StoryEditor
vijećnica gv mostar

Boška Ćavar: Moji politički neprijatelji su svi koji su stavili osobne interese ispred interesa Mostara i Mostaraca

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  26.03.2022., 09:19h
Neovisna vijećnica Grada Mostara Boška Ćavar u razgovoru za Dnevnik.ba govorila je kako se odlučila baviti politikom, podržava li politiku Naše stranke na državnoj razini, ženama u politici. Otkrila nam je tko joj je neprijatelj u politici a prokomentirala je medijske natpise kako napušta politiku. Ćavar je poslala poruku i mladima kojima se žele baviti politikom.

Kako je biti političarka u Mostaru?

Politika se počela baviti mojim i životima mojih susjeda na najgrublji način. Bespravna gradnja je bila razlog mog ulaska u politiku ali nije puno pomogla. Ponekad jako teško, građani traže pomoć a ne možete pomoći. Meni osobno to najteže pada,a toliko je problema u Gradu. Znamo kako žive građanke i građani ako ja kao Vijećnica ne mogu doći do odgovora ili rješenja na neka pitanja. Reći ću samo da su problemi koje lokalna vlast mora rješavati nagomilani, a da se dobre namjere i dobra rješenja nastoje kompromitirati  i opstruirati na razne načine. Naravno, bilo bi lako te probleme riješiti da je više političarki i političara kojima su u interesu rješenja, a ne zataškavanje problema. Za sada nas je malo takvih, ali se nadam da će se pomak osjetiti već od ovih općih izbora u listopadu  jer je mnogo građana danas svjesnije da nam samo promjena političke klime garantira  opstanak ovdje.

Kako je došlo do toga da se piše da ste napustili Našu stranku?

Ako ikada napustim Našu stranku ja ću to objaviti na društvenim mrežama  kao što sve objavim. Portali koji ne mogu da mi oproste izbor Hrvata za gradonačelnika kojeg nisam ja birala (ja sam birala Irmu Baraliju koja je Bošnjakinja), a ne Bošnjaka kojega su oni željeli da se brinu o svakoj mojoj izgovorenoj riječi, a onda sami donose zaključke.

Podržavate li politiku Naše stranke na državnoj razini?

Apsolutno. Naša stranka predlaže ustavna rješenja kojima se ukidaju svi međuetnički prijepori, zakone čije nam usvajanje garantira kandidatski status u EU, a i lobističke aktivnosti koje poduzimaju po svijetu za BiH po mjeri svih njenih građana daleko premašuju  i po brojnosti i po značaju aktivnosti onih kojima je to posao – prije svega članova Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova. Naša stranka zaista ima kvalitetna rješenja i za pitanja naroda ali i građana. Šteta je da se procesi u BiH ne otkoče i da konačno ova zemlja ne prodiše ipak je 30 godina od rata.

Tko Vam je neprijatelj u politici?

Svi koji su lični interes stavili ispred interesa Grada i onih koji su ih birali. Grad Mostar se ne razvija kako sam očekivala, mislim da ovo Gradsko Vijeće i Gradsko poglavarstvo tapka u mjestu po istoj matrici na kojoj je bilo za proteklih 8 godina bez izbora. Loša kadrovska politika, neodgovornost prema poslu, nepotizam, kadrovi bez iskustva ili oni s previše iskustva ne donose kvalitetu života koju su građani očekivali.

Mogu li političari doprinijeti smanjenju broja nezaposlenih u Mostaru?

Naravno da mogu, poboljšanjem poslovne klime, većim poticajima za samozapošljavanje, poreznim rasterećivanjem gospodarstvenika, snažnijom turističkom promocijom grada i na dosta drugih načina. Pitanje je imaju li interes da to urade. Time bi se veliki broj građana egzistencijalno osamostalio i ne bi više ovisio o ucjenama političara, a to brojnim političarima ne odgovara.

Prema Vašem mišljenju kakav bi Mostar trebao biti?

Kao što je bio prije rata. Jedan od turističkih centara regije sa snažno razvijenim gospodarstvom. Danas, s jednim Univerzitetom i jednim Sveučilištem, slobodno može pretendovati da bude i jedan od akademskih centara, ali na tom treba raditi, postaviti to kao strateški cilj. Mi u Vijeću  još nismo dobili dokument Strateškog plana za idućih pet godina. Mostar je Grad kojem je priroda podarila blizinu mora, planina, sunca imamo sve, ali nemamo političare koji ga žele razvijati.

Može li Mostar kao grad u Hercegovini imati vrtove kao što ste tražili?

Ta moja inicijativa je usvojena. Ne vidim razloga zašto ne bih mogao. Obradive površine dobivat će naši građani na upravljanje gdje će moći saditi voće, povrće, cvijeće i time uljepšati naš urbani pejzaž. Najvažnije je ipak što će im to ispuniti vrijeme, poboljšati zdrave životne navike, ali nije mala stvar što će u vremenu nestašice koja nam prijeti moći sebi nešto privrijediti tako što će imati besplatne osnovne životne namirnice te Gradu sačuvati barem komadić zemlje od bespravne gradnje za buduće generacije.

Trebaju li se žene više baviti politikom?

Apsolutno. Ne smiju dopustiti da nemaju učešća u oblikovanju svijeta kojeg i doslovno i metaforički rađaju. Žene moraju u politiku jer se za njihove probleme koje su nekada davno prihvatile na svoja leđa neće nitko drugi brinuti.

Koja je Vaša poruka za mlade koji žele ostati u Bosni i Hercegovini?

Ostanak znači odvažnost, hrabrost, borbu, stoga budite spremni na žrtvu ali i na plodove tog žrtvovanja koji će sigurno biti veći i draži nego oni koje bi možda lagodnijim životom nego ovdje stekli negdje drugo. Znam da mladi odlaze zbog nepravde i nejednakih  šansi i to je najveća greška decenijske politike vladajućih stranaka.

Što biste poručili mladima koji se žele baviti politikom?

Politika i daje i uzima ali raditi za dobro svoje zajednice je privilegija. Kada te građani prepoznaju zbog tvog rada to daje dodanu vrijednost na vašu sreću.

Budite svoji, gradite svoju zemlju da je se ne stidite, mijenjajte vlast koja vam ne odgovara da se ne morate seliti iz svog doma. Stvarajte sebi šanse, bez političkih uzora u domaćoj političkoj prošlosti bar zadnjih 30-ak godina jer su iza sebe ostavljali pustoš.

Imate li poruku za naše Mostarke?

Učinite sve da se Mostar više po vama poznaje. Sve ostaje zapisano!

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:55