StoryEditor
INTERVJU

Boris Beck za Dnevnik.ba: BiH je namjerno složena na nemoguć način, a Hrvati najlošije prolaze jer ih je najmanje

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  20.01.2022., 08:13h
Politike u BiH su iz svake perspektive rovovske. Imam dojam da se sva politika vodi na živom pijesku i da sa svakim novim pomakom, sudionici dublje tonu, izjavio je Boris Beck, profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, u razgovoru za Dnevnik.ba

BiH je namjerno složena na nemoguć način

BiH je namjerno složena na nemoguć način: Republika Srpska je teritorijem nagrađena za agresiju, ali je oblikovana na apsurdan način da ne može biti funkcionalna samostalno. Hrvati i Bošnjaci su vezani u jedan entitet da se prvi ne mogu pripojiti Hrvatskoj, a da drugi ne mogu oblikovati vlastitu državu, rekao  je to Boris Beck, docent sa Studija novinarstva Fakulteta političkih znanosti u razgovoru za Dnevnik.ba.

Takva je država napravljena, dodaje Beck, kako bi svi bili upućeni jedni na druge i kako bi se uspostavila EU u malom – mini područje sa slobodnim protokom ljudi, roba, novca i usluga.

“Da bi to uspjelo, narodi su se trebali odreći svog identiteta, ili ga barem prigušiti, kao u EU. Međutim, pitanja identiteta su stalno jaka, i svatko vuče na svoju stranu, a Hrvata je najmanje, pa najlošije prolaze“, istaknuo je zagrebački profesor.

Međutim, pitanja identiteta su stalno jaka i svatko vuče na svoju stranu, a Hrvata je najmanje, na najlošije prolaze.

Beck ističe kako je loš prorok jer je vjerovao i za prošli rat da ga neće biti i da će razum prevladati.

Na periferiji EU je sve moguće: lokalne pobune, hibridni ratovi, demonstracije

“BiH nema sreće u tome da je ostala na pragu EU. EU je unutar sebe prostor uređenosti i napretka, a prema van je podigla visok zid. BiH se tako nalazi izvan Prvog svijeta, ali je daleko od Trećeg svijeta koji je u rasulu i iz kojeg u valovima dolaze milijuni izbjeglica. BiH je dio Drugog svijeta koji je u velikim previranjima. Izložena je utjecajima raznih sila, ponekad u zbilja čudnim kombinacijama, poput najnovije Srpsko-turske koalicije“, smatra Beck.

Ni prvi svijet, odnosno EU, nije zaštićen, nastavlja, od nestabilnosti, poput terorističkih napada ili ruskih ucjena plinom.

“Ali na periferiji, gdje su osim BiH, Kosova i Crne Gore, recimo, Ukrajina, Gruzija i Kazahstan, stvari su još teže jer ste na vjetrometini. Državni udari, kibernetički napadi, demonstracije, nestašice energenata, lokalne pobune, hibridni ratovi – sve je to moguće“, dodaje.

Narodi u BiH su, smatra, kao tri brodolomca u čamcu koji pluta oceanom, gdje nijedan nema snaga drugu dvojicu baciti preko palube, ali se nijedan ne smije ni opustiti jer uvijek postoji mogućnost da se druga dvojica slože protiv njega.

“Ta stalna netrpeljivost iscrpljuje snage i živce, a nikome ne donosi prednost. No istovremeno se, zbog onog što sam rekao prije, ne mogu niti razići svaki na svoju stranu. Postojeći model predviđa da surađuju, u kojem bi se slučaju mogli iz Drugog svijeta prebaciti u Prvi, ali to ne žele, ili im to remeti miješanje vanjskih sila“, rekao je.

Beck smatra kako se Hrvatska gadno opekla za vrijeme rata zbog vojnog angažmana u BiH, zbog čega je u EU ušla s cijelim desetljećem kašnjenja.

Minimum poštivanja susjeda je poštivanje njegovih svetinja 


Za profesora Becka neshvatljive su poruke koje su nedavno upućene katolicima u Sarajevu, kao i čestitanje famoznog kalendara koje je uputila Benjamina Karić, sarajevska gradonačelnici, kao i uklanjanje božićno-novogodišnje čestitke u Bužimu pod objašnjenjem da to nije u tradiciji Bošnjaka i islama. 
“Kad moji susjedi muslimani slave Bajram, ja im kažem 'Mubarak olsun', iako nemam pojma što to znači. Ali znaju oni, a to mi je važno. Minimum poštivanja susjeda je poštivanje njegovih svetinja. S druge strane, poništavanje svetinja znači i poništavanje onih kojima te svetinje nešto predstavljaju. A onda smo opet na početku, na ideji da bacimo jedni druge preko palube. Doduše, to se već pokušalo 90-ih, pa nije uspjelo.“

 

Milanović prešao na snažnu domoljubnu retoriku, a Plenković bruxellski birokrat

“Neka velika volja za novim angažmanom općenito ne postoji. Što se Milanovića tiče, on je napustio retoriku SDP-a, s kojom je dobio izbore, i prešao na snažnu domoljubnu retoriku. Ona se mnogima sviđa jer je HDZ, od koga bi se očekivala, ne proizvodi – dapače, Plenković ima izgled i govor birokrata iz Bruxellesa. Milanović, dakle, ima glasače kojima se sviđa, ali nema stranku za koju bi oni glasali. On je politička glava bez tijela, donekle nalik Voldemortu iz filmova o Harryju Potteru“, mišljenja je.

Odgovarajući na pitanje, jesu li bh. Hrvata demonizirani u hrvatskim medijima i to svodeći cijelu jednu zajednicu kroz prizmu pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i izvlačenju državnog novca za Mostar, Vitez, Livno, Beck upozorava kako mediji nisu Hrvatska.

“U Hrvatskoj 40% stanovnika vuče porijeklo iz BiH, a većini ostalih to nije problem. Bandićeva vladavina bila je zaista oličenje nemara, rasipanja i kriminala, ali ne bi bila moguća bez svesrdne pomoći domaćih Hrvata. Uvijek ima neuljudnih ljudi čiji su životi beznačajni pa misle da će se uzdići tako da omalovažavaju druge, ali nemojte tome pridavati pažnju“, rekao je.

Hrvatska, dodaje, ne može riješiti ni svoje probleme: gubitak 10% stanovništva u 10 godina, kao i potpuna nesposobnost da se bilo što obnovi nakon potresa, iako EU nudi gotov novac, pokazuju da je hrvatska državna uprava potpuno nefunkcionalna.

 “Za BiH je dodatno nepovoljno što je jedan od glavnih ciljeva hrvatske vlade ulazak u šengenski prostor, čime će se dodatno postrožiti i ograničiti prijelaz granice između Hrvatske i BiH“, izjavio je.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 22:13