StoryEditor
ivan vukadin

Bez federalizacije BiH nema budućnosti, preglasavanje Hrvata bi je dokrajčilo

Piše Desk  /  09.02.2022., 14:43h
Različita su nagađanja čime će rezultirati izvanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH koje će se održati 19. veljače u Mostaru.

Dio smjernica već je dalo Predsjedništvo ove političke asocijacije koja okuplja hrvatske političke stranke i potvrđuje njihovo jedinstvo.

Premijer Hercegbosanske županije i čelnik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin ističe kako će HNS BiH ponuditi dovoljno jasne odgovore na pokušaje majorizacije Hrvata od čega, po njemu, ovisi i sudbina BiH.

Piše: Zoran Krešić, Večernji list

Ima se dojam da HNS BiH nešto krije ili da ne znate što hoćete nakon propasti razgovora u Neumu i ovotjedne sjednice?!

- Pregovore u Neumu ne bih okarakterizirao propalim. Više bih rekao da nisu uspjeli. Što Hrvati žele, kristalno je jasno, a to je mogućnost izbora legalnih i legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u institucije vlasti i mogućnost razvoja pluralizma u hrvatskom narodu kako je jedino normalno u demokratskim društvima u našem okruženju. Želimo prekinuti s praksom koja je zaživjela u Federaciji BiH kojom bošnjački većinski narod Hrvatima bira člana Predsjedništva BiH i izaslanike u Dom naroda Federacije BiH te tako sprječava pluralizam i razvoj demokracije u hrvatskom političkom biću na području BiH.

Jeste li optimist da se u četvrtak može postići dogovor o izbornoj reformi?

- Bojim se da je nastavak razgovora u četvrtak samo još jedan pokušaj pritiska bošnjačkih stranaka na hrvatske pregovarače s ciljem popuštanja, odnosno smanjenja nadležnosti domova naroda što za nas iz Hrvatskog nacionalnog pomaka jednostavno nije prihvatljivo.

Zašto HNP ne sudjeluje u razgovorima, parlamentarna ste stranka, a pitanja se tiču i FBiH?!

- Ovo pitanje bi trebalo uputiti onima koji organiziraju pregovore i pozivaju političke stranke na pregovore. Svaki drukčiji odgovor i komentar bi bio nagađanje, a to jednostavno ne želim.

Kako komentirate činjenicu da bošnjačke stranke inzistiraju, praktično, na ukidanju uloge Doma naroda FBiH?

- Bošnjačke stranke ovim pokušajem pokazuju svoj jasan politički cilj, a to je Federaciju BiH pretvoriti u klasični građanski entitet i u cijelosti imati sve političke procese pod nadzorom. Tim pokušajima ruše multietničnost i konstitutivnost koja je ugrađena u Ustav BiH, a to je Daytonski mirovni sporazum. U konačnici ti pokušaji vode prema rušenju države BiH. Zašto to rade, nije mi jasno, ali BiH je bila i bit će i hrvatska i srpska i bošnjačka jer, ako tako ne bude, onda se bojim da BiH neće opstati u ovakvom obliku.

Ustavni sud je potvrdio kako nije provedena presuda "Ljubić", je li je moguće ujediniti u Izborni zakon zajedno s presudama iz Strasbourga?

- Ne samo da nije ova odluka provedena, nego ni mnoge druge. Bojim se da je nemoguće implementirati ove odluke bez izmjena Ustava BiH i izmjena Izbornog zakona.

U kojem smjeru očekujete zaključke HNS-a BiH 19. veljače u slučaju da ne bude dogovora o izbornoj reformi te reafirmacije Herceg Bosne, bojkota izbora, blokade izbornoga procesa...?

- Očekujem zaključke ili odluke koje će biti obvezujućeg karaktera za sve članice HNS-a, a koje će biti u duhu poštivanja svih pozitivnih zakonskih propisa u BiH te odgovorni prema hrvatskom narodu koji živi na području BiH i odgovoriti težini trenutka i složenosti situacije u kojoj živimo.

Teške su odluke pred HNS-om BiH, treba li iza njih stati i hrvatska pamet, ali i Crkva, akademska zajednica?!

- Članovi Hrvatskog nacionalnog pomaka su na svojoj sjednici razgovarali o odlukama koje HNS BiH treba usvojiti i mišljenja smo da ih treba usuglasiti na sjednici Predsjedništva HNS-a te sa svime upoznati i tražiti potporu svih relevantnih institucija u hrvatskom narodu, Crkve. Očekujem također da takve odluke dobiju potporu i od predsjednika Sabora RH, predsjednika RH i Predsjednika Vlade RH.

Koliko sam uspio razumjeti, ne treba očekivati definitivne odluke, no što ako bošnjačke stranke ponovno izaberu člana Predsjedništva, nasilno izaberu izaslanike za Dom naroda?

- Nadam se da će HNS BiH usvojiti konkretne odluke kojima ćemo reći što nam je činiti ako se ponovno dogodi nelegitiman izbor hrvatskih predstavnika u tijela vlasti. Taj odgovor treba biti odgovoran prema hrvatskom narodu u BiH i sukladan pozitivnim zakonskim propisima u BiH.

Što očekujete od Zagreba, dojam je da dio toga establishmenta kalkulira što poduzeti?

- Od Zagreba očekujemo da poštuju svoju obvezu koju su preuzeli kao supotpisnici Daytonskog sporazuma, da i zbog vlastitih državnih interesa štite interes hrvatskog naroda i cjelovitost BiH kao jamstvo stabilnosti. Mislim da hrvatske elite, ako ih tako zovemo, ne kalkuliraju nego imaju dužnost svaki korak dobro odmjeriti. Najlakše je biti populist zbog prolaznih političkih bodova. Nama to neće pomoći. Nama pomaže samo održivo rješenje koje će jamčiti ravnopravnost hrvatskog naroda. Hrvatski nacionalni pomak u svom programu nudi to rješenje, a ono se zove stvarna federalizacija BiH. Bez toga nema rješenja i ja očekujem da nas Zagreb u tom nastojanju podupre.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 05:43