StoryEditor
POTPREDSJEDNIK HRS-a

Bevanda za Dnevnik.ba: Otopljavanje odnosa Hrvata i Bošnjaka je mantra u režiji SDA i HDZ-a

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  24.01.2022., 09:58h
“Ovakva iznenadna ‘spremnost na dijalog‘ može biti uvjetovana odgovarajućom prijetnjom administracije SAD-a.Pitanje sankcija određenim osobama iz najviših stranačkih i vladinih krugova u Federaciji BiH, protiv kojih se vode sudski postupci i istrage za koruptivna kaznena djela, ostali su ‘lebdjeti u zraku”, ostavljeno za naredni krug objave od strane administracije SAD-a“, kazao je Bevanda.

Slaven Bevanda, vijećnik Hrvatske republikanske stranke u Gradskom vijeću Grada Mostara, izjavio je za Dnevnik.ba, kako na bošnjačkoj političkoj seni nema ni volje ni vizije da se pitanje Izbornog zakona riješi na pravičan način.

HDZ i SDA su, prema Bevandi, u višedesetljetnoj koaliciji i da aktualno otopljavanje odnosa o kojem se govori ovih dana, nije ništa drugo nego još jedna 'mantra'.

Otopljavanje odnosa Hrvata i Bošnjaka: Još jedna mantra u režiji HDZ-a i SDA

“Zauzeli su sve javne resurse u Federaciji BiH i njima upravljaju na krajnje netransparentan način, u kojem profitiraju određeni ljudi iz stranačkih struktura kontrolirajući sve bitne odluke koje se odnose na reforme gospodarstva, pravosuđa, zdravstva, obrazovanja“, istaknuo je Bevanda.

Famozno otopljavanje odnosa, dodaje služi u svrhu zadržavanja postojećeg stanja u odnosima HDZ-a i SDA kojim stvaraju privid da su jedino ove dvije stranke u stanju riješiti hrvatsko-bošnjačke odnose.

“Ovakva iznenadna 'spremnost na dijalog' može biti uvjetovana odgovarajućom prijetnjom administracije SAD-a.Pitanje sankcija  određenim  osobama iz najviših stranačkih i vladinih krugova u Federaciji BiH, protiv kojih se vode sudski postupci i istrage za koruptivna  kaznena djela, ostali su 'lebdjeti u zraku”, ostavljeno za naredni krug objave od strane administracije SAD-a“, kazao je Bevanda.

Spremnost na dijalog: Strah od sankcija

Vrlo brzo ćemo, ističe, biti svjedocima ovakvog stanja jer je za kraj siječnja 2022. godine najavljen završni krug razgovora o izmjenama Izbornog zakona uz prisustvo predstavnika Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država koji će se možda održati u Neumu i to po principu 'odvojenih pregovaračkih soba' iz Daytona.

Bevanda nije optimist kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona koje bi bile u skladu s načelima legitimnog predstavljanja i konstitutivnosti jer, kako kaže, na bošnjačkoj sceni nema snage da se to riješi na pravičan način.

Bošnjačka politika ne želi pravičan Izborni zakon, a međunarodna zajednica ne bi odobrila hrvatski bojkot izbora 2022.

“Nažalost, situacije je sada još i gora jer se najavljuje 'osvajanje' hrvatskog kluba u Domu naroda F BiH putem izbornog inženjeringa od strane utjecajnih bošnjačkih radikala, te će i sam takav pokušaj dovesti  do daljnjih pogoršanja odnosa u Federaciji BiH. Rezultat će biti trajna politička nestabilnost koja će uzrokovati pad gospodarskih investicija, daljnje siromašenje i iseljavanje mladih ljudi, što nikome ne ide u prilog“, smatra.

Bojkot izbora, prema njegovom mišljenju nije rješenje, jer međunarodna zajednica to neće prihvatiti.

“Baš kao što nisu prihvatili ni 'bošnjački bojkot' izbora u Srebrenici 2020. godine. Pitanje je, kako bi se u slučaju bojkota, uopće formirala vlast u županijama? Tko bi tada formirao Vladu u primjerice Zapadnohercegovačkoj županiji“, rekao je.

Od HDZ-a BiH, dodaje, posebno ne očekuje bojkot jer to nisu uradili nikad u zadnjih 15-ak godina, jer si ne mogu priuštiti gubitak kontrole nad financijskim resursima, javnim poduzećima, zavodima, agencijama koje u potpunosti stranački kontroliraju.

“Možemo, u svakom slučaju, očekivati pozive na 'jedinstvo', 'zajedništvo', 'zajednički nastup'“, ističe.

Republikanci se šire: Uskoro odbori u Središnjoj Bosni, Tuzli, Bihaću, RS-u,  a najavljen je i stranački sabor u Jajcu

“Nakon organizacije stranke u HNŽ, HBŽ i ŽZH, gdje je i nastupila na lokalnim izborima 2020.godine, u tijeku je organiziranje stranačkih odbora u Središnjoj Bosni, Tuzlanskoj i Zeničko- Dobojskoj Županiji, a raduje i skoro utemeljenje HRS-a u Bihaću. Ovih dana u HRS su pristupili i neovisni vijećnici iz Čapljine koji su u HRS-u vidjeli najbolji okvir za svoj daljnji politički rad. Uz sve to, ovih dana ćemo započeti i razgovore oko primanja HRS-a u veliku obitelj Europskih konzervativaca i reformista, političke grupe koja ima 56 zastupnika u EU Parlamentu. Na ovaj način će nam se otvoriti vrata ne samo ove institucije, nego i drugih važnih institucija na razini EU.  Očekujem kako će do Sabora HRS-a, koji će se održati, najvjerojatnije, početkom svibnja mjeseca 2022.g. HRS imati ogranke u svim prostorima gdje žive Hrvati, uključujući i prostore koji se sada nalaze u RS. Želja nam je sabor napraviti u kraljevskom gradu Jajcu. Imamo namjeru nastupiti na izborima na svim razinama u Bosni i Hercegovini, uključujući i RS“, rekao je Slaven Bevanda, potpredsjednik HRS-a.

Svaka podrška iz Hrvatske u poboljšanju statusa Hrvata u BiH dobrodošla

Svaka podrška, nastavlja Bevanda, poboljšanju  statusa hrvatskom narodu u BiH od strane čelnika hrvatske države je dobrodošla, jer da je 2002.godine na Pantovčaku sjedio netko drugi osim Mesića, vjerojatno ne bi ni došlo do derogiranja prava hrvatskog naroda što su činili visoki predstavnici.

“Nažalost tadašnji predsjednik Mesić je podržavao kršenje Washingtonskog sporazuma i derogiranje prava hrvatskog naroda u BiH,  što je vjerojatno jedinstven slučaj u svijetu.Iskreno bih volio da ova podrška bude još veća kako u političkom, tako i gospodarskom pogledu kroz ulaganja hrvatskih poduzeća, zajedničke prometne i infrastrukturne projekte, kao i projekte prekogranične suradnje za koje se mogu osigurati sredstva iz Europskih fondova.  Ovakvom suradnjom potaknuto bi bilo zapošljavanje s obje strane granice i povećan standard svih stanovnika kako Hrvatske tako i BiH“, ističe.

Gradsko vijeće Mostara: HDZ i SDA funkcioniraju odlično, a Komšićev DF im 'sekundira' uz obeštećenja

U Gradskom vijeću Grada Mostara, dodaje, otopljeni su odnosi odavno što se tiče HDZ-a i SDA, s kojima još dvotrećinsku većinu čine Demokratska fronta i SNSD.

“Oni po potrebi sekundiraju dvjema velikim političkim strankama uz 'neka obeštećenja' koja dobivaju u pogledu upošljavanja.Pravu sliku tih odnosa gledamo kroz usvajanje Proračuna, a  hoće li Grad Mostar krenuti u neka bolja vremena biti će vidljivo kroz najavljeno usvajanje izmjena Prostornog i Regulativnih planova koji će biti predmet rasprava u Gradskom Vijeću u prvoj polovini 2022.godine. Vidjet ćemo hoće li predložene izmjene Planova biti na korist građana i investitora ili će biti zadovoljavani interesi  uskih skupina iz tzv. građevinskog miljea“, dodao je Bevanda.

Vijećnici HRS-a u Gradskom vijeću Mostara, ističe, sve  vrijeme imaju p konstruktivan pristup, te žele dati svoj doprinos kako bi sve Odluke koje donosi Vijeće bile na dobrobit građana.

“Spremni smo podržati svaki dobar prijedlog koji ide u prilog poboljšanja stanja u Mostaru, ali ćemo uvijek biti barijera bilo kakvom nezakonitom postupanju ili netransparentnom trošenju javnih sredstava“, rekao je Slaven Bevanda u razgovoru za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:46