StoryEditor
DOPREDSJEDATELJ ZASTUPNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH

Bošković za Dnevnik.ba: Američka i europska administracija shvaćaju meritum reforme Izbornog zakona, bošnjačka politika treba odbaciti iluzije o dominaciji nad Hrvatima

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  17.03.2022., 08:40h
Racionalan pristup bi bio da bošnjačka politika odbaci iluzije koje ima o dominaciji. Unitaristička retorika kojom su pristupali svom biračkom tijelu je promašen koncept i tu vidim najveći problem unutar bošnjačkog korpusa – kako nakon dva desetljeća radikaliziranja, objasniti da je jedini model Bosne i Hercegovine puna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i njihovo legitimno predstavljanje. Diskriminacija i politička nametanja su već jednom viđena u bivšim sustavima kakav je bila Jugoslavija. To je neodrživo i potencijalno opasno, rekao je za Dnevnik.ba Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Bošković očekuje da će ovih dana doći do konačnog dogovor oko najvažnijeg političkog pitanja u postdaytonskoj BiH.

“Previše se s ovom državom eksperimentiralo u posljednja dva desetljeća. Vrijeme je da konačno ti eksperimenti o dominaciji većine u jednoj multinacionalnoj državi koji je vode u sunovrat, postanu prošlost. Takvo što je neodrživo i to svi međunarodni partneri, čiji je angažman u ovom kontekstu prijeko potreban, uviđaju“, istaknuo je Bošković.

Sve ono na što su hrvatski predstavnici pozivali, postalo je, dodaje, kristalno jasno, osobito u kontekstu novih događanja na europskom tlu.

“Američka i europska administracija shvaćaju meritum problema, a rješenja koja nude Hrvati prihvatljiva su svima“

“Izborni zakon koji reflektira ustavnopravno uređenje političkog sustava proizašlog iz Daytonskog mirovnog sporazuma jedini je garant održive i funkcionalne BiH i njezinih institucija. Konstitutivnost triju naroda i legitimnost političkog predstavljanja ugrađena u Daytonu je temelj svega. Američka i europska administracija shvaćaju meritum problematike, a rješenja koja je ponudila hrvatska strana su apsolutno prihvatljiva svima“, rekao je.

Dom naroda je, napominje Bošković, ostao zadnja institucionalna barijera koja sprječava dominaciju Bošnjaka nad Hrvatima.

“Simetrija oba doma parlamenta stvara ravnotežu i neutralizira demografsku brojnost Bošnjaka u Federaciji i odnosima snaga koju imaju u Zastupničkom domu. Volja sva tri konstitutivna naroda mora biti implementirana u punom kapacitetu i zbog toga Bošnjaci žele narušiti taj balans. Dom naroda neće biti reduciran u svom institucionalnom smislu na bilo kakav način. To smo nebrojeno puta istaknuli da o tome nema pregovora“, dodaje.

Bošković napominje kako formalno-pravo uvjeti za održavanje Općih izbora u ovom trenutku ne postoje jer su odredbe Izbornog zakona o načinu popunjavanja federalnog Doma naroda su izbrisane, automatski ne postoje ni preduvjeti za popunjavanje državnog Doma naroda.

“Nema uvjeta za održavanje izbora“

“U prijevodu ne postoje minimalni uvjeti za implementiranje biračke volje. Jasna je intencija bošnjačkih stranaka da u ovakvom statusu quo ulogu zakonodavca preuzme nelegalni SIP. To je nedopustivo. Konkretna, provediva i održiva rješenja su na stolu. Jasno je da do početka svibnja ima dovoljno prostora, da se konačno rješenje i dogovor implementiraju u punom kapacitetu“, istaknuo je.

Središnje izborno povjerenstvo je, mišljenja je Bošković, izabrano nelegalno, protuzakonito, bez javnog poziva i mimo svih propisanih procedura.

“Riječ je o politički instuiranom tijelu koje ima svoju svrhu i cilj. SIP je tijelo koje mora jamčiti validnost izbornog procesa, a ne utjecati na njega na bilo koji način. Lokalni izbori 2020. su bili opomena da integritet SIP-a moramo vratiti u okvire pravne države“, rekao je.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:36