piše G. Lujanović  /  03.06.2022., 11:51h

Razumijem i dijelim frustracije našeg naroda, ali izlazak na izbore i pod ovakvim uvjetima manje zlo od njihova bojkotiranja. Politički predstavnici Hrvata pokušali su i dalje pokušavaju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se promijenio Izborni zakon BiH. Od toga kao ni od stvarne jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH ne smijemo odustati, za ostvarenje ova dva cilja za koje smo dobili potporu i imamo legitimitet hrvatskog naroda, rekla je za Dnevnik.ba Lidija Bradara, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Pozicije u vlasti koje pripadaju Hrvatima, ističe Bradara, lako će se popuniti i to glasovima Bošnjaka, a izlaskom na izbore može se spriječiti izborni inženjering koliko je to u našoj moći.

“Da bismo bili ravnopravni s druga dva naroda u BiH, moramo izaći na izbore i još jednom potvrditi legitimitet predstavljanja hrvatskog naroda, sve to možemo realizirati samo ukoliko budemo ravnopravan sugovornik političkim predstavnicima Bošnjaka i Srba“, ističe.

"Bojkot izbora je spominjan kao opcija unutar HNS-a, ali nema drugog načina nego ići na izbore" 

Bojkot Općih izbora 2022. godine jest, dodaje, spominjan kao opcija unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH, ali je odlučeno da se na izbore ide kako bi se spriječilo, koliko je to moguće, gaženje izborne volje hrvatskog biračkog tijela.

“Svjesni smo da ljude neće biti lako motivirati, da je beznađe kao posljedica gaženja političkih prava hrvatskog naroda u BiH učinilo svoje. Ljudi su s pravom ogorčeni i razočarani u politiku i političare općenito, u cjelokupnu situaciju. Svi smo mi razočarani. Trenutno nema drugog načina, politička borba i dalje traje, paralelno s izborima nastavljamo raditi na našoj poziciji političkog naroda no bez sudjelovanja u izbornom procesu, to će biti nemoguće“, izjavila je Bradara.

SIP se treba vratiti u zakonske okvire

Središnje izborno povjerenstvo čiji su članovi imenovani nezakonito trebalo bi se najprije vratiti u zakonske okvire. Teško je vjerovati da tijelo imenovano tako, nezakonito, može raditi zakonito. Nije jasno čime se njihovi članovi vode, u što su se to konkretno pouzdali, ali je jasno da se radi o većem planu, sustavnom djelovanju 'samoproglašenih patriota' i njihovoj neutaživoj žeđi za prevlasti.

"Umjesto praznik demokracije, izbori su prijetnja političkoj stabilnosti" 

U BiH je sve, smatra, prijetnja političkoj stabilnosti pa i izbori koji bi trebali biti praznik demokracije.

“Tako će biti sve dok ne postignemo dogovor koji će uvažavati prava svih naroda, uključujući i hrvatskog, kao i ostalih u BiH. Na tom su tragu i presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava koje se moraju provoditi, a ne prema njima se odnositi po principu 'švedskog stola', uzimam što mi se sviđa“, istaknula je Bradara i dodala kako bi neki prijedlozi europskih dužnosnika o uređenju BiH u njihovim zemljama bili nezamislivi.

“Zato bi nam svima bilo bolje da se pozabavimo sami sobom i pokušamo dogovoriti. Nažalost, za to očito nema iskrene namjere. Bez izmjena Izbornog zakona ova zemlja nema šansu opstati i mislim da je to sve jasnije i domaćoj kao i međunarodnoj političkoj javnosti. Nažalost, druga strana ima neke svoje ciljeve koji su suprotni onoj srži 'dejtonske BiH'“, ističe.

"Postoji plan da se bošnjačkim glasovima popune mjesta hrvatskih izaslanika iz Središnje Bosne" 

Jedno od rijetkih obećanja koje ispunjavaju bošnjački dužnosnici, tvrdi Bradara, je najavljeni obračun s Hrvatima 2022. godine na izbore,barem prema sadašnjoj situaciji.

“Nadati se da do konačnog obračuna ipak neće doći jer on u konačnici znači i kraj ovakve BiH. Unatoč svemu vjerujem da će glas razuma biti jači od mržnje, netrpeljivosti i oduzimanja političkih prava. Sigurna sam da će rezultat stranaka okupljenih oko HNS biti najbolji odgovor“, izjavila je.

Vjeruje i da postoji plan da se na Općim izborima 2022. godine zauzmu mjesta hrvatskih izaslanika u Domu naroda iz Županije Središnja Bosna.

“Bošnjačka politika od toga nikad nije odustala, pogotovo u situaciju narušenog povjerenja koje imamo koje imamo zbog političkog nasilja nad Hrvatima. Situacija u Županiji Središnja Bosna je takva da smo mi svjesni opasnosti nametanja i zauzimanja pozicija koje pripadaju Hrvatima i poduzet ćemo sve da ih spriječimo zakonitim i legitimnim sredstvima. Jedna od njih je i legitimitet na izborima“, dodaje.

Očekujemo da Milanovića i Plenkovića borba za bh. Hrvata ujedini

Hrvatski predsjednik, Zoran Milanović, prepoznao je opasnost u kojoj se nalaze bh. Hrvati, a način na koji on to iskazuje drugačiji je od neke retorike na koju smo naviknuti. Važno je da hrvatski predsjednik i predsjednik hrvatske Vlade, premda im je odnos narušen, imaju jasne stavove oko položaja bh. Hrvati. Nadamo se da će ih ta borba u budućnosti ujediniti jer će tako i pomoć nama biti učinkovitija. Kao što se od BiH očekuje da govori jednim glasom na putu ka EU, tako i mi očekujemo jedinstven stav hrvatskih političara po pitanju BiH i položaja hrvatskog naroda i BiH.

"Ako se Dom naroda 'popuni' bez legitimnih predstavnika Hrvata, to će biti naš kraj" 

Iako je, inače u ovim pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH, fokus bio na Predsjedništvu BiH, Bradara ističe da je institucija federalnog Doma naroda puno veći problem.

“Zbog popunjavanja Doma naroda inzistiramo na izlasku Hrvata na izbore, jer ako se Dom naroda Parlamenta FBiH 'popuni' bez legitimnih predstavnika Hrvata, to će biti naš kraj“, zaključila je Lidija Bradara, predsjednika Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH, u razgovoru za Dnevnik.ba 

Dnevnik.ba 

23. srpanj 2024 12:01