StoryEditor
Udruga "Žena BiH"

Arnela Buzaljko: Djeca postaju žrtve i kada svjedoče nasilju, žene koje trpe nasilje trebaju nam se obratiti

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  17.11.2021., 12:03h
Arnela Buzaljko, glasnogovornica Udruge Žena BiH Mostar, u razgovoru za Dnevnik.ba govorila je o nastanku udruge, pomoći ženama da se osamostale, korisnicama u sigurnoj kući, postupcima kada žene prijave nasilje u obitelji, utjecaju nasilja nad djecom. Buzaljko je podijelila savjet za sve žene koje trpe nasilje u obitelji.

Što je i kako je nastalo Udruga "Žena BiH" Mostar?

Udruga “Žena BiH” Mostar je nevladina i neprofitabilna organizacija, osnovana 24. listopada 1994. godine. Udrugu “Žena BiH” Mostar su osnovale žene s ciljem da pomognu svim ženama kojima je bila potrebna bilo koja vrsta pomoći.

Koji su Vaši ciljevi, misija i vizija?

Glavni cilj nam je bio i ostao pružanje direktne pomoći i podrške ženama i djeci, žrtvama svih oblika nasilja. Članice udruge „Žena BiH“ su aktivistice, stručnjakinje i prijateljice koje zahtijevaju ravnopravnost žene i aktivno djeluju u osnaživanju neprivilegiranih žena da poboljšaju vlastiti položaj u privatnom i društvenom životu. „Žena BiH” je prepoznata kao jedna od liderica žensko pravaškog pokreta u Bosni i Hercegovini, u borbi za ravnopravnost žene u svim sferama društva.

Kako pomažete ženama da budu samostalne od svojih partnera i društva?

Kroz izlaznu strategiju koja se pravi posebno za svaku ženu, korisnicu Sigurne kuće, i kroz projekte za ekonomsko osnaživanje.

Koliko je žena trenutno smješteno u sigurnoj kući?

U našoj Sigurnoj kući se trenutno nalazi 5 korisnica.

Kako pomoći ženama koje trpe bilo koji oblik nasilja?

Osnažiti ih da prijave nasilje i informirati ih i uputiti ih na mjesta na kojima mogu ostvariti svoja prava i dobiti adekvatnu pomoć.

Kako Vam se mogu žene obratiti za pomoć?

Mogu nam se obratiti pozivom na broj telefona 036/550-339 ili na SOS telefon 1265. Također nam se mogu obratiti putem Facebook stranice Udruge.

Koji su postupci kada Vam se žene obrate za pomoć koje trpe nasilje?

Mi pružamo psihosocijalnu pomoć, besplatnu pravnu pomoći i utočište u Sigurnoj kući. Kad nam se obrati žena koja trpi nasilje mi ponudimo smještaj u Sigurnoj kući. Ako žena pristane, mi žrtvu smještamo u suradnji s policijom i centrom za socijalni rad (kada žena ima maloljetnu djecu).

Zna li se koliko trenutno žena trpi nasilje?

Taj broj nije i ne može biti poznat, jer mnogo žena uopće ne prijavljuju nasilje. Poznato je samo to da je broj prijava nasilja u porastu, pogotovo od početka pandemije.

Imate li savjet za građanke koje znaju da neka žena trpi nasilje kako im mogu pomoći?

Ako poznaju ženu koja trpi nasilje, da je osnaže i ohrabre da prijavi nasilje ili da se obrate nama.

Kako dolazi do nasilja u obitelji i kako ga spriječiti? 

Uzroci su raznoliki; može biti zbog konzumacije poroka, transgeneracijskog prijenosa nasilja ili narušenog psihičkog stanja. Spriječiti se može adekvatnim sankcioniranjem i liječenjem nasilnika.

Utječe li nasilje na djecu kada ga gledaju, te postaju li tada djeca nasilna i agresivna?

Djeca uvijek postanu žrtve kada gledaju nasilje i svjedoče nasilju. Posljedice su različite, nekada se dogodi transgeneracijski prijenos nasilnog ponašanja (da dijete postane nasilno), nekada to dovede do manjeg samopouzdanja itd.

Koliko su građani osviješteni na bilo koji oblik nasilja?

O fizičkom nasilju se zna dosta, a o psihičkom skoro nikako. Razlog je najviše to što se psihičko ne prijavljuje jer rijetko ima dokaza za njega i što se teško, skoro nikako, ne može ni dokazati.

Imaju li žene strah od priznavanje nasilja u obitelji?

Naravno da imaju. To je jedan od glavnih razloga, pored ekonomske ovisnosti o nasilniku, zašto se slučajevi nasilja ne prijavljuju.

Koji je zakonski postupak kada saznate da je maloljetno dijete žrtva nasilja?

Kada je maloljetno dijete žrtva nasilja ili se sumnja na to, prvi korak je da se obavezno mora prijaviti centru za socijalni rad, nakon čega slijedi procedura, u skladu s okolnostima slučaja i zakonskim propisima.

Što grad i vlast čine da se smanji nasilje u obitelji?

Prisutna je suradnja s nevladinim organizacijama u izradi i donošenju adekvatnih zakona, uspostavljanju mehanizama u borbi protiv nasilja itd.

Postoje li pozitivne priče o ženama kojima ste pomogli?

Postoji mnogo takvih priča. Mnoge od naših bivših korisnica su se osamostalile i izvukle iz nasilja.

Imate li savjet za zlostavljane žene?

Da. Ako trpe nasilje, ponižavanja, da se jave na broj Udruge 1265, na broj policije 122 i da prijave nasilje.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 21:50